Városfejlesztési kihívásokról tanácskoznak Svédországban a BKK és a SMART-MR projekt európai partnerszervezetei

Svédországban rendezik december közepén a BKK és nyolc európai partnerváros részvételével zajló, a helyi és a regionális önkormányzatok együttműködését segítő SMART-MR projekt soron következő találkozóját. A partnerek bemutatják saját régiójuk mobilitásfejlesztéssel kapcsolatos társadalmi és intézményrendszeri együttműködésének, valamint a városi közlekedési csomópontok környezetének fenntartható kialakításának legjobb megoldásait.

A SMART-MR projekt 4. találkozójának a Svédország göteborgi régiójában fekvő Kungälvs városa ad helyet december 12-13-án. A programban részt vevő európai szervezetek célja, hogy a városfejlesztés közlekedési kihívásaira találjanak megoldásokat, bemutatva egymásnak saját régiójuk sikeres módszereit, tapasztalatait. A legfontosabb témakörök között szerepel a társadalmi és intézményrendszeri együttműködésének szerepe a mobilitásfejlesztésben, valamint a városi közlekedési csomópontok környezetének fenntartható kialakítása. A városi és az agglomerációs intermodális közlekedési csomópontok a regionális közlekedésfejlesztés és a nagyvárosi környezet kiemelt helyszínei, ezért fontos, hogy azokat a fenntartásért, a szolgáltatások üzemeltetéséért felelős szervek és az utazóközönség egy közösséget alkotva tegye fenntarthatóvá. A mostani találkozón a résztvevők áttekintik, milyen intézkedések szükségesek ezen fenntartható közösségek kialakításához és hosszú távú fennmaradásához. A téma felvezetéseként bemutatják a Göteborg városa számára készített tanulmányt.

A SMART-MR egy Budapest és további nyolc európai nagyváros részvételével zajló európai projekt, amelynek célja a nagyvárosi régiók közötti együttműködés elősegítése, a városi közlekedéspolitika és az alacsony károsanyag-kibocsátású közlekedés támogatása. Európa népességének 70 százaléka jelenleg városban vagy városias környezetben él, és ez a szám a következő években 80 százalékra emelkedik; ez a növekedés megfelelő intézkedések hiányában súlyosbíthatja a motorizált közlekedés környezeti terhelését, amely valós egészségügyi kockázatokat jelent. A program a BKK mellett tíz szlovén, norvég, svéd, finn, olasz, portugál, illetve spanyol partnerszervezet részvételével, az Európai Unió Interregionális Együttműködési Programja és a Széchenyi Programiroda társfinanszírozásával valósul meg. Az eseményen a BKK munkatársai mellett Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatalának és Pest Megye Önkormányzatának szakértői is részt vesznek.

A projektről további angol nyelvű információk érthetők el annak hivatalos felületein: http://www.interregeurope.eu/smart-mr/, illetve https://www.facebook.com/interregeuropesmartmr/.

Budapest, 2017. december 12.

Budapesti Közlekedési Központ