- Budapesti Közlekedési Központ - https://bkk.hu -

Közlekedés Budapesten az év végi ünnepek idején és 2019 első napjain

December 1-től 23-ig
December 24.
December 25. és 26.
December 27., 28., 29. és 30.
December 31.
Szilveszter éjjel
Szilveszter éjjel – térségek
Január 1.
Január 2-ától
Fényvillamos
Pénztáraink nyitvatartása
Parkolás

Gyakoribb járatindulás, kényelmesebb utazás a fővárosban az adventi hétvégéken

A Budapesti Közlekedési Központ – ahogy az elmúlt években, úgy idén is – több nagy forgalmú fővárosi vonalán biztosít sűrűbb, kényelmesebb eljutási lehetőséget az adventi időszakban. Több decemberi hétvégi napon közlekedik az M3-as metró a Lehel tér és Kőbánya-Kispest között, emellett az adventi hétvégéken a szokásosnál több villamos, busz és trolibusz közlekedik, továbbá több vonalon szóló autóbusz helyett csuklós jármű biztosít tágasabb férőhelyet. A december 1-i és 15-i áthelyezett szombati munkanapon a fővárosi közösségi közlekedési járatok a tanítási szünet idején érvényes munkanapi menetrend szerint közlekednek. A karácsonyi és a két ünnep közti közlekedési rendről a BKK rövidesen részletes tájékoztatást ad.

Közlekedés december 1-jén és 15-én

December 1. és 15., szombat áthelyezett munkanap, így ezen a két napon a tanítási szünet idején érvényes pénteki munkanapi menetrend szerint közlekednek a fővárosi közösségi közlekedési járatok, az M3-as metró pedig a hétköznap megszokott közlekedési rend szerint, este 20:30-ig jár Kőbánya-Kispest és a Lehel tér között.

Sűrűbb, kényelmesebb közlekedés az adventi hétvégéken

Az adventi hétvégék, a bronz-, ezüst- és aranyvasárnap kiemelkedő forgalma miatt a fővárosi közösségi közlekedési járatok forgalmi rendje az év ezen időszakában megnövekedő utasforgalomhoz igazodik. A BKK egyes vonalakon a szokásosnál sűrűbb vagy kényelmesebb közösségi közlekedési lehetőséget biztosít: az adventi hétvégéken több villamos, autóbusz és trolibusz segíti a gyorsabb eljutást, több vonalon szóló busz helyett csuklós jármű biztosít nagyobb férőhelyet az utasoknak.

Az ünnepi bevásárlás miatt megnövekedő forgalmat segíti a BKK több autóbusz-, villamos- és trolibuszvonalon a december 8-9-i hétvégén, 16-án vasárnap és a 22-23-i hétvégén:

A közösségi közlekedési járatok részletes menetrendje már elérhető a BKK honlapján a www.bkk.hu/menetrend címen. Indulás előtt ebben az időszakban is érdemes a BKK FUTÁR alkalmazást használni, amely valós idejű járatinformációk alapján tervezi meg az optimális útvonalat úti céljuk eléréséhez.

Metróközlekedés decemberben

A december 1-i és 15-i áthelyezett szombati munkanapon, valamint december 9-én, bronzvasárnap és 16-án, ezüstvasárnap az M3-as metró a hétköznap megszokott közlekedési rend szerint, este 20:30-ig Kőbánya-Kispest és a Lehel tér között jár. 20:30-ig a Lehel tér és Újpest között, majd ezután a teljes vonalon pótlóbusz jár. December 22-től, szombattól január 1-ig, keddig a metró egész nap jár Kőbánya-Kispest és a Lehel tér között, Lehel tér és Újpest között ebben az időszakban továbbra is pótlóbusz viszi az utasokat. Szilveszter éjjelén a jelentősen megnövekedő forgalom miatt tervezetten egész éjszaka jár majd az M2-es, az M3-as (Kőbánya-Kispest és a Lehel tér között) és az M4-es, valamint éjjel 1 óráig közlekedik az M1-es metró.

Közlekedés szenteste: 16 órától már az éjszakai járatokkal

December 24-én (hétfőn) a közösségi közlekedési járatok reggel és napközben a szombati menetrendjük szerint közlekednek, egészen 15-16 óráig. Ezután a legtöbb vonalon – ahogy az elmúlt években is – az éjszakai hálózat járataival lehet közlekedni Budapesten. A Deák Ferenc tér M és a repülőtér között közlekedő 100E busszal Deák Ferenc térről 0:40-ig, illetve a Liszt Ferenc repülőtérről 1:20-ig, utazhatnak a reptérre tartók, illetve az onnan érkezők.

