Első ajtós felszállási rend a BKK járatain

Számos autóbusz- és trolibuszjáratunkon első ajtós felszállási rendet vezettünk be annak érdekében, hogy kiszűrjük azokat, akik illetéktelenül használnák járműveinket. Ezekre a járatokra csak az első ajtónál lehet felszállni, hogy a járművezető ellenőrizze a felszállók jegyének, bérletének, utazásra jogosító okmányának érvényességét.

 

 
 

 

Az első ajtós felszállással szeretnénk védeni azokat, akik eddig is megváltották a jegyüket, bérletüket, azaz jogosultságot váltottak az utazásra. Az első ajtós felszállás érted van! Bevezetésével jobban ki tudjuk szűrni a bliccelőket, vagy azokat, akik megsértik az utazási feltételeket.

  • Amennyiben felszálláskor nincs érvényes jegyed vagy bérleted, azokon a buszokon, trolibuszokon és villamosokon, ahol ezt a járművezetői fülkén elhelyezett matrica jelzi, 450 forintért vásárolhatsz jegyet a járművezetőnél. Ugyanakkor azt javasoljuk, hogy előre vedd meg jegyedet vagy bérletedet a főváros számos pontján található BKK-automatából vagy az egyik ügyfélközpontban. A Budapest-bérlet tetszőleges kezdőnappal váltható, a vonaljegy ára 350 forint.
  • Kérünk, segítsd azzal a járművezetőket, hogy előkészíted a jegyedet már a megállóban, hogy a jármű hamarabb tudja elhagyni a megállót, így utastársaiddal együtt gyorsabban eléritek úticélotokat! A bérletet, az utazásra jogosító igazolványt úgy mutasd meg a járművezetőnek, hogy jól lássa azt. Az előre megváltott vagy a járművezetőnél vásárolt menetjegyet a vezetőfülkénél található jegykezelő készülékkel kell érvényesíteni.
  • Az első ajtós felszállási rend szerint közlekedő járatokra több helyen felhívjuk a figyelmedet: a megállókban a menetrendeken, illetve a járművek kijelzőin is látható „Felszállás az első ajtón” felirattal.
  • Kérünk, hogy a kényelmes és gyors felszállás érdekében haladj tovább a jármű hátsó részébe, leszálláshoz pedig a hátsó ajtókat vedd igénybe.
  • Ha babakocsival, kerekesszékkel vagy – ahol ez lehetséges – kerékpárral utazol, az első ajtós felszállási rend szerint közlekedő járatokon is használhatod a számodra megfelelő ajtót, de utazási jogosultságodat ebben az esetben is – felszállás előtt vagy azt követően – igazolnod kell.
  • Amennyiben a végállomáson egy első ajtós felszállási rend szerint közlekedő jármű vezetője nincs a vezetőfülkében, az időközben felszálló utasok jegyét, bérletét, utazásra jogosító okmányát érkezése után, az utastérben ellenőrzi.
  • Bizonyos esetekben (pl. rendezvények alkalmával) az első ajtós felszállási rendet a BKK felfüggesztheti. Ekkor a biztonsági szolgálat munkatársai is ellenőrizhetik a jegyedet, bérletedet, utazásra jogosító okmányodat, valamint vonaljegyet is tőlük vásárolhatsz.

Az első ajtós felszállási rend bevezetésével legfőbb célunk az utazási feltételek betartatása és a BKK jogos bevételeinek biztosítása, az érvényes jegy vagy bérlet nélkül utazók számának csökkentésével, akik hosszú távon mind a Budapesti Közlekedési Központnak, mind pedig – közvetve – a többi utasnak, így neked is hátrányt okoznak.

 

Első ajtós felszállási rend az alábbi járatokon van érvényben

(egyes járatokra vonatkozó kiegészítő információk lentebb olvashatók):

 

 

 

Kiegészítő információk egyes járatokhoz:

 

 
100E

A felszállást biztonsági őrök segíthetik, vagyis a járművet csak olyan utas használhatja, aki már rendelkezik előre vagy a biztonsági őrnél váltott repülőtéri vonaljeggyel. Különleges esetként kell kezelni azokat a helyzeteket, amikor az utasforgalomra tekintettel az indulási idő megtartása érdekében a járművezető a második ajtót is kinyitva biztosítja a felszállás lehetőségét. Ebben az esetben a biztonsági őröknek a jármű második ajtajához kell állniuk és ott végezniük a felléptetést. Az autóbuszon repülőtéri vonaljeggyel lehet utazni, melynek ára 900 forint.

 

 

 

 
70
74
75
76
78
83

Az első ajtós felszállási rend csak szombaton és munkaszüneti napokon érvényes.

 

 

 

 
72M

Az első ajtós felszállási rend a Zugló vasútállomás (Hermina út) – Báthory utca / Bajcsy-Zsilinszky út között a hét minden napján, az Orczy tér és a Szentkirály utca között szombaton, vasárnap és ünnepnapokon érvényes.

 

 

 

 
40
40B
240

Munkanapokon csúcsidőszakban az autóbuszok összes ajtója használható felszállásra.

 

 

 

 
110
112

Csak szombaton és munkaszüneti napokon a buszok budai szakaszán, a Thomán István utca és a Döbrentei tér között.

 

 

 

 
956

Az első ajtós felszállási rend csak a szóló autóbuszokon érvényes a Széll Kálmán tér és Hűvösvölgy között.

 

 

 

 
934
979
979A

Az első ajtós felszállási rend csak vasárnaptól csütörtökig érvényes.

 

Kérjük, hogy a megállóhelyre érkezve figyeljétek a kihelyezett menetrendi hirdetményeket és egyéb tájékoztatóinkat. Köszönjük!