Gyakran ismételt kérdések

Összegyűjtöttük a járvánnyal kapcsolatos, közlekedést is érintő legfontosabb információkat. 

MASZKVISELÉS
MENETREND
JEGYEKKEL, BÉRLETEKKEL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEK
EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓK DÍJMENTES UTAZÁSA
JÁRMŰVEK, JÁRMŰVEZETŐK
MOL BUBI, BICIKLI
UTAZÁS JÁRVÁNYVESZÉLY IDEJÉN

 

 

MASZKVISELÉS

 

Kell-e maszkot viselni a közösségi közlekedés használatakor?

A járványügyi korlátozások enyhítésével összhangban 2022. március 7-től, hétfőtől a közösségi közlekedés használatakor, valamint a megállóhelyeken és az állomásokon sincs már érvényben a maszkviselési szabály. Hogyha valaki úgy gondolja, nyugodtan hordhat maszkot, de nem kötelező. 

 

MENETREND

 

Milyen menetrend van most érvényben? Sehol nem találok erről információt.

A járatok aktuális menetrendje megismerhető a BKK honlapján. Utazástervezéshez érdemes a BudapestGO alkalmazást használni, amely mindig az optimális útvonalat tervezi meg az úti cél eléréséhez, továbbá jegyet és bérletet is lehet vásárolni az applikációban.

 

 

EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓK UTAZÁSA

 

Jelenleg is díjmentesen utazhatnak az egészségügyi dolgozók?

A Magyar Kormány a koronavírus világjárvány kapcsán kihirdetett veszélyhelyzetet 2022. június 1-jétől megszüntette, így az egészségügyi dolgozók jelenleg nem utazhatnak díjmentesen. 

 

 

 

JEGYEKKEL, BÉRLETEKKEL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEK

 

Hol tudok most jegyet, bérletet venni?

A hozzád legközelebb eső jegy- és bérletvásárlási lehetőséget kereshető, térképes felületen megtalálod értékesítésipont-kereső oldalunkon. Ha rendelkezel okostelefonnal, érdemes megfontolnod a BudapestGO applikáció használatát, hiszen különösen biztonságos megoldást jelent. A szolgáltatással kapcsolatban minden információ és az applikáció letöltéséhez szükséges link is megtalálható ezen az oldalon.

A BKK ügyfélközpontjai és pénztárai nyitva vannak, emellett mintegy 315 BKK-automata működik városszerte, illetve több száz viszonteladónál (élelmiszerüzletben, újságosnál, Nemzeti Dohányboltban) tudsz vonaljegyet vagy 10 darabos gyűjtőjegyet vásárolni.

A hozzád legközelebb eső értékesítési pontot mindig megtalálod ide kattintva.

 

A BKK ügyfélközpontokba történő belépésre milyen szabályok vonatkoznak?

Az ügyfeleknek kézfertőtlenítőszert biztosítunk. Javasoljuk, hogy lehetőség szerint érintésmentes bankkártyával fizessetek, és továbbra is csak a személyes ügyintézést igénylő ügyekben keressétek fel az ügyfélközpontjainkat.

 

Lejárt a kisgyermekes bérletigazolványom, mi a teendőm?

A BKK felhívja a figyelmet arra, hogy a bérletigazolványok érvényességét nem hosszabbították meg, így a kisgyerekes bérletigazolvány érvényesítéséhez szükséges igazolásokra sem vonatkozik a hosszabbítás. Az új bérletigazolvány kiállíttatását bármelyik bérletpénztárunkban vagy ügyfélközpontunkban elintézheti.

 

Lejárt a nyugdíjasbérlet-igazolványom, mi a teendőm?

A BKK felhívja a figyelmet arra, hogy a bérletigazolványok érvényességét nem hosszabbították meg. A nyugdíjas bérletigazolványok döntő többségét az ellátottak utazási utalványa alapján állították ki, ezeket a bérletigazolványokat 2022. március 31-ig kell érvényesíteni. Az arra jogosultaknak az új, 2023. március 31-ig érvényes utalványokat februárban és márciusban kézbesítik. Ahhoz, hogy az érintettek kedvezményesen vehessék igénybe a budapesti közösségi közlekedést, feltétlenül szükséges az érvényesítés, a nyugdíjas bérletek csak érvényes nyugdíjas bérletigazolvánnyal használhatók. Ha a bérletigazolvány érvényességi ideje lejár, a bérletet már akkor sem lehet használni, ha azon későbbi érvényességi idő van.

Az új bérletigazolvány kiállíttatását bármelyik bérletpénztárunkban vagy ügyfélközpontunkban elintézheti.

 

A diákigazolványokkal mi a helyzet?

A 2019/2020., 2020/2021. 2021/2022. tanévekben lejárt diákigazolványok, illetve diákigazolványt helyettesítő [az oktatási igazolványokról szóló 362/2011. (XII. 30.) Korm. rendelet 12. §-a szerinti] igazolások érvényessége 2022. június 30-ig volt meghosszabbítva. Ma már csak a normál érvényességi szabályok szerint használhatók a diákigazolványok és igazolások.

 

Mi a legbiztonságosabb módja a jegy-, bérletvásárlásnak?

Ha rendelkezel  okostelefonnal, érdemes megfontolnod a mobiljegy használatát, hiszen a járványidőszak során különösen biztonságos megoldást jelent. A szolgáltatással kapcsolatban minden információ és az applikáció letöltéséhez szükséges link is megtalálható a BudapestGO oldalán.

