- Budapesti Közlekedési Központ - https://bkk.hu -

Rövidesen újra járhat a metró Újpest és a Lehel tér között, a déli szakaszon kezdődhet majd a felújítás

Ahogy arról a BKV már beszámolt, végéhez közeledik az M3-as metróvonal északi szakaszának felújítása, a déli szakasz rekonstrukciója pedig hamarosan elkezdődik. A főváros legjelentősebb közlekedési fejlesztése a déli vonalszakaszon folytatódik. A BKK a Kőbánya-Kispest és a Nagyvárad tér közötti metrópótlást és az ehhez kapcsolódó közlekedési rendet a korábbi terveket figyelembe véve, és az északi vonalszakaszon zajló sikeres pótlás tapasztalatait is felhasználva, minden érintett szervezettel és szolgáltatóval konzultálva alakította ki. Az Üllői úton rendkívül gyakran, csúcsidőben 45 másodpercenként indulnak majd a metrópótló buszok, zavartalan haladásukat buszsáv, valamint kedvező jelzőlámpa-programok segítik. A metrópótló buszok mellett új buszjáratok is segítik a közlekedést: a Havanna- és Gloriett-lakótelep, Pestszentimre és Gyál, valamint a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér felől közvetlen buszjáratok indulnak a Nagyvárad téri metróállomáshoz, továbbá a Szentlőrinci úti lakótelep és Pesterzsébet felől a Boráros térre. Az új járatok mellett gyakrabban indulnak az autóbuszok Kőbánya és Rákoskeresztúr felől az Örs vezér tere felé is. A BKK együttműködik továbbá az elővárosi szolgáltatókkal is, ennek eredményeképpen a Budapest-bérlettel rendelkezők a Ferihegy vasútállomás és Nyugati pályaudvar közötti szakaszon az InterCity és gyorsvonatokat az egyébként szükséges felár megfizetése nélkül vehetik igénybe, továbbá számos elővárosi Volánbusz járat munkanapokon a reggeli időszakban a Nagyvárad teret érintve közlekedik. A déli metróvonal-szakaszon életbe lépő közlekedési rend bővebben, térségenként részletezett utazási ajánlatokkal már elérhető a BKK aloldalán. A metrópótláshoz kapcsolódóan az Üllői úton buszsávokat építenek ki, továbbá számos útszakaszon átalakítják a forgalmi rendet, vagy jelzőlámpa programot módosítanak, ezért a BKK kéri a személygépkocsival közlekedőket, hogy fokozottabban figyeljenek.

Metróközlekedés Újpest és a Lehel tér között

Az M3-as metró Újpest-központ és Lehel tér közötti szakaszán jelenleg is zajlik az utasok nélküli próbaüzem, melyet követően újra járhat a metró Újpest-központ és a Lehel tér között. A 2017 novembere óta tartó felújítás eredményeként az utasok teljesen megújult metróállomásokkal találkozhatnak. Emellett felújították a vágányokat, az alagutat, a biztosítóberendezést, korszerűsítették a vasúti távközlési, valamint a diszpécseri rendszereket is.

A metró elindulásával a felszíni járatok közlekedésében a felújítás előtti forgalmi rend lép ismét életbe: a Lehel tér és Újpest között közlekedő pótlóbusz megszűnik, a 12-es villamos újra az Angyalföld kocsiszínig, a 34-es és a 106-os busz pedig ismét az Árpád híd metróállomásig közlekedik majd. A Váci úton és az Árpád úton elbontják a buszsávokat, visszaáll az eredeti forgalmi rend a Váci út és a Róbert Károly körút kereszteződésénél.

Metrópótlás Kőbánya-Kispest és a Nagyvárad tér között

Az M3-as metró déli vonalszakaszának felújítása idején a metró Újpest-központ és a Nagyvárad tér között jár majd. Szombaton és vasárnap az M3-as metró csak Újpest-központ és a Lehel tér között jár, Lehel tér és Kőbánya-Kispest között metrópótló busz viszi az utasokat. A BKK megvizsgálta, hogy a déli szakaszon történő metrópótlás idején várhatóan miként rendeződik át a forgalom a közösségi közlekedési hálózaton, ez alapján elkészített javaslatát korábban társadalmi egyeztetésre is bocsátotta. Az utazók véleményét is figyelembe véve, az érintett kerületekkel és szervezetekkel folytatott konzultációk után – felhasználva a jelenleg az északi szakaszon zajló sikeres metrópótlás tapasztalatait is – lakótérségekre lebontott utazási ajánlatokat dolgozott ki, amelyek részletesebben a BKK  aloldalán ismerhetők meg.

A pótlással kapcsolatos legfontosabb tudnivalók az alábbiak:

A gépjárműforgalomban forgalomtechnikai módosításokra kell számítani több érintett útszakaszon is: buszsávokat jelölnek ki az Üllői úton a Nagyvárad tér és Határ út között több szakaszon, változik továbbá a forgalmi rend az Üllői úton a Nagyvárad térnél – ahol a metrópótló buszok fordulnak majd vissza – az Üllői út és az Ecseri út kereszteződésénél, továbbá Ferencvárosban a Vágóhíd utca végében, Kispesten pedig a Vak Bottyán utcában. Meghosszabbítják a buszsávot a Soroksári úton, Kőbányán a Vajda Péter úton és az M5-ös autópálya bevezető szakaszán a városközpont felé vezető irányba, továbbá számos útszakaszon átalakítják a forgalmi rendeket vagy jelzőlámpa programokat módosítanak, ezért a BKK kéri a személygépkocsival közlekedőket, hogy fokozottabban figyeljenek.

A BKK célja, hogy minden rendelkezésére álló eszközzel mérsékelje a metrópótlással okozott kényelmetlenségeket, az ideiglenes forgalmi rendet pedig minden közlekedő érdekeit figyelembe véve alakítsa ki. Ennek ellenére az aktuálisan pótolt vonalszakaszokon – különösen csúcsidőben – megnövekedik majd az eljutási idő, amely mind a közösségi közlekedést használók, mint az egyénileg, gépkocsival közlekedők türelmét kívánja.