Családbarát szolgáltatások

A Budapesti Közlekedési Központ 2015 decemberétől Központi Ügyfélszolgálatán valamint ügyfélközpontjaiban előnyhöz juttatja a kismamákat és a kisgyermekkel érkezőket. Ez a szolgáltatás is legalább akkora segítséget jelent a családoknak, mint a kisgyermekes bérlet bevezetése és az alacsonypadlós járművek forgalomba állítása.

Családbarát ügyfélfogadási rendszer

A kisgyermekkel érkező szülőknek, nagyszülőknek és a várandós kismamáknak nem kell várakozniuk a BKK Központi Ügyfélszolgálatán és Ügyfélközpontjaiban. Érkezésük után az sorszámhúzó készülék megfelelő menüpontjának kiválasztásával jelezhetik, hogy jogosultak erre a szolgáltatásra. Ekkor a rendszer automatikusan előresorolja őket, ezzel pedig elkerülhetik a sorban állást.

A családbarát ügyfélfogadási rendszert már több kormányablaknál és okmányirodában bevezették. Mivel a visszajelzések pozitívak, a BKK is csatlakozott ehhez az ügyfélbarát kezdeményezéshez.

Kisgyerekes bérlet

A havi Budapest-bérlet kisgyerekeseknek ára mindössze 3450 Ft. Megvásárolható a BKK-automatákból is.

Tetszőleges kezdőnappal váltható, és csak érvényes kisgyerekes bérletigazolvánnyal együtt használható. Utóbbit az válthatja ki, aki budapesti lakhellyel rendelkezik, és igazolni tudja, hogy gyermekgondozási segélyben (gyes), gyermeknevelési támogatásban (gyet), gyermekgondozási díjban (gyed) vagy csecsemőgondozási díjban (csed, korábbi nevén terhességi-gyermekágyi segély, tgyás) részesül.

Alacsonypadlós járművek

A babakocsival, kisgyermekkel közlekedők számára is nagy segítséget jelent, ha egy közösségi közlekedési járműre könnyen fel tudnak szállni, nem kell lépcsőzniük.

A BKK csak olyan autóbuszt, villamost, trolibuszt állít forgalomba, amely akadálymentesen használható, alacsonypadlós. A villamosok közül a 4-es és 6-os vonalon közlekedő Combinók valamint az 1-es és 3-as vonalon, illetve a budai fonódó villamoshálózaton folyamatosan forgalomba álló CAF-ok már ilyenek. Jelenleg a fővárosban közlekedő autóbuszok mintegy háromnegyede korszerű alacsonypadlós. Ennek köszönhetően a vonalak 97 százaléka részlegesen vagy teljesen akadálymentesített, azaz szinte minden buszmegállóban fel lehet szállni alacsonypadlós autóbuszra úgy Budapesten, mint BKK által kiszolgált agglomerációs településeken. A trolibuszvonalakon 2015 végétől 36 új, alacsonypadlós jármű állt forgalomba.

Akadálymentes megállók, járdák

A közlekedési hálózat fejlesztésének, akadálymentesítésének fontos elemei a megállók, hiszen hiába alacsonypadlós egy jármű, ha arra nem lehet „szintben beszállni” babakocsival. A felújítások során a BKK minden megállót úgy alakít át, hogy annak területére akadálymentesen lehessen lépni, illetve azokról az érkező járműbe jutni. A metróvonalak közül az M4-es teljesen akadálymentes, minden állomásán lift segíti a kisgyermekkel utazókat. A gyalogosjárdák felújításánál is szempont, hogy a gyalogátkelőhelyeknél ne kelljen megemelni a babakocsit.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.