Vak és látássérült személyek közösségi közlekedése

Utazási kedvezmények

A vak és látássérült emberek a BKK járatain, a környéki autóbuszokon és a HÉV-eken díjmentesen vagy kedvezményes árú jeggyel utazhatnak. A jogosultságot minden esetben hivatalos okmánnyal kell igazolni.

Az utazási jogosultság a következő iratokkal igazolható: az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (2015. április 1-jét megelőzően a Magyar Államkincstár) által kiállított érvényes Hatósági Igazolvány és személyazonosságot igazoló okmány, vagy a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének érvényes arcképes igazolványa. A Magyar Államkincstár által kiállított Hatósági Igazolványok a rajtuk jelölt érvényességi ideig használhatók.

Amennyiben a Hatósági Igazolvány kiállítása késik, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság korlátozott időre hatósági bizonyítványt ad ki, mely igazolást a Hatósági Igazolvánnyal azonos módon lehet használni.

Helyi közlekedés

  • A vakok és látássérült személyek Budapest és Diósd, Budakeszi, Budaörs, Gyál, Nagykovácsi, Remeteszőlős, Solymár, Szigetszentmiklós, Törökbálint, Pécel, Pilisborosjenő határain belül díjmentesen utazhatnak.
  • Szintén díjmentesen utazhat a vak személy egy kísérője (csak a kíséret idején).

Helyközi közlekedés

  • A vakok a környéki autóbuszjáratok Budapest határán kívüli szakaszain díjmentesen utazhatnak.
  • Vak személy és egy fő kísérője – kizárólag a kíséret időtartama alatt – a HÉV-en 90%-os jeggyel utazhat.
  • Vak személy a HÉV fővároson kívüli szakaszán 90%-os HÉV-bérlettel utazhat.

Kutyák szállítása

A BKK járatain a vakvezető kutya díjmentesen és szájkosár nélkül utazhat.

Közlekedési információk vakoknak és gyengénlátóknak

  • A FUTÁR kijelzők alkalmasak hangos utastájékoztatásra is. A szövegfelolvasó funkciót a vakok boltjában kapható távirányító segítségével lehet bekapcsolni. Ekkor a táblára szerelt hangszóróból hallható, hogy az adott megállóból mikor indulnak a járatok.
  • Az okostelefonra letölthető FUTÁR applikáció felolvasóprogramja segítségével szintén hatékonyan segíti a vakok közlekedését. Az applikáció Android, iOS és Windows Phone operációs rendszeren is elérhető, az alkalmazásboltokból letölthető. Közvetlen linkek itt találhatók:

Biztonságos gyalogos-átkelőhelyek

Számos budapesti útkereszteződésben működik olyan forgalomirányító lámpa, amely hangjelzést is ad akkor, amikor át lehet kelni az úton. Egyik típusa a távirányítóval bekapcsolható (433 MHz), a másik a kapcsolóórás, amelyik éjszaka nem vagy csak halkan működik, hogy ne zavarja a környéken lakók nyugalmát.

A hangos jelzőlámpák listáját megtalálják itt.