Pályázat a mikromobilitási pontok elnevezésére

Már hivatalos neve is van az elmúlt időszakban több mint 300 belvárosi helyszínen kialakított parkolóhelyeknek, ahol elsősorban megosztott rollereket tudsz felvenni és letenni. A budapestiek döntése alapján – az online és az offline érkezett szavazatokat összesítése után – a mikromobilitási pontok új neve a Mobi-pont!

Mobi: megoldás a rollerkáoszra

A közlekedési szakemberek által mikromobilitási pontokként emlegetett helyszíneket – amelyek segítik a biztonságos közlekedést, emellett hozzájárulnak a rollerkáosz megszüntetéséhez, azaz a rendezettebb városképhez is – a jövőben Mobi-pontoknak fogják nevezni. A BKK az új név kiválasztásában a fővárosiak segítségét kérte.

A társasághoz, amely 2022 tavaszán névadó pályázatot hirdetett, mintegy 500 különböző névjavaslat érkezett, amelyekből zsűri választotta ki a 3 legjobbat. A végső döntést pedig Budapest lakosai hozták meg, akik a bringás reggelin, számos helyszíni szavazóponton, illetve a Facebookon mondhatták el a véleményüket. Az online és offline szavazatok összesítése után a legtöbb szavazatot végül a Mobi elnevezés kapta.

 

 

A Mobi-pontokat zöld felfestés és/vagy tábla jelöli, emellett a közlekedési eszközök számára kialakított támaszokról is felismerhetők – a három elem közül legalább az egyik mindegyik helyszínen megtalálható. A helyszínek 1-2 perc sétára találhatók egymástól a belvárosban, azaz bárhonnan gyorsan elérhetők. Jelenleg ott lehet felvenni, vagy leadni megosztott rollereket, ahol az adott szolgáltató applikációja azt jelöli.

Bár 300 új Mobi-pontot már átadtak, azonban a használatra vonatkozó szabályozás csak ütemezetten lép életbe. A megosztott közlekedési eszközöket és járműveket (pl.: a Donkey Republic kerékpárjait, vagy a BIRD, a TIER és a Lime rollerjeit) a jövőben csak a kijelölt pontokon szabad majd elhelyezni. A Mobi-pontokat magánhasználatú kerékpárok, rollerek parkolására is lehet használni, kivéve az I. és II. kerületben. Az új szabályozás első lépésként 2022. június 1-től, szerdától csak a pesti oldalon a Nagykörúton belüli részeken, illetve a VIII. kerület Orczy úton belüli részén lesz kötelező, június 30-ig tartó türelmi időszakkal. A szabályozás további kiterjesztéséről a BKK később ad tájékoztatást.

Ide kattintva bővebben is olvashatsz a Mobi-pontokról, a használatukról és a mikromobilitás fontosságáról.

 

Mik azok a mikromobilitási pontok?

A belvárosi kerületekben a BKK-val szorosan együttműködve a főváros és a kerületek elkezdték az úgynevezett mikromobilitási ponthálózat kialakítását. A megosztott kerékpárok, rollerek (mint például a Bird, a Donkey Republic, a MOL Bubi, a Lime vagy a Tier), azaz a mikromobilitási szolgáltatások felhasználói ezt követően már csak ezeken a pontokon vehetik fel vagy rakhatják le mikromobilitási eszközeiket (kivétel a Bubi, amely a MOL Bubi gyűjtőállomáson vehető fel, illetve adható vissza). A mikroMobilitási pontokról bővebben olvashatsz tavalyi hírünkben.

A mikromobilitási pontok és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatás hatékony bevezetését, valamint a közbeszédben való elterjedését nagyban segíti egy rövid és közérthető elnevezés. Emiatt tartottuk szükségesnek, hogy a mikromobilitási pontoknak már a bevezetésétől egy, a Bubiéhoz hasonlóan közérthető, szerethető neve legyen.

 

 

További információ

A mikromobilitási pont lezárult névpályázatának hivatalos kiírását itt olvashatod el, kapcsolódó adatvédelmi tájékoztatónkat pedig itt találod.