A csepeli Kossuth Lajos utca felújítása

A BKK 2015 márciusában megkezdte a XXI. kerületi Kossuth Lajos utca felújítását. A rekonstrukció része a Fővárosi Önkormányzat útfelújítási programjának.

A beruházás eredményeként az autóval és a kerékpárral közlekedők új, sima aszfaltburkolatot, a gyalogosok szélesebb és jó minőségű járdákat használhatnak. A Kossuth Lajos utcán középszigeteket alakítottak ki, amelyek szerepe kettős. Egyrészt elősegítik a gyalogosok biztonságos átkelését, másrészt a forgalom csillapítását. Megújultak a buszmegállók is. A munkálatokat a BKK megbízásából a STRABAG végzi.

A beruházás ütemezése

A Kossuth Lajos utca felújítása két ütemben történt. A munkálatok 2015. március 7-én kezdődtek. Április közepére megújult a Kossuth Lajos utca Corvin út és Szent Imre tér közötti szakasza. Június végére pedig elkészült a Szent Imre tér és az Erdősor utca közötti rész.

Közúti fejlesztések

Az útszakasz jelentős része, összesen 10 924 m2 felület új, korszerű aszfaltburkolatot kapott. Több helyen, összesen 959 méter hosszúságban lecseréltük az útszéli szegélyköveket.
Az Ady Endre úti és a Vermes Miklós utcai csomópontban a teljes pályaszerkezet megújult.
A Karácsony Sándor utca és a Csepeli Szakorvosi Rendelő között a meglévő ferde parkolókat átépítették.
A Völgy utcai csomópontban a jelenlegi járdát kiszélesítették, ezáltal a bekanyarodó járművek megvezetést kaptak, és az itt párhuzamosan parkoló járművek biztonságosabban várakozhatnak. A Kossuth Lajos utca végén a középső elválasztó sziget végét átépítették, hogy az Erdősor utcából a Rákóczi Ferenc út irányába haladó járművek jobbra kanyarodását elősegítsük.

Kerékpárosbarát fejlesztések

31 darab kerékpártámaszt telepítettek a felújításban érintett szakaszra. A meglévő kerékpárutak jelentős részét újraburkoltuk. A kerékpáros átvezetéseknél, a jelzőlámpák előtt, a csomópont irányába nézve jobb oldalra 1,4-1,4 m hosszúságban hajlított csőkorlátokat helyeztünk el. A biztonságos kerékpáros átkelés érdekében a középszigeteket (járdaszigeteket) átépítették.

Közösségi közlekedési fejlesztések

A Kossuth Lajos utcában felújították a buszmegállókat, az autóbuszöblök új aszfaltréteget és szegélyköveket kaptak.

Gyalogosbarát fejlesztések

Az útszakasz több részén kiszélesítették és/vagy újraburkolták a gyalogosjárdákat. A látásukban korlátozott gyalogosok közlekedését úgynevezett taktilis jelek és sávok építésével segítjük. Az úton a biztonságos átkelést középszigetek kialakításával és csőkorlátok telepítésével támogatjuk.

A beruházás költségei

A Kossuth Lajos utca felújításának nettó költsége 257 319 865 forint.

A felújításról készült galéria megnézhető itt.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.