Új BKK-automaták

A Budapesti Közlekedési Központ 2014 tavaszától – több lépcsőben – 300 új, korszerű jegy- és bérletkiadó automatát állít üzembe Budapesten és agglomerációjában. Ezek a gépek a modern kor követelményeinek megfelelve már a legtöbb jegy- és bérlettípust árusítják, érmét és bankjegyet egyaránt elfogadnak és visszaadnak, sőt bankkártyás fizetésre is alkalmasak. Üzembe helyezésükkel mintegy hatszorosára bővül a készpénzes és kártyás fizetésre alkalmas értékesítőhelyek száma.

A Budapesti Közlekedési Központ a főváros közlekedésszervezőjeként 2012 májusában vette át a jegy- és bérletértékesítési tevékenységet. A BKK előzetesen egy átfogó piackutatást végzett, majd 2013 januárjában írt ki közbeszerzési eljárást új jegykiadó automaták gyártására, szállítására, telepítésére és teljes körű üzemeltetésére, amelyet a T-Systems Magyarország Zrt. nyert meg. Az elbírálás döntő szempontjai között szerepelt a készülékek beszerzési, telepítési és üzembe helyezési, valamint üzemeltetési költsége, a jótállás időtartama és az automaták szállításának határideje.

Az új készülékeket a közbeszerzési eljárás nyertese, a T-Systems Magyarország Zrt. szállítja; a vezető infokommunikációs szolgáltató cég nettó 5,7 milliárd forintos ajánlattal nyerte a tendert. Ez az összeg magában foglalja a készülékek gyártását, szállítását, telepítését, valamint 5 éven keresztül a teljes körű üzemeltetésüket. A beruházáshoz szükséges 3 milliárd forintot a főváros és a BKK között létrejött fejlesztési megállapodási szerződés szerint a Fővárosi Közgyűlés biztosította.

Az automaták tervezésekor a BKK természetesen gondolt arra is, hogy az elektronikus jegyrendszer bevezetése után azok megfeleljenek az új követelményeknek, ezért a készülékek képesek a majdani utazási kártyák kiadására vagy az utasoknál már meglévő kártyák feltöltésére. Elmondhatjuk tehát, hogy az új automaták telepítése egyúttal az elektronikus jegyrendszer kiépítésének „nulladik” üteme.

Az új automaták előnyei

  • Az automata modern érintőképernyős kezelőfelülettel rendelkezik.
  • A készülékekből a BKK által forgalmazott legtöbb jegy és bérlet megvásárolható.
  • Érmével, bankjeggyel vagy hagyományos, illetve érintésmentes technológián alapuló bankkártyával is lehet fizetni. A gép érmét és bankjegyet egyaránt visszaad.
  • Az automaták alkalmasak áfás számla kiállítására is. (Ehhez előzetes regisztráció szükséges!)
  • Egyetlen tranzakcióval több terméket megvásárolhatunk, ezáltal pedig csökkenthető az egy vásárlásra jutó idő.
  • Lakóhelye, munkahelye vagy iskolája közelében meg tudja venni jegyét, bérletét, és elkerülheti a sorban állást a pénztáraknál.
  • Az új BKK-automaták a legtöbb helyen a nap 24 órájában állnak rendelkezésre.
  • A külföldiek jegyvásárlását többnyelvű menürendszer segíti.

Fontos változás, hogy bérletvásárláskor kötelező egy igazolványszámot megadni, amelyet a szelvényen feltüntetünk. Az új automatáknál már most, a pénztáraknál 2014. május 12-étől lép ez életbe.

Nagyobb hálózati lefedettség térben és időben

Budapesten eddig alig kilencven helyen lehetett bérletet vásárolni, közülük ráadásul csak ötven ponton volt lehetőség bankkártyával fizetni. A 300 új automata telepítésével mintegy hatszorosára bővül a készpénzes és kártyás fizetésre alkalmas értékesítőhelyek száma. Az új hálózat kiépítésekor a BKK nemcsak az eszközállomány modernizálásával, a kor elvárásainak megfelelő technológiai színvonal biztosításával foglalkozott kiemelten, de a jegyhez és bérlethez jutás egyéb lehetőségeinek (pénztárak, viszonteladói pontok) figyelembevételével az automaták elhelyezését is újragondolta. Ezért a berendezéseket megtalálhatják majd minden metró- és sok hévállomáson, rajtuk kívül a főváros összes fontos nappali és éjszakai közlekedési csomópontján. Még ott is, ahol jelenleg nem működik, illetve csak időszakosan van nyitva pénztár. A Budapesti Közlekedési Központ a helyszínek kijelölésekor ráadásul mindent megtett azért, hogy minél több helyen legyen napi 24 órában elérhető jegykiadó automata a fővárosban.


Kapcsolódó cikk:

Fejlesztéseink  Fejlesztéseink

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.