Hajós közlekedési információk

Hajójárataink – a D14-es komp kivételével – a járványhelyzet miatt nem közlekednek, a hajó vonaljegy értékesítése szünetel. A korábban megvásárolt hajó vonaljegyek bármelyik BKK Ügyfélközpontban, a BKK Központi és Reptéri Ügyfélszolgálatán teljes áron visszaválthatók.

A D14-es komp változatlanul üzemel, révjegyeket lehet vásárolni.

A fővárosi közösségi közlekedésben a hajó fontos szerepet tölt be a Duna belvárosi szakaszán a rövid távú utazásokban, a folyó két partja közötti átkelésben, de a főváros turisztikai életében is meghatározó.

A BKK szervezésében négy hajójárat áll az utasok rendelkezésére. Ezek közül a D11-es és a D12-es vonaljárat a Boráros tértől Újpestig, illetve a Rómaifürdőig tartó útvonalon közlekedik. Átszelik a történelmi belvárost, hét híd alatt áthaladnak és a legtöbb, turisztikai szempontból jelentős épületet láthatjuk róluk. Eljuthatunk az Országházhoz, a Gellért-hegy lábához vagy a Várkert Bazárhoz. A járatok elérik a Duna menti zöldövezeteket, a Margitszigetet, az Óbudai-szigetet és a Római-partot. A D2-es átkelőhajó a főváros egyik leglátványosabb pontján, a belváros közepén, a Kossuth Lajos tér és Petőfi tér között szállítja az utasokat. A D14-es komp a csepeli Királyerdő és a soroksári Molnár-sziget közötti átkelést biztosítja.

Menetrend

A hajók az utazási igényekhez igazodva háromféle időszaki – tavaszi-őszi, nyári és téli – menetrend alapján közlekednek, ezen belül is a munkanapokra, a hétvégére, valamint az ünnepnapokra vonatkozók szerint. Tavaszi–nyári időszakban hosszabb útvonalon és sűrűbben, késő ősszel és télen jellemzően rövidebb útvonalon, nagyobb követési időkkel.

Az aktuális menetrendet itt és a BKK FUTÁR alkalmazásban lehet elérni. A vízi közlekedés sajátosságai (vízállás, hajóforgalom stb.) okozhatnak menetrendi eltéréseket, ezért utazás előtt, kérjük, mindig tájékozódjon.

Díjszabás

Hajó vonal- és átkelőjáratok (D11, D12, D2)

A hajójegyek megvásárolhatók elővételben a BKK Ügyfélközpontokban, a jegypénztárakban, a BKK-automatákból, vagy a személyzet értékesíti azokat a helyszínen.

A hajójáratok bármely napon igénybe vehetők hajó vonaljeggyel (750 forint), illetve gyermekeknek szóló hajó vonaljeggyel (550 forint). A jegyeket a személyzet érvényesíti.

Munkanapokon az alábbi jegyek és bérletek is érvényesek:

  • Budapest-jegyek (Budapest 24 órás jegy, Budapest 72 órás jegy, Budapest-hetijegy, Budapest csoportos 24 órás jegy);
  • kedvezményes csoportos tanulójegy, rendezvényhez kapcsolódó jegy, kombijegy, 5/30 BKK napijegy;
  • Budapest-bérletek (az összes olyan bérlet, amelyiknek a nevében szerepel a „Budapest-bérlet” kifejezés);
  • közfoglalkoztatottak arckép nélküli havi bérlete.

A hajókon felhasználhatók a Budapest Kártyák, a rajtuk jelölt érvényességi időben, bármely napon. A helyi közlekedésben díjmentes utazásra jogosultak a hajójáratokat is díjmentesen vehetik igénybe bármely napon, a kedvezményes bérletek (tanuló, nyugdíjas, kisgyerekes) munkanapokon jogosítanak a hajóval utazásra.

A hajókon kerékpár és kutya is szállítható. Kerékpárt szállítani külön teljes árú hajó vonaljeggyel vagy munkanapokon kerékpárbérlettel lehet. Kutyát szállítani külön, teljes árú hajó vonaljeggyel vagy munkanapokon külön Budapest-jeggyel, 5/30 BKK napijeggyel vagy kutyabérlettel lehet. Egyebekben a kutyaszállításra vonatkozó szabályokat kell figyelembe venni.

D14-es jelzésű komp

A révjegyek megvásárolhatók elővételben a BKK Ügyfélközpontokban, a jegypénztárakban, vagy a személyzet értékesíti azokat a helyszínen.

A járat teljes árú révjeggyel (170 forint), tanulóknak (110 forint), illetve nyugdíjasoknak szóló révjeggyel (110 forint) vehető igénybe.

A révjegyeken kívül az alábbi napijegyek és budapesti bérletek jogosítanak utazásra:

  • Budapest-jegyek (Budapest 24 órás jegy, Budapest 72 órás jegy, Budapest-hetijegy, Budapest csoportos 24 órás jegy);
  • kedvezményes csoportos tanulójegy, rendezvényhez kapcsolódó jegy, kombijegy, 5/30 BKK napijegy;
  • Budapest-bérletek (az összes olyan bérlet, amelyiknek a nevében szerepel a „Budapest-bérlet” kifejezés);
  • közfoglalkoztatottak arckép nélküli havi bérlete.

A réven a Budapest Kártyák is felhasználhatók a rajtuk jelölt érvényességi időben.

A helyi közlekedésben díjmentes utazásra jogosultak a révet is díjmentesen vehetik igénybe. A kedvezményes bérletek (tanuló, nyugdíjas, kisgyerekes) szintén jogosítanak a révvel utazásra.

A rév személyjegyek (és az egyéb napijegyek, bérletek, Budapest Kártyák) csak egy személy utazására jogosítanak. Kerékpár, motorkerékpár (valamint utánfutó, ló, quad), személygépjármű, tehergépjármű vagy autóbusz szállítása az ezekre szolgáló külön révjegy váltásával lehetséges.

A kompon kerékpár és kutya is szállítható. Kerékpár szállítása külön rév kerékpár jeggyel vagy kerékpárbérlettel lehetséges, kutya szállítása külön teljes árú rév személyjeggyel, Budapest-jeggyel, 5/30 BKK napijeggyel vagy kutyabérlettel. Egyebekben a kutyaszállításra vonatkozó szabályokat kell figyelembe venni.

További információkat a jegyekről, bérletekről itt, az értékesítési pontokról pedig itt talál.

Egyéb információk

A hajók zárt, fűthető belső térrel és nyitott fedélzeti utastérrel rendelkeznek. Befogadóképességük korlátozott, a személyzet nem enged fel több utast az előírtnál.

Kérjük, a hajó kikötése előtt ne lépjenek a hídra. A kikötés előtt hídra lépők pénzbírsággal sújthatók.

További információkat a hajókról a BKV Zrt. oldalán olvashat.

Kapcsolódó anyagok:

Galéria

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.