A Krisztina körút–Szilágyi Erzsébet fasor csomópontban is elkezdik a Széll Kálmán tér felújítási munkáit

2015. október 16., péntek

2015. október 18-án (vasárnap) délelőttől a Krisztina körút–Szilágyi Erzsébet fasor–Széll Kálmán tér jelzőlámpás csomópont középső részén is megkezdődik a Széll Kálmán tér újjáépítése, ezért változik a tér közúti forgalmi rendje és több, a teret érintő buszjárat közlekedése is. A legnagyobb változás, hogy a Szilágyi Erzsébet fasor–Krisztina körút útvonalon a nagy csomópontban csak kétszer egy sávon haladhat majd a közúti forgalom. Ideiglenesen nem lehet majd a Szilágyi Erzsébet fasor felől a Margit körút, illetve a Dékán utca felé közvetlenül balra kanyarodni, ezért a BKK a Krisztina körút–Csaba utca–Várfok utca–Széll Kálmán tér terelőút használatát javasolja. Az új, várhatóan három hétig érvényes forgalmi rend főként a Szilágyi Erzsébet fasor felől a Széll Kálmán tér felé, illetve a Krisztina körútról a Szilágyi Erzsébet fasor felé közlekedőket érinti. A 21-es buszcsalád végállomását a Csaba utcába, a 128-as és a 129-esét a Széll Kálmán tér Margit körúti oldalára, a 139-es és a 140-esét pedig a Krisztina körútra, a Csaba utca torkolatához helyezik át. A 149-es buszjárat a közúti torlódások elkerülése érdekében ideiglenesen a tér érintése nélkül a Retek utcán keresztül közlekedik. A Budapesti Közlekedési Központ honlapján a www.bkk.hu/szellkalmanter aloldalon mindig elérhetők a rekonstrukcióval és az aktuális közlekedési változásokkal kapcsolatos információk.

Változások a közúti forgalmi rendben

A Széll Kálmán tér felújítása 2015. október 18-án (vasárnap) délelőttől a Krisztina körút–Szilágyi Erzsébet fasor–Széll Kálmán tér jelzőlámpás csomópont középső részén sávlezárásokkal folytatódik.

  • A legnagyobb változás, hogy a Szilágyi Erzsébet fasor–Krisztina körút útvonalon a nagy csomópontban csak 2 x 1 sávon haladhat majd a közúti forgalom.
  • Ideiglenesen nem lehet majd a Szilágyi Erzsébet fasor felől a Margit körút, illetve a Dékán utca felé közvetlenül balra kanyarodni, ezért a BKK a Krisztina körút–Csaba utca–Várfok utca–Széll Kálmán tér terelőút használatát javasolja.
  • A kerülőút biztosítása érdekében a Krisztina körút–Csaba utca csomópontban a Szilágyi Erzsébet fasor felől érkezőknek önálló balra kanyarodó sáv áll majd rendelkezésre a Csaba utca felé.
  • A Csaba utca Krisztina körút és Várfok utca közötti szakasza ebben az időszakban a Várfok utca felé lesz egyirányú.
  • A Várfok utca Csaba utca és Széll Kálmán tér közötti részét ideiglenesen a Széll Kálmán tér felé egyirányúsítják. A Várfok utcából jelzőlámpa szabályozza majd a Széll Kálmán térre – a Dékán utca, illetve a Margit körút felé történő – jobbra kanyarodást.
  • A Szilágyi Erzsébet fasor felől érkező közúti forgalom számára a Krisztina körúton önálló forgalmi sáv áll majd rendelkezésre, míg a Margit körút felől érkező forgalom változatlanul két sávon haladhat. Ezért a Krisztina körút a Csaba utcáig a Csaba utca irányában három sávon lesz járható.
  • A Krisztina körút felől érkezők a nagy csomópontig két sávon haladhatnak, ahol a belső sávból lehet a Szilágyi Erzsébet fasor felé áthajtani. A Széll Kálmán tér – egyúttal a Dékán utca, illetve a Margit körút – felé változatlanul a szélső sávból lehet bekanyarodni.
  • A Széll Kálmán tér Margit körút felőli oldalán lezárják a még át nem épített útpálya-részt a Dékán utca és a Szilágyi Erzsébet fasor között. A munkaterület mellett 2-2 sávon haladhatnak az autósok a Margit körútról a Krisztina körút felé, valamint a Krisztina Körútról, illetve a Várfok utcából a Dékán utca és a Margit körút felé.
  • A Széll Kálmán tér Széna téri oldalán mind a Csalogány utca, mind a Margit körút felől érkezők változatlanul egy forgalmi sávon közlekedhetnek. A térről a Margit körútra, illetve a Csalogány utca felé is csak egy sáv lesz járható. A Dékán utca változatlanul a Fény utca felé lesz egyirányú.

Közösségi közlekedési változások

2015. október 18-án (vasárnap) az első járatindulástól számos, a Széll Kálmán térről induló, illetve azon áthaladó buszjárat közlekedése változik kisebb-nagyobb mértékben. A buszjáratok változó megállóhelyei, végállomási megállói megismerhetőek az alábbi térképről.

21-es és 21A autóbusz

A 21-es és a 21A autóbusz Széll Kálmán tér M végállomása jelenlegi helyéről a Csaba utca Krisztina körút–Várfok utca közötti szakaszára, a Posta felőli oldalra kerül. Ennek megfelelően kis mértékben útvonala is módosul.

22-es, 22A, 222-es, 922-es autóbusz

A 22-es buszcsalád járatainak útvonala a Széll Kálmán tér felé módosul: a teret a Szilágyi Erzsébet fasor–Krisztina körút–Csaba utca–Várfok utca–Széll Kálmán tér–Margit körút útvonalon járja körbe. Megállóhelyeik ugyanakkor változatlanok. A Budakeszi felé tartó buszok útvonala nem módosul.

