Vigyázzunk egymásra! A BKK munkatársai is fokozottan figyelnek a hajléktalan emberekre az extrém hidegben

Budapest, 2021. február 12. – A rendkívüli hidegben a BKK is részt vesz a kihűléses halálesetek megelőzését célzó fővárosi együttműködésben. Önre is számítunk: ha segítségre szoruló hajléktalan embert lát, értesítse a Menhely Alapítvány éjjel-nappal hívható diszpécser-szolgálatát a 06-1-3384186-os telefonszámon!

Az időjárás-előrejelzések szerint a fővárosban és környékén a legalacsonyabb hőmérséklet több egymást követő éjszaka is -10 fok körül vagy az alatt lesz, és a nappali órákban sem emelkedik majd 0 fok fölé. A fővárosban széleskörű összefogás segíti a fedél nélküli emberek ellátását, a hideg idő azonban a hajléktalan emberek mellett az otthonukban fagyoskodó budapestiekre is veszélyt jelent. A főpolgármester arra kér minden budapestit, hogy nagyon figyeljen oda azokra a szomszédokra, ismerősökre, akik esetleg megfelelő fűtés nélkül maradhatnak a következő napokban!

Mivel este 8 óra után sokkal kevesebb járókelő van az utcákon, egy bajban lévő hajléktalan budapestinek ezen a télen sokkal kevesebb esélye van rá, hogy valaki időben észrevegye, és segítséget hívjon hozzá. Ezért nagyon fontos, hogy azok a budapestiek, akik a munkájuk miatt este 8 után is közlekednek a városban, vagy akik a kutyájukat késő este sétáltatják, most nagyon odafigyeljenek a legszegényebb embertársainkra.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járatain szolgálatot teljesítő járművezetők a szokásosnál is figyelmesebben végzik a munkájukat, és ha hajléktalan embert látnak, akinek segítségre, elhelyezésre van szüksége, értesítik a Menhely Alapítvány diszpécser szolgálatát. A BKK három helyszíni forgalomirányító autója és a Fővárosi Önkormányzati rendészet munkatársai éjszakánként a főváros útjait járják, és minden esetben intézkednek, ha földön fekvő vagy közterületen éjszakázó hajléktalan emberrel találkoznak. A Menhely Alapítvány diszpécser szolgálata éjjel-nappal fogadja a bejelentéseket a 061-338-4186-os telefonszámon. 

A Budapesti Módszertani és Szociális Központ és Intézményei, a Menhely Alapítvány, a Menedékház Alapítvány és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közreműködése nyomán a következő éjszakákon többszörös kapacitással működnek majd a krízisautók a hajléktalan budapestiek védelme és elhelyezése érdekében. A hajléktalan emberek megsegítésében mintegy 80 önkéntes járókelő is részt vesz. Az Age of Hope, a Budapest Bike Maffia, a C8 – Civilek Józsefvárosért, a Józsefvárosi Önkormányzat, a Kulcs a Városhoz – Kulcs a Közélethez Egyesület, az Utcáról Lakásba Egyesület, a Szent Egyed katolikus közösség, valamint A Város Mindenkié csoport által toborzott önkéntesek egy-egy városrészt járnak végig az esti órákban gyalogosan vagy biciklivel annak érdekében, hogy minél kevesebb hajléktalan budapesti töltse a hidegben az éjszakát.

 

Megosztás