Most ön is segítheti a látássérültek közlekedését

Budapest, 2021. augusztus 4. – Vak és gyengénlátó emberek közlekedését segítő ötletpályázat indul a nemzetközi DANOVA-projekt részeként. A legjobb javaslat gazdája lehetőséget kap arra, hogy Bécsben, nemzetközi szakmai közönség előtt mutassa be saját ötletét.

A Budapesti Közlekedési Központ célja, hogy a vak és gyengénlátó személyek nehézségek nélkül jussanak el a főváros fontosabb pontjaira. Ehhez biztosít nagyszerű támogatást a DANOVA-projekt, amelynek csapata most egy nemzetközi ötletpályázatot indít. A kiírásra olyan innovatív javaslatokkal lehet nevezni, amelyek megkönnyítik a vak és gyengénlátó ügyfelek számára a közlekedési létesítmények megközelíthetőségét.

Az ötleteket két különböző kategóriában várják:

  • Épített környezet – Egy épület, vagy terület átalakítása oly módon, hogy az elérhetőbb legyen a vakok és gyengénlátók számára.
  • Segítő technológia - Kifejezetten a látássérültek közlekedését segítő eszközök tervezése.

Az angol nyelvű pályázatokat 2021. szeptember 1-jétől október 15-ig várják. A nyertes javaslat gazdája lehetőséget kap arra, hogy bemutassa saját ötletét Bécsben, egy nemzetközi szakmai rendezvényen. Az ötletpályázatról további részletek itt olvashatók.

 

A DANOVA-projektről

A DANOVA-projekt célja, hogy támogassa a vak és gyengénlátó utasok önálló közlekedését a forgalmasabb közlekedési csomópontokon (pl.: vasúti pályaudvarok, kikötők, repülőterek). Európában 30 milliónál is több olyan látássérült él, aki nem tud önállóan közlekedni, mert az európai közlekedési rendszerek több mint 96 százaléka még mindig nem teljesen akadálymentes a látáskárosult emberek számára. Budapestet képviselve a BKK és a Budapest Airport a DANOVA projekt magyar partnerei.

A DANOVA-projektről további információkat a BKK honlapján lehet olvasni.

Megosztás