- Budapesti Közlekedési Központ - https://bkk.hu -

A járvány miatt a BKK visszavonja a jegyautomatákkal kapcsolatos közbeszerzést

A koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzet miatt ellehetetlenült a jegyautomaták üzemeltetéséről és fejlesztéséről szóló közbeszerzés határidőre történő, jogszerű lebonyolítása. A Budapesti Közlekedési Központ a főváros közlekedésének zavartalan működtetése érdekében a folyamatban lévő közbeszerzés leállításáról döntött, de a vállalat elkötelezett abban, hogy a jegykiadó automatákkal kapcsolatos minden jövőbeli lépés a jogszabályok, a transzparencia mellett történjen. BKK célja, hogy a kialakult járványügyi helyzetben és azt követően is folyamatosan biztosítsa a kötelező közösségi közlekedési közszolgáltatást, az utasok teljeskörű kiszolgálását és a díjtermékek elérését.

A koronavírus-járvány idején komoly segítséget jelentenek a BKK jegyautomatái, hiszen az eszközökkel személyes érintkezés nélkül lehet jegyet vagy bérletet vásárolni. A Budapesti Közlekedési Központ március 19-től kénytelen volt bezárni ügyfélközpontjait a járványveszély elmúltáig, emellett ideiglenesen megszűnt a járművezetői jegyértékesítés is. Ezért az automaták jelenleg nem válthatók ki olyan értékesítési csatornával, amely nem igényel személyes érintkezést. Az automaták zavartalan működése nem csak egészségügyi, hanem gazdasági szempontból is rendkívül fontos. A készülékekből megvásárolt jegyek és bérletek a BKK árbevételének több mint 60%-át jelentik, ezért a fővárosi közösségi közlekedés fenntartásának kiemelten fontos eleme az automatahálózat zavartalan működése.

Jelenleg 372 BKK jegyautomata működik Budapesten és az agglomerációban, amelyek üzemeltetését a T-Systems Magyarország Zrt. végzi. A Budapesti Közlekedési Központ és a T-Systems közötti üzemeltetési szerződés 2020 decemberében jár le. Ezért a BKK idén januárban új közbeszerzési eljárást indított, annak érdekében, hogy az automatahálózat üzemeltetése és fejlesztése biztosított legyen ezen időszakot követően is.

A közbeszerzés kiírása után Magyarország Kormánya az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges fertőzés elhárítása érdekében veszélyhelyzetet hirdetett ki, amely hatással volt a BKK feladataira, működésére is. A kialakult helyzetben a jegyautomaták üzemeltetésének és fejlesztésének megújítására vonatkozó decemberi határidő sajnos már nem tartható. Többek között azért nem, mert

A felsorolt okok miatt a Budapesti Közlekedési Központ a januárban indított közbeszerzési eljárást visszavonja. A BKK továbbra is elkötelezett az utasok folyamatos kiszolgálása, a jogszabályok által előírt határidők betartása, a közszolgáltatás fenntartása és a fővárosi közösségi közlekedés gazdasági stabilitása iránt. Teszi mindezt a jogszabályok betartása és a transzparencia biztosítása mellett.