Szombattól változik a Hegyalja út közlekedése

Budapest, 2021. június 18. - A Lánchíd felújítása miatt június 19-étől, szombattól változások lesznek a Hegyalja úton: többek között összefüggő buszsáv jön létre a BAH-csomópont és a Döbrentei tér között az Erzsébet híd irányában. A BKK arra kéri a fővárosban közlekedőket, hogy a belváros felé lehetőleg a közösségi közlekedést vegyék igénybe, ezzel is csökkentve a főváros forgalmi terhelését.

Ahogy arról a Budapesti Közlekedési Központ korábban már beszámolt, 2021. június 16-án, szerdán hajnali négy órakor teljesen lezárták a Széchenyi lánchidat és annak környezetét a gyalogos és közúti forgalom elől. A Lánchíd lezárásával járó forgalmi változások nem csak a gépjárműveket, hanem a gyalogosok, illetve a kerékpárt használók közlekedését is érintik, emellett a BKK járatok útvonala is módosul.

A Lánchíd lezárása miatt változik a Hegyalja út közlekedése is. Ezen a budai úton csúcsidőszakban a személyautók nagyjából hússzor akkora területet foglalnak, mint a közösségi közlekedés járművei, miközben az erre utazóknak alig több mint a felét szállítják. Mivel jelenleg ezen a szakaszon nincs egybefüggő buszsáv, ezért az autóforgalom által okozott folyamatos torlódások a BKK járatait is jelentősen érintik, esetenként 5-10 perces késést okozva az autóbuszoknak. A Lánchíd lezárásával a közösségi közlekedést választók még inkább hátrányba kerülnének a Hegyalja úton. Ezért a BKK június 19-étől átalakítja az útszakasz közlekedését az alábbiak szerint:

  • a meglévő szakaszok összekötésével egybefüggő buszsávot alakítanak ki a BAH-csomópont irányából a Döbrentei tér felé;
  • újrahangolják a Hegyalja úton működő közlekedési lámpákat, kifejezetten az új forgalmi helyzethez igazítva;
  • átalakítják a forgalmi sávokat a Döbrentei térnél, ezzel is csökkentve az Erzsébet híd előtti torlódást.

Ennek köszönhetően a Hegyalja úton Pest irányába az egyéni gépjárművel közlekedők változatlan idő alatt jutnak át a Döbrentei téri kereszteződésen, ezzel szemben az autóbusszal közlekedők a jelenlegi helyzethez képest csúcsidőben 5-8 perccel kevesebbet utaznak majd.

A Lánchíd felújításáról és az azzal járó forgalmi változásokról minden információ elérhető a lanchid.hu oldalon.

A Budapesti Közlekedési Központ mindent megtett azért, hogy az átalakítások a lehető legkisebb kényelmetlenséget okozzák a fővárosban közlekedők számára. A társaság azt javasolja, hogy aki csak teheti a belváros felé a közösségi közlekedést vegye igénybe, ezzel is csökkentve a főváros forgalmi terhelését.

Megosztás