Az év végén visszakapja a forgalom a Csömöri úti felüljárót

Budapest, 2021. június 24. – Feléhez értek a felújítási munkák a zuglói Csömöri utat és az újpalotai Drégelyvár utcát összekötő felüljárón. A kivitelezés a tervek szerint halad, a forgalomnak várhatóan még az idén visszaadják a hidat.

Elkészült a szigetelés a Csömöri úti felüljáró jelenleg lezárt hídfelének felső részén. Július első heteiben, amikor megépül az új aszfaltpálya, átterelik a közösségi közlekedés járműveit a megújult hídfélre, ennek köszönhetően elkezdődhet a másik oldal korszerűsítése is.

A XIV. és a XV. kerületet összekötő, MÁV-vágányok feletti közúti híd felújítása nem tűrt halasztást, jelenleg is tart az alépítmények javítása és megerősítése. Helyreállítják a pillérek, valamint a hídfők sérült betonfelületeit, a kritikus állapotban lévő alépítményeket pedig acélszerkezetű nehézállványokkal támasztják alá.

 

A híd tavasszal újraindult felújítása elérte az 50 százalékos műszaki készültséget. A kivitelezés az ütemterv szerint halad, ezért a műszaki átadás-átvétel elkezdésének tervezett dátuma továbbra is 2021. december 3. A félpályás lezárás várhatóan addig érvényben marad.

 

Nem várt akadályok fékezték a munkát

A kivitelező Colas Közlekedésépítő Zrt. 2020 áprilisában kezdte el a híd felújítását, ám a munka váratlan nehézségekbe ütközött, mert kiderült: a vasbeton szerkezetek állapota nem tette lehetővé a tervekben szereplő javítások elvégzését, valamint a hídgerendák alátámasztása sem volt mindenhol biztosítva. A BKK a híd azonnali félpályás lezárása – ugyanakkor a közösségi közlekedés zavartalan fenntartása és a közlekedés többi szereplőjének elterelése –, valamint az alátámasztása mellett döntött. A bővülő műszaki igény miatt a felújítás szerződéses ára nettó 778 millió forintról nettó 999,8 millió forintra változott. A tulajdonos Budapest Főváros Önkormányzata gondoskodott a megvalósításhoz szükséges plusz forrás biztosításáról.

Megosztás