Gyakran ismételt kérdések

Összegyűjtöttük a járvánnyal kapcsolatos, közlekedést is érintő legfontosabb információkat. 

MASZKVISELÉS

MENETREND

JEGYEKKEL, BÉRLETEKKEL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEK

EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓK DÍJMENTES UTAZÁSA

SZOCIÁLIS ÉS RENDVÉDELMI ÁGAZATBAN DOLGOZÓK, KÖZSZOLGÁLATI TISZTVISELŐK ÉS HONVÉDEK UTAZÁSA

JÁRMŰVEK, JÁRMŰVEZETŐK

MOL BUBI, BICIKLI

UTAZÁS JÁRVÁNYVESZÉLY IDEJÉN

 

 

MASZKVISELÉS

 

Kell-e maszkot viselni a közösségi közlekedés használatakor?

Igen, kell. A romló járványügyi adatok miatt 2021. november 1-jétől ismét kötelező a szájat és az orrot eltakaró maszk viselése a közösségi közlekedés használata során: a járműveken, az állomásokon, a megállóhelyeken és a pályaudvarokon. A BKK ellenőrei folyamatosan ellenőrzik a maszkviseléssel kapcsolatos szabályok betartását, és kizárhatják az utazásból mindazokat, akik nem tesznek eleget az előírásnak, és akár 8000 forintos helyszíni pótdíjat is kiszabhatnak rájuk.

A kötelező maszkviselést előíró kormányrendelet ide kattintva érhető el.

 

Miért kell maszkot viselnem? Hiszen be vagyok oltva.

Azért, mert ha be vagy oltva, az csak téged véd meg attól, hogy súlyosan beteg legyél, ha esetleg elkapod a vírust. A maszkviselés azonban a többieket is megóvja, akik veled egy légtérben utaznak. Ha elkapod a vírust, de be vagy oltva, jó eséllyel nem leszel súlyos beteg, a fertőzést azonban így is tovább tudod adni másnak, ha nem viselsz maszkot. 

 

Mindenkinek kell maszkot viselnie, vagy csak annak, aki nincs beoltva? 

Mindenkinek, aki a közösségi közlekedést használja, függetlenül attól, hogy be van-e oltva vagy sem. A BKK ellenőreinek egyébként se módja, se jogalapja nincs arra, hogy ellenőrizze a védettségi igazolványok meglétét, érvényességét, ezért sincs lehetőség ilyen diszkriminatív alapon dönteni arról, ki viseljen és ki ne viseljen maszkot utazás közben.

 

Kinek nem kell maszkot viselnie?

A maszkviselés alól felmentést kapnak a 6 év alatti gyermekek, az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve az autizmus spektrumzavarral élő személyek.

 

A buszsofőröknek is kell maszkot hordaniuk?

Ha a busz vezetőfülkéje zárt kialakítású, akkor a kötelező maszkviselést szabályozó kormányrendelet szerint nem kell a járművezetőnek maszkot viselnie.  

 

MENETREND

 

Milyen menetrend van most érvényben? Sehol nem találok erről információt.

2021. szeptember 1-től a BKK járatai a tanítási időszakban érvényes menetrend szerint közlekednek. A járatok aktuális menetrendje megismerhető a BKK honlapján. Utazástervezéshez továbbra is érdemes a BKK FUTÁR alkalmazást használni, amely a továbbiakban is mindig az optimális útvonalat tervezi meg az úti cél eléréséhez

 

 

EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓK UTAZÁSA

 

Jelenleg is díjmentesen utazhatnak az egészségügyi dolgozók?

Igen. A Magyar Kormány 2020. november 10-én megjelent rendeletével összhangban november 11-étől a helyi és a helyközi járatokon, így a BKK járatain is díjmentesen utazhatnak az egészségügyi dolgozók, illetve a koronavírus elleni védekezésben közreműködő orvos- és egészségtudományi képzésben részt vevő hallgatók. A díjmentes utazás a rendelet visszavonásáig vehető igénybe.

 

Mit kell felmutatnom az ellenőrnek, ha díjmentes utazásra vagyok jogosult?

