Autista személyek közösségi közlekedése

Utazási kedvezmények

Amennyiben az autisták egészségi állapotuk miatt magasabb összegű családi pótlékra vagy fogyatékossági támogatásra jogosultak, a BKK járatain, a környéki autóbuszokon és a HÉV-eken díjmentesen vagy kedvezményes árú jeggyel utazhatnak. A jogosultságot minden esetben hivatalos okmánnyal kell igazolniuk.

A kedvezményre való jogosultságot – a szociális intézményekben lakó vagy oda bejáró gondozottakat kivéve – az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (2015. április 1-jét megelőzően a Magyar Államkincstár) által kiállított utazási kedvezményre jogosító hatósági igazolvánnyal lehet igazolni. Az igazolványt a fogyatékossági támogatásban, illetve a magasabb összegű családi pótlékban részesülők részére állíthatják ki.

Helyi közlekedés

  • A magasabb összegű családi pótlékban részesülő gyermek, valamint a súlyosan fogyatékos személy Budapest és Diósd, Budakeszi, Budaörs, Gyál, Nagykovácsi, Remeteszőlős, Solymár, Szigetszentmiklós, Törökbálint, Pécel, Pilisborosjenő határain belül díjmentesen utazhat.
  • Szintén díjmentesen utazhat a fogyatékos személy egy kísérője (csak a kísérés idején).

Helyközi közlekedés

  • A magasabb összegű családi pótlékban részesülő gyermek, valamint a súlyosan fogyatékos személy a HÉV-en 90%-os kedvezményes jeggyel utazhat.
  • Szociális intézményben a bentlakó vagy bejáró gondozott (aki tanulói vagy hallgatói jogviszonnyal rendelkezik) a lakhelye és az intézmény székhelye között helyközi utazásra (Budapest közigazgatási határán kívül a környéki autóbuszokon és a HÉV-en) 90%-os kedvezményes vonaljeggyel utazhat.
  • Szintén 90%-os jeggyel utazhat a szociális intézmény bentlakó vagy bejáró gondozott legfeljebb 2 kísérője, illetve a gondozott látogatója az intézmény székhelye és a gondozott, illetve a látogató lakóhelye között.
  • A kedvezményre való jogosultság az intézmény igazolása és a személyazonosításra alkalmas okmány alapján igazolható.