Az utolsó metrószerelvények indulási időpontjai december 24-én délután:

Az utolsó metróinduláshoz igazodik a nappali felszíni járatok 15-16 óra körüli utolsó indulása is. A metróhoz csatlakozó legtöbb busz-, troli-, és villamosjárat megvárja az utolsó metrószerelvény utasait.

Ahogyan az elmúlt években is, a nappali járatok 15-16 óra körüli utolsó indulása után idén is az éjszakai hálózat járataival lehet közlekedni Budapesten. Az éjszakai közlekedésben megszokott csatlakozási, átszállási lehetőségek ebben az időszakban is biztosítottak. A 6-os villamos 16 és 20 óra között 10 percenként, 20 óra után pedig 15 percenként közlekedik. Az éjszakai buszjáratok délután és este jellemzően az éjszakaiéhoz hasonló gyakorisággal indulnak, kivéve egyes nagyobb forgalmú járatokat: 16 és 18 óra között az éjszaka megszokottnál sűrűbben közlekedik a 907-es, a 908-as, a 909-es, a 914-es, a 916-os, a 923-as, a 931-es, a 950-es, a 956-os, a 973-as, a 979-es és a 979A autóbusz.

A BKK kéri az utasokat, hogy december 24-én este indulás előtt tájékozódjanak a közösségi közlekedés rendjéről, utazásuk megtervezéséhez használják a BKK FUTÁR utazástervező alkalmazást, amely ebben az időszakban is valós idejű információk alapján tervezi meg az optimális útvonalat.

A december 24-ről 25-re (hétfőről keddre) virradó éjjel, nagyjából 23:00 után az éjszakai járatok a munkanapokon érvényes menetrend szerint közlekednek. Néhány éjszakai járat egy-egy indulási időpontja változik. A közösségi közlekedési járatok december 24-ről 25-ére virradó éjszaka érvényes menetrendje járatonkénti bontásban a BKK honlapján található meg.

December 24-ről 25-re virradóra nem közlekednek a menetrend szerint csak szabad- és munkaszüneti napokat megelőző éjszakán induló HÉV-ek, azaz nem indul vonat

Közlekedés december 25-én és 26-án: vasárnapi/ünnepnapi menetrend szerint

Karácsony napjain, december 25-én (kedden) és 26-án (szerdán) az ünnepnapi/munkaszüneti napi indulásokat kell figyelni a menetrendben.

Az éjszakai buszjáratok

December 25-ről 26-ra virradóra nem közlekednek a menetrend szerint csak szabad- és munkaszüneti napokat megelőző éjszakán induló HÉV-ek, azaz nem indul vonat

Közlekedés december 27-én, 28-án, 29-én és 30-án

December 27-én (csütörtökön) és 28-án (pénteken) az iskolaszünet idején érvényes munkanapi menetrend szerint, illetve számos vonalon – ahol ez a menetrendben is látszik – az ebben az időszakban jellemző utazási szokásokhoz igazodó év végi menetrend lesz érvényben ezeken a napokon. December 29-én (szombaton) a szombati, 30-án (vasárnap) a vasárnapi menetrend szerint indulnak a közösségi közlekedési járatok.

December 27-én és 28-án – az ezeken a napokon jellemző kisebb forgalom miatt – nem közlekedik sem a D11-es hajó, sem a 10-es, a 142-es és a 261E autóbusz. Ezeken a napokon a reggeli órákban nem jár továbbá a 98E, a 154B és a 162A járat sem, helyettük a 98-as, a 154-es és a 262-es busszal lehet utazni.

A december 27-ről 28-ra (csütörtökről péntekre) virradó éjjel az éjszakai járatok munkanapi menetrendjük szerint indulnak. December 28-ról 29-re (péntekről szombatra) virradóra a pénteki, 29-ről 30-ra (szombatról vasárnapra) és 30-ról 31-re (vasárnapról hétfőre) virradóra a szombati menetrendet kell figyelni.

Közlekedés december 31-én napközben: szombati menetrend szerint

December 31-én (hétfőn) napközben a szombati menetrend szerint indulnak a közösségi közlekedési járatok. A bevásárlóközpontokat is érintő autóbuszok többsége az áruházak bezárását követően – jellemzően 17-18 óra után – már nem érinti bevásárlóközponti megállóját.

Közlekedés szilveszter éjszaka: metrókkal, nappali, valamint a sűrített éjszakai járatokkal

Egész éjjel jár az M2-es, az M3-as és az M4-es metró

2018. december 31-ről 2019. január 1-re virradóra egész éjjel jár az M2-es, az M3-as (Kőbánya-Kispest és a Lehel tér között) és az M4-es metró – éjjel 1 óráig 10, ezt követően hajnalig 15 percenként. Az M1-es metró üzemidejét is meghosszabbítja a BKK: a kisföldalatti éjjel 1 óráig 10 percenként közlekedik, a belvárosi megállókban körülbelül negyed 2-kor lehet még felszállni rá. Útvonalán ezt követően a szokásosnál sűrűbben közlekedő 979-es busszal lehet utazni.