A személyi igazolvány vagy a hallgatói jogviszonyt tanúsító igazolvány mellett be kell mutatni az ingyenes utazásra feljogosító, munkáltató által kiállított igazolást is. A téged is foglalkoztató egészségügyi intézménytől egy olyan igazolást kell kérned, illetve kapnod, amilyet az itt elérhető kormányrendelet utolsó oldalán is megtalálsz. A díjmentes utazásra jogosult hallgatók az említett igazolás helyett felmutathatják a fővárosi és a megyei kormányhivatalok által küldött kirendelő határozatot is.

Kérjük, hogy ha a BKK járatain utazol, mindig tartsd magadnál a felsorolt dokumentumokat, melyek az ingyenes utazás feltételei.

 

Mi alapján döntitek el, ki számít egészségügyi dolgozónak? 

Ezt nem mi döntjük el, hanem az erre vonatkozó, egészségügyről szóló törvény. Ha nem vagy biztos benne, ellenőrizd itt, a törvény harmadik paragrafusát kell nézned.

 

SZOCIÁLIS ÉS RENDVÉDELMI ÁGAZATBAN DOLGOZÓK, KÖZSZOLGÁLATI TISZTVISELŐK ÉS HONVÉDEK UTAZÁSA

 

Ki utazhat díjmentesen?

A kedvezményre jogosult személyek:

  • a szociális, gyermekjóléti vagy gyermekvédelmi szolgáltatónál, intézményben, illetve hálózatnál dolgozók,
  • a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény vagy a kormányzati igazgatásról szóló 2018. évi CXXV. törvény szerinti jogviszonyban állók,
  • a honvédek jogállásáról szóló 2012. évi CCV. törvény szerinti jogviszonyban állók,
  • a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló 2015. évi XLII. törvény szerinti jogviszonyban állók.

A felsorolt személyek díjmentesen vehetik igénybe a BKK járatait, amennyiben veszélyhelyzettel összefüggő, illetve a koronavírus-járvány következményeinek elhárítása érdekében szükséges feladatokat látnak el.

 

Mit kell felmutatnom az ellenőrnek, ha díjmentes utazásra vagyok jogosult?

A személyazonosításra alkalmas okmány mellett be kell mutatni az ingyenes utazásra feljogosító, munkáltató által kiállított igazolást is. A téged is foglalkoztató, és járvány elleni feladatokkal megbízó szervezettől egy olyan igazolást kell kérned, illetve kapnod, amilyet az itt elérhető kormányrendeletben is megtalálsz.

Kérjük, hogy ha a BKK járatain utazol, mindig tartsd magadnál a felsorolt dokumentumokat, melyek az ingyenes utazás feltételei.
 

 

JEGYEKKEL, BÉRLETEKKEL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEK

 

Hol tudok most jegyet, bérletet venni?

A hozzád legközelebb eső jegy- és bérletvásárlási lehetőséget kereshető, térképes felületen megtalálod értékesítésipont-kereső oldalunkon. Ha rendelkezel okostelefonnal, érdemes megfontolnod a mobiljegy használatát, hiszen különösen biztonságos megoldást jelent. A szolgáltatással kapcsolatban minden információ és az applikáció letöltéséhez szükséges link is megtalálható ezen az oldalon. 2021. május 3-tól a mobiljegyrendszer új termékekkel bővült, már negyedéves és kedvezményes éves bérletet is lehet vásárolni okostelefonról. A BKK ügyfélközpontjai nyitva vannak, beleértve a reptéri ügyfélpontokat is, melyek 2021. május 1-től ismét megnyitottak. A Rumbach Sebestyén u. 19-21. alatt található központi ügyfélszolgálat és a reptéri ügyfélszolgálatok a korábban megszokott nyitvatartás szerint, az ügyfélközpontok egységesen 7 és 19 óra között várják az ügyfeleket. A pénztárak nyitvatartását ezen az oldalon tekintheted meg. Emellett mintegy 370 BKK-automata működik városszerte, illetve több száz viszonteladónál (élelmiszerüzletben, újságosnál, Nemzeti Dohányboltban) tudsz vonaljegyet vagy 10 darabos gyűjtőjegyet vásárolni.

