Milyen lesz a teljesen felújított Blaha Lujza tér?

Ötvenöt év után új, igényes karaktert kap Budapest egyik legforgalmasabb, jelentős történelmi és szellemi örökségű csomópontja, találkozóhelye, a Blaha Lujza tér. A „nemzet csalogányáról” elnevezett ikonikus tér a Fővárosi Önkormányzat beruházásában – a VII. és a VIII. kerületi önkormányzat szakmai támogatásával – újul meg másfél év alatt. A központi elhelyezkedésű, történelmi és kulturális értékéhez méltó helyszín pezsgő városi élet sokszínű funkcióinak és eseményeinek központja lesz.

A jelenkor elvárásainak megfelelő, gyalogosbarát téren jelentősen megnő a zöldfelületek aránya, vízjátékot telepítenek. A csomópont teljesen akadálymentes lesz, és változik a teret határoló utak forgalmi rendje is: például a Rákóczi útról lehet majd közvetlenül jobbra kanyarodni, a József körútra.

 

A fő cél a tér élhetőségének javítása

A felújítás kiemelt feladata, hogy a Blaha Lujza tér akadálymentes csomópont legyen. Ennek szellemében új gyalogos-átkelőhelyek jönnek létre, amelyek a felszínen teljes értékűen átjárhatókká teszik a csomópontot.

 

Blaha Lujza tér felújításának látványterve

 

A Blaha Lujza tér egységes arculatú, a mai városi használati igényeket kielégítő belvárosi közösségi térré alakul a belső részen gyalogosbarát, találkozóhelyekkel, egy burkolatból fellövellő szökőkúttal, forgó, karfás székekkel. A jelenlegi parkolók területe gyalogos felületekké alakul át.

A megújult téren 1000 négyzetméter új zöldfelületet alakítanak ki, és 80 új fát ültetnek; eközben az értékes fák is megmaradnak, köztük az a két koros tölgy, amelyet 1969-ben ültettek át a térre a Tabánból, már akkor is koros állapotukban.

A téren álló egykori Népszínházra utalva felújítják a Színházi emlékkövet. Ugyancsak megújul a tér emblematikus eleme, a 60-as évek óta működő Gomba szökőkút is, amely kissé megváltozott formában, a buszmegállóhoz közelebb helyezkedik majd el.  

A minőségi térépítészeti megoldások visszaállítják a tér szellemi és kulturális örökségét, a teret jelenleg széttagoló parkolók és úthálózat megszüntetésével pedig megnövelik az élhető és barátságos gyalogosfelületeket.

Blaha Lujza tér felújításának látványterve

Blaha Lujza tér felújításának látványterve

Blaha Lujza tér felújításának látványterve

Blaha Lujza tér felújításának látványterve

 

További fejlesztések

A Blaha Lujza tér felújításának részeként továbbá

  • két MOL Bubi gyűjtőállomás lesz a téren,  
  • több kerékpártámaszt és hulladékgyűjtőt helyeznek el,
  • megújul a közvilágítási rendszer,
  • a tér átépítésével a Rákóczi útról lehet majd közvetlenül jobbra kanyarodni a teljes hosszában kétirányú Márkus Emília utcába, illetve a József körútra. A Somogyi Béla utca a Gutenberg tér felől a Stáhly utca felé egyirányú lesz,
  • új, nyilvános WC nyílik a téren.

A felújítással egy időben a Corvin Áruház tulajdonosa magánberuházásban átalakítja az épületet, műemlék homlokzatát pedig részben állami támogatással felújítja.