- Budapesti Közlekedési Központ - https://bkk.hu -

Közlekedési változások Budapesten a március 15-i nemzeti ünnepen és március 16-án

2019. március 15-én, nemzeti ünnepünkön és másnapján, március 16-án városszerte több helyszínen – többek között pénteken a Kossuth Lajos téren, a budai Várban, a Várkert Bazárban, és a Múzeum körúton, szombaton pedig az Andrássy úton – rendeznek ünnepi programokat, megemlékezéseket. A rendezvények miatt az érintett belvárosi fő közlekedési útvonalakat lezárják, ezért több közösségi közlekedési járat útvonala változik. Az M3-as metró március 15-én egész nap, 16-án és 17-én pedig egészen 20:30-ig Kőbánya-Kispest és a Lehel tér között jár. A BKK javasolja, hogy aki teheti, a belvárosi ünnepi rendezvények helyszínét a metrókkal közelítse meg. Mielőtt útnak indulnak, tájékozódjanak a közlekedési változásokról a BKK INFO alkalmazásban; utazásukat ezen a napon is megtervezhetik a BKK FUTÁR applikáció segítségével, amely valós idejű járatinformációk alapján mindig az optimális útvonalat mutatja meg úti céljuk eléréséhez.

Állami ünnepi rendezvények és azok megközelítési lehetőségei

Nemzeti ünnepünkön, 2019. március 15-én Budapest több helyszínén tartanak központi megemlékezéseket, programokat; a hivatalos eseményekről bővebben a marcius15.kormany.hu oldalon tájékozódhatnak. Március 16-án a Magyar zászló és címer napja alkalmából tartanak rendezvényt az Andrássy úton.

Ünnepi zászlófelvonás március 15-én 9 órától a Kossuth Lajos téren, díszünnepség 10:30-tól a Múzeumkertben

Magyarország nemzeti lobogója ünnepélyes felvonásának helyszíne, a Kossuth Lajos tér leggyorsabban és legkényelmesebben az M2-es metróval közelíthető meg. A 2-es villamossal ebben az időszakban a Közvágóhíd H végállomástól csak a Kossuth Lajos tér (Széchenyi rakpart) ideiglenes végállomásig lehet utazni. A Kossuth Lajos térről ünnepi felvonulás indul a Nemzeti Múzeum kertjébe.

Programok a budai Várban március 15-én 9 órától 18 óráig

Változatos családi programok várják az érdeklődőket a budai Várban, amely ezen a napon a Deák Ferenc tér felől a 16-os buszjárattal, a Széll Kálmán tér felől a 16A busszal, vagy a Clark Ádám térről a Budavári Siklóval közelíthető meg.

Programok a Várkert Bazárban március 15-én 9 órától 18 óráig

Családi programokat tartanak a Várkert Bazárban is, amely legkényelmesebben a 19-es és a 41-es villamossal közelíthető meg, és a Döbrentei térről vagy a Clark Ádám térről rövid sétával is elérhető.

A magyar zászló és címer napja az Andrássy úton március 16-án 10 órától

Az Andrássy úton az Opera és a Hősök tere között egy 1848 méter hosszú nemzeti zászlót visznek végig. Az Andrássy út teljes szakasza elérhető az M1-es metróval.

Útlezárások a belvárosban

Március 15-én, pénteken lezárják a közúti forgalom elől

A budai Várba egész nap nem lehet behajtani.

Március 16-án, szombaton lezárják a közúti forgalom elől az Andrássy utat az Opera és a Dózsa György út között, a Dózsa György utat a Podmaniczky utca és a Városliget fasor között, a Kós Károly sétányt, az Olof Palme sétányt, az Állatkerti körutat és a Hősök terét határoló utakat 12-től 15 óráig,

A közösségi közlekedést érintő változások március 15-én

Március 15-én, pénteken az ünnepi rendezvények miatt az érintett belvárosi fő közlekedési útvonalakat lezárják, ezért számos közösségi közlekedési járat forgalma, útvonala változik. A BKK kéri, hogy aki teheti, az ünnepi rendezvények helyszínét elsősorban a metrókkal közelítsék meg. Március 15-én egész nap jár az M3-as metró Kőbánya-Kispest és a Lehel tér között.

Március 15-én az alábbi változásokra kell számítani a közösségi közlekedésben:

A közösségi közlekedést érintő változások március 16-án

Március 16-án, szombaton az Andrássy út és a Dózsa György út lezárása miatt kora délután az érintett járatok – valamint a 105-ös busz már délelőtt is – módosított útvonalon, vagy két szakaszra osztva közlekednek. Március 16-án és 17-én az M3-as metró este 20:30-ig Kőbánya-Kispest és a Lehel tér között közlekedik, ezután a teljes vonalon pótlóbusszal lehet utazni.

Március 16-án az alábbi változásokra kell számítani a közösségi közlekedésben:

Budapest, 2019. március 13.

Budapesti Közlekedési Központ