Egészségügyi dolgozók díjmentes utazásának feltételei

A Magyar Kormány 2020. november 10-én megjelent rendeletével összhangban november 11-étől a helyi és a helyközi járatokon, így a BKK járatain is díjmentesen utazhatnak az egészségügyi dolgozók, illetve a koronavírus elleni védekezésben közreműködő orvos- és egészségtudományi képzésben részt vevő hallgatók.

A Kormány a koronavírus világjárvány kapcsán kihirdetett veszélyhelyzetet 2022. június 1-jétől megszűntette. Ennek megfelelően az egészségügyi dolgozók és a koronavírus-világjárvány elleni védekezésben részt vevő szociális és rendvédelmi dolgozók a díjmentes utazásra 2022. június 14-ig maradnak jogosultak.

A díjmentes utazásra való jogosultságot az alábbi dokumentumokkal tudjátok igazolni jegy- és bérletellenőrzés során:

  • az egészségügyi dolgozóknak – a személyazonosságuk igazolására alkalmas okmány mellett – a november 10-én megjelent kormányrendeletben található igazolást kell bemutatniuk, amelyet az munkahelyedül szolgáló egészségügyi intézmény állít ki,
  • az orvos- és egészségtudományi képzésben résztvevő hallgatóknak pedig a hallgatói jogviszonyt tanúsító igazolvány mellett az őket foglalkoztató egészségügyi intézmény által kiállított, a november 10-én megjelent kormányrendeletben található igazolást szükséges megmutatniuk.

Az említett igazolás az itt letölthető kormányrendelet utolsó oldalán található.

Arra kérünk, hogy utazáskor mindig tartsd magadnál a felsorolt dokumentumokat, melyek az ingyenes utazás feltételei. A díjmentes utazás a veszélyhelyzettel összefüggő egyes szabályozási kérdésekről szóló 2021. évi CXXX. törvény alapján a veszélyhelyzet megszűnését követő 14. napig vehető igénybe.