 

A BKK ügyfélközpontokba történő belépésre milyen szabályok vonatkoznak?

Az ügyfélközpontokban kötelező a maszkviselés. Az ügyfeleknek kézfertőtlenítőszert biztosítunk. Javasoljuk, hogy lehetőség szerint érintésmentes bankkártyával fizessetek, és továbbra is csak a személyes ügyintézést igénylő ügyekben keressétek fel az ügyfélközpontjainkat.

 

Lejárt a kisgyermekes bérletigazolványom, mi a teendőm?

Azok a kisgyerekes bérletigazolványok, amelyek a tavasszal kihirdetett veszélyhelyzet ideje alatt (2020. március 11. és június 17. között) jártak le, 2020. december 15-ig voltak használhatók. A kisgyerekes bérletigazolványokat a megfelelő igazolás beszerzésével félévente kell megújítani. 
Az új bérletigazolvány kiállíttatását bármelyik bérletpénztárunkban vagy ügyfélközpontunkban elintézheti.

 

Lejárt a nyugdíjasbérlet-igazolványom, mi a teendőm?

Azok a nyugdíjasbérlet-igazolványok, amelyek a tavasszal kihirdetett veszélyhelyzet ideje alatt (2020. március 11. és június 17. között) jártak le, 2020. december 15-ig voltak használhatók. 
Az új bérletigazolvány kiállíttatását bármelyik bérletpénztárunkban vagy ügyfélközpontunkban elintézheti.

 

A diákigazolványokkal mi a helyzet?

A veszélyhelyzet ideje alatt lejárt magyar diákigazolványokat továbbra is (várhatóan 2022. március 2-áig) érvényesnek kell tekinteni, amennyiben az alábbi érvényesítő matricákkal van ellátva:

  • a 2019/2020. tanév I. vagy II. féléves felsőoktatási érvényesítő matrica,
  • a 2019/2020. tanév köznevelési érvényesítő matrica,
  • a 2020/2021. tanév I. vagy II. féléves felsőoktatási érvényesítő matrica,
  • a 2020/2021. tanév köznevelési érvényesítő matrica.

Ha a tanintézmény a diákigazolványt helyettesítő [az oktatási igazolványokról szóló 362/2011. (XII. 30.) Korm. rendelet 12. §-a szerinti] igazolást szkennelve, elektronikusan küldte el a tanulónak, akkor az ilyen igazolás a diákok által kinyomtatott formában felhasználható (elektronikus változatban az igazolás nem mutatható be). Azok az igazolások, amelyek a rajtuk feltüntetett érvényességi idő szerint 2020. november 4-én vagy ezt követően járnak le, a veszélyhelyzettel kapcsolatos jogszabályok alapján a rajtuk szereplő érvényességi idő lejárta után is használhatók, várhatóan 2022. március 2-áig.

 

Mi a legbiztonságosabb módja a jegy-, bérletvásárlásnak?

Ha rendelkezel  okostelefonnal, érdemes megfontolnod a mobiljegy használatát, hiszen a járványidőszak során különösen biztonságos megoldást jelent. 2021. május 3-tól újabb termékekkel bővült a mobiljegyrendszer, így a már negyedéves és kedvezményes éves bérletek is megvásárolhatóak mobiltelefonon.
A szolgáltatással kapcsolatban minden információ és az applikáció letöltéséhez szükséges link is megtalálható a www.bkk.hu/mobiljegy oldalon.

 

A jegyautomatákat is sűrűbben takarítjátok?

Elrendeltük a jegy- és bérletautomaták lényegesen sűrűbb takarítását, fertőtlenítését is. Emellett javasoljuk, hogy az automaták használatakor vegyél fel kesztyűt, fizess érintésmentes bankkártyával, használat után pedig fertőtlenítsd a kezedet. Ezeket a tanácsokat egyébként az automata képernyőjén is megtalálod. Ha ez sem elég megnyugtató számodra, akkor mindenképp gondolkodj el a mobiljegy használatán.

 

Szívesen választanám az automatát jegyvásárlásra, de soha nem működik, ha meg igen, elnyeli a pénzemet, vagy nem adja ki a jegyet.

