- Budapesti Közlekedési Központ - https://bkk.hu -

Maximális kapacitás a biztonságos közösségi közlekedésért az érettségi vizsgák időszakában

A fővárosi flotta lehető legtöbb járművének elindításával készül a BKK és a fővárosi közlekedési szolgáltatók is a május 4-21. között tartó érettségi időszakában várhatóan megnövekedő forgalomra. Ebben az időszakban újra a járványhelyzet előtt megszokott, tanítási időszakban érvényes menetrend szerint indulnak a járatok. A vizsgaidőszak első hetében tartják a legtöbb érettségit, ezért május 4-8. között a legtöbb fővárosi vonalon  körülbelül reggel 9 óráig meghosszabbítják a reggeli csúcsidei sűrűbb járatkövetést. A biztonságos utazás érdekében a BKK az érettségizőket arra kéri, hogy időben induljanak el otthonról, mindenki mást pedig arra: hacsak tehetik, úgy tervezzék utazásukat, hogy elkerüljék a reggel 7-9 és délután 12-14 óra körül megnövekedő forgalmat. A BKK önkéntes munkatársai az érettségi vizsgák első két napján újra ingyenes maszkot osztanak.

A tanítási időszakban érvényes munkanapi menetrend szerint indulnak a fővárosi járatok 2020. május 4-e és 21-e között, a középiskolai írásbeli érettségik időszakában. Az első héten csaknem 17 ezer diák tesz majd vizsgát városszerte közel 270 oktatási intézményben, ezért ezekben a napokban a BKK az alábbi többletszolgáltatásokat biztosítja, hogy a járványidőszakban is biztonságosan, a megfelelő távolságot megtartva lehessen utazni:

A VOLÁNBUSZ által üzemeltetett, az agglomerációt és Budapest külsőbb kerületeit érintő buszjáratok az érettségi időszakban szintén a legnagyobb kapacitást biztosító, tanítási időszakban érvényes menetrend szerint közlekednek. A MÁV-HÉV az általa üzemeltetett HÉV-vonalak közül a H6-os és a H8-as esetében a jelenleg érvényes hétvégi menetrendhez képest többlet szerelvényeket állít forgalomba.

Az érettségi idején érvényes menetrend előkészítése

Az érettségi vizsgák idejére érvénybe lépő, sűrű járatkövetést biztosító menetrend előkészítését egy soron kívüli felmérés előzte meg, amely során a Budapesti Közlekedési Központ munkatársai egyeztettek számos fővárosi oktatási intézménnyel, hogy velük is konzultálva – többek között arról, hogy az adott tanintézetben mikor és mennyien tesznek vizsgát – a lehető legjobb szolgáltatást biztosíthassuk minden egyes iskola eléréséhez.

Az érettségi napjaiban a BKK munkatársai kiemelt erővel, több nagyobb csomópontban személyes jelenléttel, emellett a fővárosi forgalomirányító központban mintegy 400 közterületi kamera élő képén folyamatosan figyelik a járatok kihasználtságát és ha szükséges, megteszik a kellő intézkedéseket: ehhez további 30 darab „érettségi tartalék” feliratú autóbusz fog városszerte rendelkezésre állni.

A érettségi idején érvényes menetrend kialakításához mindemellett szükség volt a fővárosi járműkapacitás felmérésére, szükség szerinti átcsoportosítására és a járművezetői beosztások elkészítésére is. Az érettségi vizsgák időszaka alatt a mai, iskolaszüneti menetrendhez képest mintegy 200 járművel több közlekedik majd, mint a jelenlegi, tanszüneti menetrend szerint.

Biztonságos utazás

A járványügyi veszélyhelyzet miatt az érettségi időszakában – az elmúlt hetekben tapasztaltaknál nagyobb forgalomra tekintettel – különösen érdemes odafigyelni a biztonságos utazásra, amelyhez a Budapesti Közlekedési Központ és a közlekedési szolgáltatócégek a fent ismertetett intézkedésekkel járulnak hozzá. A megfelelő védelemhez az utazók felelős magatartására is szükség van, ezért társaságunk a következőket kéri az utazóközönségtől:

A Budapesti Közlekedési Központ önkéntes munkatársai az érettségi vizsgák első két napján is ingyenes, mosható, vasalható textil egészségügyi maszkokat osztanak reggel 7 órától tíz fővárosi csomópontban: a Batthyány téren, a Deák Ferenc téren, Kelenföld vasútállomásnál, a Keleti pályaudvarnál, Kőbánya-Kispestnél, a Nagyvárad téren, a Nyugati pályaudvarnál, az Örs vezér terén, a Széll Kálmán téren és Újpest-központnál. (A maszkosztás pontos helyszíne korábbi közleményeinkben, például itt olvasható.)

Etikus közlekedés

A Főpolgármesteri Hivatal az Egészségügyi Világszervezet ajánlásai alapján az alábbiak betartását kéri:

kerüljük a szem, a száj és az orr érintését,

A BKK arra kéri ügyfeleit, hogy

A BKK az érettségiző diákoknak sok sikert kíván a vizsgáikhoz, és arra is kéri őket: az utazás közben is vigyázzanak magukra és egymásra.

Budapest, 2020. április 30.

Budapesti Közlekedési Központ