Újabb két CAF-villamos állt forgalomba, folytatódik a járműparkfejlesztés

Két újabb rövid CAF-villamos is zöld jelzést kapott a közlekedési hatóságtól, így a 2017-ben rendeltek közül összesen már tizenhat korszerű, alacsonypadlós jármű emeli a fővárosi közösségi közlekedés szolgáltatási színvonalát. Várhatóan még idén, az első félévben a fennmaradó tíz szerelvényt is átadják az utazóközönségnek.

Az ITM Vasúti Hatósági Főosztály két újabb CAF Urbos típusú villamos üzembehelyezési engedélyét adta ki, így február 1-jétől, hétfőtől összesen már tizenhat korszerű, alacsonypadlós jármű közlekedhet Budapesten abból a huszonhatból, amelyet a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) 2017-ben rendelt a spanyol gyártótól.

A két rövid CAF-villamos a 3-as és a 17-es vonalon szolgálja az utazóközönséget. A korábban forgalomba állított járművek közül öt hosszú már az 1-es villamos szolgáltatási színvonalát emeli, kilenc rövid pedig a 3-as, valamint a budai fonódón közlekedő 17-es és 19-es vonalakon biztosítja az akadálymentes közlekedés lehetőségét.

A még fennmaradó tíz rövid villamost várhatóan idén, az első félévben adja át a spanyol gyártó.

Az elmúlt években indított jelentős járműparkfejlesztés rengeteget javított Budapesten a közösségi közlekedés színvonalán. A fejlesztés egyik zászlóshajója a huszonhat CAF-villamos, amelynek előző szériája a kor elvárásainak megfelelő szolgáltatásaival – tágas férőhely, légkondicionálás, akadálymentesség, fedélzeti kamerák – hamar belopta magát a fővárosban utazók szívébe.

A Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Közlekedési Központ folyamatosan dolgozik, hogy újabb és újabb korszerű járműveket lehessen Budapesten forgalomba állítani.

A „Budapesti villamos és trolibusz járműprojekt II. ütem (IKOP-3.1.0-15-2017-00013)” a Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Közlekedési Központ kiemelt közlekedésfejlesztési beruházása. A teljes projekt megvalósítását az Európai Unió az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program keretében a Kohéziós Alapból 17,6 milliárd forinttal támogatja. A Támogatási Szerződés teljes összege a fővárosi önrésszel nettó 17.699.115.044 forint