Kérjük, hogy ha hibás automatával találkoztok, vagy nem kapjátok meg a visszajárót, esetleg nem adja ki a megvásárolt jegyet, bérletet, használjátok a képernyőn található „ügyfélszolgálat” gombot. Ha ezt megnyomjátok, egy ügyfélszolgálati munkatársunk azonnal elmondja, mi a teendő ilyen esetben.

 

MOL BUBI, BICIKLI

 

Mi újság a MOL Bubival? Mikor indul újra?

2021. május 20-án végre újra bekapcsolódott a főváros vérkeringésébe a megújult MOL Bubi közbringaszolgáltatás. Egy, a korábbinál modernebb, könnyebben használható, takarékosabb MOL Bubit vehettek birtokba, amely támogatja a fenntartható és élhető Budapest vízióját. A közbringarendszer alapjaiban újult meg, hogy az eddigieknél lényegesen jobb felhasználói élményt nyújtson, változatlanul Budapest belső városrészeit lefedő, mintegy 30 négyzetkilométeres szolgáltatási területen. A kerékpárok defekttűrő, fújt gumikat kaptak, ezért könnyebben tekerhetők és sokkal jobban gurulnak elődjüknél. Az új applikációban minden MOL Bubival kapcsolatos ügyet pillanatok alatt el lehet intézni, nincs szükség személyes ügyintézésre, illetve a honlap is megújult. Egyszerűbbé vált a kerékpárok felvétele és lezárása, amelyet egy okoslakattal lehet megtenni. A városi közlekedéshez minden kiegészítővel felszerelt jármű széles skálán, könnyedén állítható nyeregmagassággal bárki számára kényelmessé teszi a kerékpározást.

 

Hol tudom letölteni a MOL Bubi applikációt?

IOS operációs rendszerű készülékre a ezen linken, Android operációs rendszerű készülékre pedig ezen a linken tudod letölteni az alkalmazást.

 

Igaz, hogy olcsóbb lett a MOL Bubi?

Bizony, a szolgáltatás részeként a MOL Bubi díjstruktúrája is megújult. A havi bérlet 500 Ft-ba, az éves bérlet 5000 Ft-ba kerül. Érvényes MOL Bubi bérlettel a rövid utazások (30 percen belül minden alkalommal) változatlanul díjmentesek. A korábban alkalmazott kaució teljesen megszűnt. Alkalmi felhasználóként csupán egy egyszeri 100 Ft-os bankkártya-regisztrációs díjat kell fizetni a legelső használatkor, de még az is lebiciklizhető az első utazáskor. Egy regisztrációval egyidejűleg továbbra is akár 4 kerékpár használható. Az új árakkal kapcsolatban további részletek is olvashatók a MOL Bubi honlapján.

 

Ajánlott-e a járványveszély idején biciklivel közlekedni?

Igen, ha megteheted, nagyon is ajánlott. A mozgással csökkentheted a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, erősítheted az immunrendszeredet, és a mentális egészségedet is megőrizheted.

 

Milyen közösségi közlekedési járatokra szállhatok fel biciklivel?

2020 október közepe óta minden fővárosi Tatra típusú villamoson lehet kerékpárt szállítani, így a városban közlekedő villamosszerelvények mintegy egyharmadára, több pesti vonalra is fel lehet szállni kerékpárral. 2021 júliusában ismét bővült a bringaszállításra alkalmas járatok listája a 21-es, a 21A és a 212-es vonalon közlekedő Modulo autóbuszokkal. Jelenleg a 21-es, a 21A, a 65-ös, a 65A, a 165-ös, a 212-es buszra, az 1-es, az 1M, a 12-es, a 14-es, a 19-es, a 41-es, az 56-os, az 56A, az 59-es, az 59A, az 59B, a 60-as és a 61-es villamosra, a 77-es trolira, a HÉV-vonalkra lehet biciklivel felszállni. Az utazási lehetőségek kombinálására biztatva hétvégenként díjmentesen lehet kerékpárt szállítani minden arra alkalmas vonalon – azaz az kerékpárosoknak csak saját utazásukhoz szükséges jeggyel, bérlettel kell rendelkezniük. További részletek és a bringaszállítás szabályai ezen az oldalon ismerhetők meg.