 

 

MOL BUBI, BICIKLI

 

Mi újság a MOL Bubival? Mikor indul újra?

2021. május 20-án végre újra bekapcsolódott a főváros vérkeringésébe a megújult MOL Bubi közbringaszolgáltatás. Egy, a korábbinál modernebb, könnyebben használható, takarékosabb MOL Bubit vehettek birtokba, amely támogatja a fenntartható és élhető Budapest vízióját. A közbringarendszer alapjaiban újult meg, hogy az eddigieknél lényegesen jobb felhasználói élményt nyújtson, változatlanul Budapest belső városrészeit lefedő, mintegy 30 négyzetkilométeres szolgáltatási területen. A kerékpárok defekttűrő, fújt gumikat kaptak, ezért könnyebben tekerhetők és sokkal jobban gurulnak elődjüknél. Az új applikációban minden MOL Bubival kapcsolatos ügyet pillanatok alatt el lehet intézni, nincs szükség személyes ügyintézésre, illetve a honlap is megújult. Egyszerűbbé vált a kerékpárok felvétele és lezárása, amelyet egy okoslakattal lehet megtenni. A városi közlekedéshez minden kiegészítővel felszerelt jármű széles skálán, könnyedén állítható nyeregmagassággal bárki számára kényelmessé teszi a kerékpározást.

 

Hol tudom letölteni a MOL Bubi applikációt?

IOS operációs rendszerű készülékre a ezen linken, Android operációs rendszerű készülékre pedig ezen a linken tudod letölteni az alkalmazást.

 

Igaz, hogy olcsóbb lett a MOL Bubi?

Bizony, a szolgáltatás részeként a MOL Bubi díjstruktúrája is megújult. A havi bérlet 500 Ft-ba, az éves bérlet 5000 Ft-ba kerül. Érvényes MOL Bubi bérlettel a rövid utazások (30 percen belül minden alkalommal) változatlanul díjmentesek. A korábban alkalmazott kaució teljesen megszűnt. Alkalmi felhasználóként csupán egy egyszeri 100 Ft-os bankkártya-regisztrációs díjat kell fizetni a legelső használatkor, de még az is lebiciklizhető az első utazáskor. Egy regisztrációval egyidejűleg továbbra is akár 4 kerékpár használható. Az új árakkal kapcsolatban további részletek is olvashatók a MOL Bubi honlapján.

 

Ajánlott-e a járványveszély idején biciklivel közlekedni?

Igen, ha megteheted, nagyon is ajánlott. A mozgással csökkentheted a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, erősítheted az immunrendszeredet, és a mentális egészségedet is megőrizheted.

 

Milyen közösségi közlekedési járatokra szállhatok fel biciklivel?

A bringaszállítás szabályai és az arra alkalmas járatok listája ezen az oldalon ismerhető meg.

 

 

JÁRMŰVEK, JÁRMŰVEZETŐK

 

Lehet jegyet vásárolni a járművezetőtől?

Igen, 2021. június 17-e óta ismét lehet helyszínen váltott, 450 forintos vonaljegyet vásárolni a járművezetőktől az M3 metrópótló buszon kívül minden buszjáraton és a 2, 2M, 3, 19, 28, 28A, 37, 37A, 41, 42, 50, 51, 51A, 52, 62, 62A, 69-es villamoson. 

 

 

UTAZÁS A JÁRVÁNYVESZÉLY IDEJÉN

 

Utazhatok betegen a közösségi közlekedési járatokon?

Ha lázas beteg, náthás vagy, influenzás tüneteket észlelsz magadon, kérjük, hogy felelősségteljes viselkedést tanúsítva ne használd a közösségi közlekedési eszközöket. Fokozottan figyelj az egészségedre, és óvd másokét is. Köszönjük!

 

Hogyan utazzunk etikusan a járványveszély idején?

A Főpolgármesteri Hivatal az Egészségügyi Világszervezet ajánlásai alapján az alábbiak betartását kéri: kerüljük a szem, a száj és az orr érintését; mossunk kezet minél gyakrabban, vagy használjunk rendszeresen kézfertőtlenítőszert; ha tüsszentünk vagy köhögünk, használjunk eldobható zsebkendőt, vagy a könyökhajlatunkkal takarjuk el a szánkat; lázas betegség, vagy náthás, influenzás tünetek esetén ne használjuk a közösségi közlekedést! Mi pedig a felsoroltakon kívül arra kérünk titeket: az Egészségügyi Világszervezet által felsorolt javaslatokat igyekezzetek utazás közben is betartani; bár a közösségi közlekedési járműveket folyamatosan takarítják, a hatékonyság érdekében utazás után kivétel nélkül mindig mossatok kezet; utazás közben – a biztonságot is szem előtt tartva – igyekezzetek a lehető legkevesebbszer megérinteni a különböző felületeket (például kapaszkodók, mozgólépcső elemei, utastársak stb.); mindig mérlegeljétek, hogy nagyobb kihasználtság esetén felszálltok-e az adott járműre; amennyiben a járművön nyitható az ablak, igyekezzetek minél többet szellőztetni; a járvány idején célszerű a mobiljegyet használni, ha abban találtok számotokra megfelelő terméket; a megszokotthoz képest viselkedjetek fokozottabb türelemmel a járművezetőkkel, a jegyellenőrzésben résztvevő személyekkel, illetve utastársaitokkal szemben.