- Budapesti Közlekedési Központ - https://bkk.hu -

Kötelező az arc eltakarása a fővárosi közösségi közlekedésben április 27-től

A járványhelyzetben jelenleg az állampolgárok leginkább azzal segíthetnek egymáson, ha megvédik önmagukat és a másikat a fertőzésveszélytől. Ezért, ahogy Karácsony Gergely főpolgármester bejelentette, április 27-től csak kendővel, sállal vagy maszkkal az arcunkat eltakarva lehet felszállni a fővárosi közösségi közlekedési járatokra. Az új szabály életbe lépését megelőzően és annak első hetében több forgalmas csomópontban osztanak egészségügyi maszkot a BKK munkatársai. A BKK kéri az utazóközönséget az együttműködésben, hiszen ez mindannyiunk érdeke.

Csak maszkban, vagy egy kendővel, sállal az arcunkat eltakarva lehet felszállni a fővárosi közösségi közlekedési járatokra április 27-től, hétfőtől – jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester. Ez a felelős magatartás szükséges ahhoz, hogy megvédjük önmagunkat és a többi utast is a fertőzésveszélytől, hiszen a koronavírus akár két hétig is lappanghat anélkül, hogy a tünetei jelentkeznének, és ez idő alatt könnyen megfertőzhetjük akár utastársainkat is, illetve mi magunk is megfertőződhetünk. Ez ellen pedig az arcunk eltakarása jelenti a kézenfekvő védekezést. Budapesten már rengeteg helyen – patikákban, drogériákban, akár online rendeléssel internetes áruházakból is – beszerezhető maszk, ugyanakkor ennek hiányában hasonló védelmet nyújt az is, ha az arcunkra helyezünk egy szájunkat és az orrunkat is eltakaró kendőt, sálat. A kötelező maszkviselést megelőző héten, és az elrendelését követő első napokban a BKK munkatársai 60 ezer egészségügyi maszkot osztanak szét ingyenesen több kiemelt fővárosi csomópontban. A kezdeményezéshez a Magyar Református Szeretetszolgálat is csatlakozik, és első körben 5 ezer, majd később további 25 ezer maszkot adnak térítésmentesen a közösségi közlekedést használóknak.

A közösségi közlekedési eszközökön való maszkviseléssel kapcsolatos szabályt a koronavírus-járvány terjedésének lassítása érdekében a környező európai fővárosok közül Bécs és Prága is bevezette már. A mindnyájunk védelmét szolgáló intézkedés betartására a közterületi FUTÁR-kijelzők, a járműveken pedig hangbemondás és a kihelyezett tájékoztató anyagok figyelmeztetik majd az utasokat, emellett a kötelező maszkviselésről a BKK ellenőrei és biztonsági őrök is tájékoztatást adnak – ők később az előírás betartást is ellenőrzik majd.

Budapesten, ahogy a járványveszély kezdete óta, továbbra is a lehető legsűrűbben, naponta fertőtlenítik és takarítják a járművek minden közösen használt felületét – beleértve a leszállásjelző gombokat, a kapaszkodókat, az ülőfelületeket, az ablaknyitókat – és a járművezetői állást is. Ennek és az április 27-től kötelező maszkviselésnek köszönhetően a közösségi közlekedés továbbra is biztonságos választás a fővárosi utazáshoz. A BKK ajánlja, hogy akit így is aggaszt a fertőzésveszély, hordjon magával kézfertőtlenítőt – ez mára már szintén nem hiánycikk itthon –, vagy hordjon kesztyűt.

A kötelező maszk-, sál- vagy kendőviselés szabályának betartásában a BKK az utazóközönség segítségét, együttműködését kéri, hiszen egészségünk megőrzése mindannyiunk érdeke. Továbbra is fontos, hogy lehetőségük szerint az utasok is közreműködjenek a megfelelő távolság tartásában a járműveken. A BKK a május elején kezdődő középiskolai érettségi vizsgák napjaira a normál munkanapi menetrend ideiglenes bevezetésével segíti majd a távolságtartást, ugyanakkor arra kérjük az utasokat, hogy a megfelelő védelem érdekében aki tudja, ezekben a napokban utazását tervezze a vizsgák időpontja előtti vagy utáni időszakra.

Hogyan használjuk megfelelően a maszkot?

A maszk hordásához tájékozódnunk kell annak megfelelő felvételi, levételi módjáról, fertőtlenítéséről.

(Forrás: Magyar Orvosi Kamara. A lakossági maszkviseléssel kapcsolatos további ajánlások a MOK honlapján: mok.hu/koronavirus/allasfoglalasok/tegyunk-valamit-a-szank-es-az-orrunk-ele.)

A közösségi közlekedés etikus használatáról a BKK oldalán olvashat.

Budapest, 2020. április 21.

Budapesti Közlekedési Központ

(fotó: Freepik.com)