 

Nem akartok új bringasávokat felfesteni a biciklisek biztonságosabb közlekedése érdekében?

De igen: a Fővárosi Önkormányzat néhány fontos útvonalon ideiglenes kerékpársávok kialakításáról döntött, ezzel is segítve a fővárosiak munkába járást és biztonságos közlekedését, ugyanis a koronavírus-járvány idején növekvő tendenciát mutat a kerékpáros közlekedés, és ez kiváló időszak a kerékpáros közlekedési feltételek gyors továbbfejlesztésére. Már használhatók az új kerékpársávok a Bartók Béla úton, a Tétényi úton, a Nagykörúton, a Baross utcában és a Villányi úton.

 

JÁRMŰVEK, JÁRMŰVEZETŐK

 

Lehet jegyet vásárolni a járművezetőtől?

Igen, 2021. június 17-e óta ismét lehet helyszínen váltott, 450 forintos vonaljegyet vásárolni a járművezetőktől az M3 metrópótló buszon kívül minden buszjáraton és a 2, 2M, 3, 19, 28, 28A, 37, 37A, 41, 42, 50, 51, 51A, 52, 62, 62A, 69-es villamoson. 

 

Nem is takarítják, fertőtlenítik a járműveket, ma is egy rendkívül piszkos járművel utaztam.

A lehető legsűrűbbre növelték a már eddig is fokozott takarítás, fertőtlenítés gyakoriságát a közösségi közlekedési járműveken. Ettől persze előfordulhat, hogy piszkot, szennyeződést tapasztaltok egyes járműveken, hiszen a forgalomban közlekedő járatokon két megálló között nem tudnak takarítást, fertőtlenítést végezni. Ennek szükségességét sokszor a járművezető sem veszi észre, hiszen ő az útra, a vágányra, illetve a ti biztonságotokra figyel. Ha azt tapasztaljátok, hogy a járműre, amivel utaztok, ráférne egy soron kívüli takarítás, kérjük, jelezzétek neki.

 

UTAZÁS A JÁRVÁNYVESZÉLY IDEJÉN

 

Utazhatok betegen a közösségi közlekedési járatokon?

Ha lázas beteg, náthás vagy, influenzás tüneteket észlelsz magadon, kérjük, hogy felelősségteljes viselkedést tanúsítva ne használd a közösségi közlekedési eszközöket. Fokozottan figyelj az egészségedre, és óvd másokét is. Köszönjük!

 

Hogyan utazzunk etikusan a járványveszély idején?

A Főpolgármesteri Hivatal az Egészségügyi Világszervezet ajánlásai alapján az alábbiak betartását kéri: kerüljük a szem, a száj és az orr érintését; mossunk kezet minél gyakrabban, vagy használjunk rendszeresen kézfertőtlenítőszert; ha tüsszentünk vagy köhögünk, használjunk eldobható zsebkendőt, vagy a könyökhajlatunkkal takarjuk el a szánkat; lázas betegség, vagy náthás, influenzás tünetek esetén ne használjuk a közösségi közlekedést! Mi pedig a felsoroltakon kívül arra kérünk titeket: az Egészségügyi Világszervezet által felsorolt javaslatokat igyekezzetek utazás közben is betartani; bár a közösségi közlekedési járműveket folyamatosan takarítják, a hatékonyság érdekében utazás után kivétel nélkül mindig mossatok kezet; utazás közben – a biztonságot is szem előtt tartva – igyekezzetek a lehető legkevesebbszer megérinteni a különböző felületeket (például kapaszkodók, mozgólépcső elemei, utastársak stb.); mindig mérlegeljétek, hogy nagyobb kihasználtság esetén felszálltok-e az adott járműre; amennyiben a járművön nyitható az ablak, igyekezzetek minél többet szellőztetni; a járvány idején célszerű a mobiljegyet használni, ha abban találtok számotokra megfelelő terméket; a megszokotthoz képest viselkedjetek fokozottabb türelemmel a járművezetőkkel, a jegyellenőrzésben résztvevő személyekkel, illetve utastársaitokkal szemben.