Egészségügyi dolgozók díjmentes utazásának feltételei

A Magyar Kormány 2020. november 10-én megjelent rendeletével összhangban november 11-étől a helyi és a helyközi járatokon, így a BKK járatain is díjmentesen utazhatnak az egészségügyi dolgozók, illetve a koronavírus elleni védekezésben közreműködő orvos- és egészségtudományi képzésben részt vevő hallgatók.

A díjmentes utazásra való jogosultságot az alábbi dokumentumokkal tudjátok igazolni jegy- és bérletellenőrzés során:

  • az egészségügyi dolgozóknak – a személyazonosságuk igazolására alkalmas okmány mellett – a november 10-én megjelent kormányrendeletben található igazolást kell bemutatniuk, amelyet az munkahelyedül szolgáló egészségügyi intézmény állít ki,
  • az orvos- és egészségtudományi képzésben résztvevő hallgatóknak pedig a hallgatói jogviszonyt tanúsító igazolvány mellett az őket foglalkoztató egészségügyi intézmény által kiállított, a november 10-én megjelent kormányrendeletben található igazolást szükséges megmutatniuk.

Az említett igazolás a itt letölthető kormányrendelet utolsó oldalán található.

Arra kérünk, hogy utazáskor mindig tartsd magadnál a felsorolt dokumentumokat, melyek az ingyenes utazás feltételei. A díjmentes utazás a rendelet visszavonásáig vehető igénybe.

 

A BKK visszatéríti a bérletek árát az egészségügyi dolgozóknak

Amennyiben a fent leírtak szerint díjmentes utazásra jogosult egészségügyi dolgozó, illetve egyetemi hallgató vagy, és érvényes bérlettel, esetleg egyéb díjtermékkel rendelkezel, akkor a bérleted / díjterméked árát a BKK kezelési költség felszámítása nélkül időarányosan visszatéríti. Ehhez egy méltányossági kérelmet is be kell benyújtanod, amelyre személyesen, a BKK ügyfélközpontjaiban, illetve a Központi ügyfélszolgálaton van lehetőség. Az ügyfélközpontokban dolgozó kollégáink készségesen segítenek a nyomtatvány kitöltésében.

A Budapesti Közlekedési Központ ügyfélközpontjainak és Központi ügyfélszolgálatának  elérhetőségeit ide kattintva találod meg. Kérjük, hogy az említett méltányossági kérelmet lehetőség szerint az adott díjtermék érvényességi ideje alatt nyújtsd be, azaz addig keresd fel ügyfélközpontjainkat, amíg a bérleted érvényessége tart. Függetlenül attól, hogy mikor nyújtod be a kérelmet, a visszatérítendő összeget időarányosan az ingyenes utazási jogosultság megszerzésének első napja alapján állapítjuk meg.

A méltányossági kérelem felvétele során be kell mutatnod a téged foglalkoztató egészségügyi intézmény által kiállított igazolást, továbbá az ügyintézés során le kell adnod a megvásárolt díjterméket, bérletet is. Ha mobiljegyet használsz, annak érvényességét munkatársaink felfüggesztik.

Az egészségügyi dolgozók által benyújtott méltányossági kérelmeket soron kívül kezeljük.