Éjszakai is közlekedő nappali járatok, sűrűbben közlekedő éjszakai buszok

Az éjjel-nappali 6-os mellett szilveszter éjszaka a 4-es villamos is közlekedik, ennek köszönhetően jelentősen sűrűbben követik majd egymást a villamosok a Nagykörúton. A szokásos éjszakai járatok szilveszter éjjelén is közlekednek a megszokott rendben, azonban az M3-as metró Nyugati pályaudvar és Határ út közötti szakaszán az éjszakai buszok helyett a metróval lehet utazni. Újpest felé a Nyugati pályaudvartól, míg Kispest és Pestszentlőrinc felé a Határ úttól indul a 914-es és a 950-es járat. A metrók és a nagykörúti villamosok által érintett főbb átszállópontoktól a megszokott éjszakai járatok sűrűbben indulnak a külső végállomások irányába.

Az éjszakai buszjáratok mellett egész éjszaka 30 perces követési idővel közlekedik több, a belvárost átszelő nappali buszjárat:

Egész éjszaka jár majd a 916-os és a 934-es autóbusz, továbbá számos éjszakai járat vonalán nagyobb befogadóképességű járművek közlekednek.

A HÉV is jár egész éjszaka

Egész éjszaka jár majd a HÉV minden vonalon. A H5-ös HÉV budapesti szakaszán 30 percenként indulnak a szerelvények – Békásmegyertől tovább Szentendre felé óránként. A H7-es HÉV Boráros tér és Csepel között szintén 30 percenként indul majd. A H6-os HÉV Közvágóhíd és Ráckeve között kétóránként, míg a H8-as az Örs vezér tere és Gödöllő között óránként indul majd.

Eljutási lehetőségek térségenként

Belváros, Nagykörút térsége, a budai Vár környéke (I., V., VI., VII., VIII., IX. kerület)

Közlekedés január 1-jén

2019. január 1-jén (kedden) a közösségi közlekedési járatok az ünnepnapi/munkaszüneti menetrend szerint közlekednek.

Közlekedés január 2-ától

Január 2-án (szerdán) az iskolaszüneti menetrend lesz érvényben, az M3-as metróval pedig ettől a naptól ismét a vonal felújításának idején érvényes forgalmi rend szerint lehet utazni: a szerelvények munkanapokon az első hajnali indulástól 20:30-ig közlekednek a Lehel tér és Kőbánya-Kispest között, esténként 20:30-tól üzemzárásig, valamint szombaton és vasárnap egész nap a teljes metróvonalon pótlóbusz jár. Január 3-tól a járatok a tanítási időszakban érvényes menetrend szerint közlekednek.

A Fényvillamos közlekedési rendje

Folyamatos jegy- és bérletvásárlási lehetőség az ünnepek alatt

Budapesten és az agglomerációban mintegy 370 jegy- és bérletkiadó automata működik, amelyek a nap 24 órájában rendelkezésre állnak. 2018. december 24-e és 2019. január 1-je között a BKK ügyfélközpontjai és pénztárai ünnepi nyitvatartással várják a vásárlókat, valamint azokat az ügyfeleket, akik közlekedéssel kapcsolatos ügyeiket szeretnék intézni. Az ünnepi nyitvatartás megismerhető a BKK honlapjának értékesítésipont-keresőjében – ahol akár helyszínre, akár nyitvatartási időre is keresve megtalálható a legközelebbi ügyfélközpont, pénztár vagy jegy- és bérletkiadó automata.

Vásárolja meg időben jövő évi bérletét

Nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni a bérletvásárlást. Várhatóan sokan akarják majd bérletüket megváltani január első munkanapjain, ezért valószínűleg a BKK több értékesítési pontjánál is megnövekedhet a sorban állás ideje. Célszerű a vásárlást inkább korábbra, a csúcsidőszakon kívüli időszakra időzíteni, hiszen már most is kaphatók a 2019. évre szóló éves, havi és egyéb bérletek. További információkat ide kattintva olvashatnak. Az éves bérletek a BKK díjszabásban meghatározott érvényességi időn belül érvényesek. (A 2018. évi éves bérletek 2019. január 6-án 2:00 óráig érvényesek.)

Parkolás

Budapest területén a közterületi várakozási övezetekben 2018. december 21-én (pénteken) 20 órától 2019. január 2-án (szerdán) reggel 8 óráig díjmentesen lehet parkolni. Ez alól kivételt jelentenek az alábbi várakozóhelyek, ahol ebben az időszakban is a szokásos rend szerint kell fizetni: