Közlekedési változás HÉV-vonalakon

A MÁV Budapest–Hatvan vasútvonalán zajló felújítási munkái miatt fontos menetrendi változásokra kell számítania a H8-as és a H9-es HÉV-vel utazóknak 2019. február 4-től, hétfőtől várhatóan december közepéig, főképp hétköznap csúcsidőben. A MÁV-HÉV tájékoztatása szerint a vasúti felújítás okozta kényelmetlenségek enyhítése, valamint a várhatóan megnövekedő utasforgalom kiszolgálása érdekében a reggeli időszakban a H8-as vonalon egyes HÉV-ek Cinkota és Kerepes között gyorsított vonatként közlekednek, emellett több HÉV indul majd Kerepestől az Örs vezér tere felé. Ezért számos vonat indulási időpontja megváltozik. Munkanapokon csúcsidőben a csömöri vonalon utazóknak Cinkota állomáson egy másik szerelvényre kell majd átszállniuk. A BKK a HÉV-en elfogad minden olyan vonatjegyet, illetve -bérletet, amely egyébként érvényes lenne Gödöllő és Budapest közötti vasúti utazás során, ezért minden érintett utas a megszokott helyen és módon vásárolhatja meg vasúti menetjegyét, bérletét. A H8-as és a H9-es HÉV-vonalon Cinkota és Örs vezér tere között utazókat csak néhány perces menetrendi változás érinti.

A hatvani vasútvonalon zajló vonatpótlásról részletesen a MÁV honlapján olvashatnak. A Gödöllő és Budapest között utazók számára a vonatpótló busz alternatívája lehet a H8-as HÉV. A HÉV-re fel lehet majd szállni minden olyan vasúti menetjeggyel, illetve bérlettel, amely egyébként is érvényes lenne Gödöllő és Budapest közötti vasúti utazás során, ezért minden érintett utas a megszokott helyen és módon vásárolhatja meg vasúti menetjegyét, bérletét. A várhatóan megnövekedő utasforgalom kiszolgálása érdekében ugyanakkor lényeges változások lépnek életbe a H8-as és a H9-es HÉV közlekedésében február 4-től, hétfőtől: a Gödöllő felől Budapestre vezető út gyorsabbá tétele érdekében egyes HÉV-ek gyorsított vonatként, Kerepes és Cinkota között a megszokottól eltérő megállási renddel közlekednek; Budapest és Kerepes között több vonat indul, ugyanakkor a Csömör és Budapest között húzódó H9-es HÉV vonalán Cinkotán csúcsidőben átszállásra kell számítaniuk az utasoknak. A H8-as és a H9-es HÉV fővárosi (Örs vezér tere és Cinkota közötti) szakaszán ez idő alatt csak néhány perces menetrendi változás lesz.

Változások a H8-as és a H9-es HÉV közlekedésében – részletesen

A Budapesti Közlekedési Központ kéri a H8-as és a H9-es HÉV-vonal fővároson kívül eső szakaszán utazókat, hogy a következő időszakban ne megszokásból közlekedjenek. A HÉV-menetrend változása miatt lehetőleg előre tervezzék meg utazásukat, különösen azon napszakokban, amelyekre nagyobb követési időköz jellemző. A 2019. február 4-től várhatóan 10 hónapig érvényben lévő ideiglenes HÉV-menetrend az alábbiak szerint alakul. Utazásukat megtervezhetik a BKK FUTÁR alkalmazással is, amely február 4-én üzemkezdettől az ideiglenes HÉV-menetrend szerint mutatja meg az optimális útvonalat úti céljuk eléréséhez.

Örs vezér tere ⇾ Gödöllő / Csömör (munkanap) Gödöllő / Csömör ⇾ Örs vezér tere (munkanap)
Örs vezér tere ⇾ Gödöllő / Csömör
(szabad- és munkaszüneti nap)
Gödöllő / Csömör ⇾ Örs vezér tere
(szabad- és munkaszüneti nap)

A Gödöllő és Budapest közötti út gyorsabbá tétele érdekében a hétköznap reggeli csúcsidőben egyes HÉV-ek gyorsított vonatként, bizonyos Cinkota és Kerepes közötti megállóhelyek kihagyásával közlekednek: ezek a gyorsított járatok az Örs vezér tere felé nem érintik a Szentjakab, a Zsófialiget, a Kistarcsa, a Kistarcsa, Kórház és az Ilonatelep megállóhelyet, míg Kerepes felé az Ilonatelep, a Kistarcsa, kórház és a Zsófialiget megállót. Hogy pontosan melyik HÉV-vonat közlekedik gyorsjáratként, arról érdemes előzetesen a fenti menetrendben vagy a BKK FUTÁR alkalmazásban tájékozódni, de természetesen a szerelvényen is informálják majd az utasokat. Felhívjuk a figyelmet, hogy a kimaradó állomásokon tartózkodók a szokásosnál nagyobb figyelemmel, körültekintően közlekedjenek, illetve tartózkodjanak a peronra felfestett biztonsági sáv mögött az ott meg nem álló vonatok áthaladásakor.

Az Örs vezér tere és Kerepes között – a térségből érkező, a szokásosnál várhatóan több utas jobb kiszolgálása érdekében – hétköznap csúcsidőben a megszokottnál kétszer sűrűbben, 7-8 percenként indulnak majd a HÉV-ek. Három helyett hat kocsis HÉV viszi az utasokat a H8-as vonalon hétköznap a reggeli és a délutáni csúcsidőben a legtöbb, valamint vasárnap 14 és 20 óra között minden szerelvény esetében.

A MÁV-HÉV tájékoztatása alapján a H9-es vonalon, a Csömör és Budapest közötti szakaszon utazóknak, hétköznap csúcsidőben Cinkota állomáson át kell majd szállnia egy másik, Budapest, illetve Csömör felé tartó szerelvényre. A Csömör és Cinkota közötti vonalszakaszon alacsonypadlós dízel motorvonat – az elővárosi vasútvonalakról is ismerhető Desiro típusú szerelvény – közlekedik majd. Hétköznap csúcsidőn kívül, illetve hétvégén továbbra is a megszokott rend szerint, átszállás nélkül lehet utazni ezen a vonalon.

Csömör és Kerepes között munkanap napközben új betétjárat indul H9-es jelzéssel, Kistarcsán át, amely a korábbiakhoz képest új utazási lehetőséget jelent mind a csömörieknek, mind a Kerepes felől utazóknak többek között a kistarcsai kórházhoz, vagy a bevásárlóközponthoz. Ezen az új vonalszakaszon is Desiro szerelvényekkel lehet utazni.

Hétvégén nem változik a H8-as és a H9-es HÉV menetrendje, mindkét vonalon a megszokott rend és követési időköz szerint járnak a vonatok. Ahogy fentebb említettük, vasárnap 14 és 20 óra között három helyett hat kocsis szerelvények közlekednek a H8-as vonalon.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.