39-es autóbusz

A Goldmark Károly utca felé közlekedő 39-es busz Margit körúti Széll Kálmán tér M megállóhelyét kissé hátrébb, a Dékán utcai gyalogos-átkelőhelytől körülbelül 50 méterre helyezik.

116-os autóbusz

A Dísz tér felé közlekedő 116-os autóbusz a Széll Kálmán teret a Szilágyi Erzsébet fasor–Krisztina körút–Csaba utca–Várfok utca–Széll Kálmán tér–Margit körút útvonalon járja körbe. A Dísz tér irányú Széll Kálmán tér M megállóhelyet a Dékán utcai gyalogos-átkelőhely elé helyezik.

A Fény utcai piac felé közlekedő 116-os busz útvonala nem változik.

128-as és 129-es autóbusz

A 128-as és a 129-es busz végállomását áthelyezik a Széll Kálmán tér Margit körúti oldalára, a Dékán utca torkolata elé, amelyet a buszok a Krisztina körút–Széll Kálmán tér–Margit körút módosított útvonalon közelítenek meg. A terelt útvonal-szakaszon a busz az alábbi megállókat érinti:

  • Széll Kálmán tér M (Csaba utca): a Csaba utcában a Krisztina körút kereszteződése előtt,
  • Széll Kálmán tér M: a Széll Kálmán téren a Dékán utca felé vezető gyalogos-átkelőhely előtt,
  • Széll Kámán tér M: a Margit körúton a Dékán utca torkolata előtt.

A Városkúti út, illetve a Széher út felé induló buszok megszokott útvonalukat a Margit körút–Krisztina körút–Csaba utca útvonalon érik el.

139-es, 140-es, 140A és 142-es autóbusz

A 139-es, a 140-es, a 140A és a 142-es busz végállomását áthelyezik a Krisztina körútra, a Csaba utca torkolata utáni útszakaszra, amelyet a Magyar Jakobinusok terétől a Krisztina körút–Maros utca–Csaba utca–Krisztina körút útvonalon érik el, terelt útvonal-szakaszukon megállva a 91-es, a 102-es, a 128-as és a 129-es buszok által használt Széll Kálmán tér M (Csaba utca) megállóhelyen is.

A Gazdagréti tér, a Budaörs, illetve a Törökbálint felé közlekedő buszjáratok a Krisztina körúti ideiglenes végállomásukról indulva a Krisztina körúton közlekedve érik el megszokott útvonalukat.

149-es autóbusz

A 149-es busz Fény utcai piac végállomását a Retek utcában előrébb, a Fillér utca torkolata utáni útszakaszra helyezik át.

155-ös és 156-os autóbusz

A 155-ös és a 156-os busz a Széll Kálmán tér M végállomást a Szilágyi Erzsébet fasor–Krisztina körút–Csaba utca–Várfok utca–Széll Kálmán tér–Margit körút módosított útvonalon éri el. A járatok Széll Kálmán téri végállomásának helye nem változik, ahogy a Zugligeti út és a Dániel út irányába útvonaluk sem.

956-os autóbusz

A Pécel felé közlekedő 956-os éjszakai járat útvonala a Széll Kálmán tér környékén módosul, a busz a Szilágyi Erzsébet fasor–Krisztina körút–Csaba utca–Várfok utca–Széll Kálmán tér–Margit körút–Széll Kálmán tér–Krisztina körút útvonalon halad, megállóhelyei, valamint Hűvösvölgy irányába útvonala nem változik.

960-as és 990-es autóbusz

A Móricz Zsigmond körtér irányú 960-as, valamint a Normafa felé tartó 990-es éjszakai járat Széll Kálmán tér M megállóhelyét a Széll Kálmán tér Margit körúti oldalára, a Dékán utca torkolata elé (ez egyúttal a 128-as és a 129-es busz végállomása is) helyezik át. A Békásmegyer H irányú 960-as és a Rákoskeresztúr felé közlekedő 990-es busz útvonala nem változik.

A Széll Kálmán tér felújításáról

A Széll Kálmán tér felújításának munkái 2015 januárjában kezdődtek el, a teljes rekonstrukció 2016 tavaszára fejeződhet be. A fejlesztés eredményeképpen a mai elhanyagolt csomópont helyén egy új, modern arculatú, magas szolgáltatási színvonalú, rendezett, akadálymentes és zöld közösségi tér jön létre, a budai fonódó villamoshálózat kiépítésével pedig egyúttal – a munkák összehangolásának köszönhetően – a városrész közlekedése is megújul. A Széll Kálmán tér felújítására mintegy nettó 5,3 milliárd forintos kormányzati, uniós és saját forrás áll a Fővárosi Önkormányzat rendelkezésére. A 2016 tavaszáig tartó rekonstrukció több építési ütemben, esetenként kényelmetlenséggel járó forgalomkorlátozásokkal zajlik, amelyek miatt a teret érintő vagy keresztező busz- és villamosjáratok közlekedése több alkalommal is változik majd. Az útlezárásokra és a tömegközlekedési korlátozásokra a rendezett, modern, akadálymentes, zöld közösségi tér mielőbbi elkészülte miatt van szükség, az okozott kényelmetlenségek miatt a BKK az utazóközönség türelmét kéri. A Budapesti Közlekedési Központ honlapján a www.bkk.hu/szellkalmanter aloldalon mindig elérhetők a rekonstrukcióval és az aktuális közlekedési változásokkal kapcsolatos információk.