Mozgáskorlátozott személyek közösségi közlekedése

Utazási kedvezmények

Amennyiben a mozgássérültek egészségi állapotuk miatt magasabb összegű családi pótlékra, fogyatékossági támogatásra, rokkantsági ellátásra vagy rokkantsági járadékra jogosultak, a BKK járatain, a környéki autóbuszokon és a HÉV-eken díjmentesen vagy kedvezményes árú jeggyel, bérlettel utazhatnak. A jogosultságot minden esetben hivatalos okmánnyal kell igazolniuk.

A kedvezményre való jogosultságot a magasabb összegű családi pótlék és a fogyatékossági támogatás esetén az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (2015. április 1-jét megelőzően a Magyar Államkincstár) által kiállított utazási kedvezményre jogosító hatósági igazolvánnyal lehet igazolni. A rokkantsági ellátásban és a rokkantsági járadékban részesülők esetében a jogosultság igazolása az ellátottak utazási utalványával történik. (A rokkantsági ellátásban részesülő személyek közül az ellátottak utazási utalványára, és annak alapján utazási kedvezményre az jogosult, aki 2011. december 31-én I., illetve II. csoportos rokkantsági nyugdíjra volt jogosult, vagy akinek az egészségi állapota a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján 30%-os vagy kisebb mértékű. Szintén nyugdíjasbérlettel utazhat a rokkantsági ellátásban részesülő személy, amennyiben 2011. december 31-ig az 57. életévét betöltötte, és 2011. december 31-én III. csoportos rokkantsági nyugdíjra volt jogosult, vagy aki 2011. december 31-ig az 57. életévét betöltötte, és 2011. december 31-én rendszeres szociális járadékra volt jogosult.)

Helyi közlekedés

  • A hatósági igazolvánnyal rendelkező rokkantak Budapest és Diósd, Budakeszi, Budaörs, Gyál, Nagykovácsi, Remeteszőlős, Solymár, Szigetszentmiklós, Törökbálint, Pécel, Pilisborosjenő határain belül díjmentesen utazhatnak.
  • Szintén díjmentesen utazhat a hatósági igazolvánnyal rendelkező rokkant személy egy kísérője (csak a kísérés idején).
  • Nyugdíjasbérlettel utazhat az a rokkantsági ellátásban vagy rokkantsági járadékban részesülő személy, aki rendelkezik a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság által kiállított „ellátottak utazási utalványával”, és ennek alapján kiállított érvényes nyugdíjas-bérletigazolvánnyal. Nyugdíjasbérlet Budapesten belüli utazásokra, továbbá a környéki autóbuszjáratokon környéki helyi nyugdíjas bérlettel történő utazásokra használható Diósd, Budakeszi, Budaörs, Gyál, Nagykovácsi, Remeteszőlős, Solymár, Szigetszentmiklós, Törökbálint, Pécel, Pilisborosjenő határain belül.

Helyközi közlekedés

  • A magasabb összegű családi pótlékban részesülő gyermek, valamint a súlyosan fogyatékos személy a hatósági igazolványa (és 7. életév betöltésétől diákigazolványa vagy személyazonosító igazolványa) alapján a HÉV-en 90%-os jeggyel vagy bérlettel utazhat. A hatósági igazolvánnyal rendelkező személy egy fő kísérője (a kíséret ideje alatt) 90%-os jeggyel utazhat.
  • Az ellátottak utazási utalványával rendelkező személy, évente meghatározott számban, választása szerint 50%-os vagy 90%-os környéki helyközi vonaljeggyel vagy HÉV-jeggyel utazhat a környéki autóbuszjáratokon, illetve a HÉV-en.

Midibusz-szolgáltatás

A MEOSZ – Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége – budapesti szervezetével egyeztetve alakítottuk ki a mozgáskorlátozottak szállítását végző midibuszok közlekedési rendjét. A speciálisan kialakított három jármű előzetes bejelentés alapján vehető igénybe munkanapokon 5:30 és 23:30, hétvégén 8:00 és 16:00 óra között. A midibuszt a mozgáskorlátozott személy és egy kísérője használhatja.

A szolgáltatást a mozgáskorlátozott személy (és kísérője) is csak a Díjszabásban felsorolt, a jogosultságának megfelelő teljes árú vagy kedvezményes jeggyel/bérlettel veheti igénybe.

Az utazás tervezett időpontja előtti munkanapokon, 8:00 és 16:00 óra között hívható.

A telefonszám: +36-70-390-34-14

A fenti telefonszámon kell bejelentkezni diszpécserünknél, aki az igénybejelentések mennyisége alapján visszajelzi az utazás lehetséges időpontját. Elsőbbséget élveznek a szolgáltatást rendszeresen – pl. iskolába járáshoz – igénybe vevők. A többi utasnál a bejelentés időpontja szerint rangsoroljuk az igényeket a szabad helyek függvényében. A már rögzített utazási szándékot utólag nem tudjuk törölni más jelentkező igényeinek teljesítése érdekében, ez ugyanis aránytalanul nagy érdeksérelemmel járna azzal szemben, aki már megtervezte utazását.