- Budapesti Közlekedési Központ - https://bkk.hu -

Szeptember 3-tól újra a teljes vonalon jár a 4-es és a 6-os villamos

2018. szeptember 3-tól újra a teljes vonalon jár a 4-es és a 6-os villamos a Nagykörúton, az iskolai tanév kezdetére ugyanis véget ér az Oktogon és a József utca közötti korlátozásokkal járó, vágánykorszerűsítés miatti villamospótlás. Az előttünk álló két és fél hétben még kétszer változik a nagykörúti villamosvonal forgalmi rendje: augusztus 19-től, vasárnaptól 24-ig, péntekig ismét két szakaszon, Dél-Buda felől a Harminckettesek téréig, a Széll Kálmán tér felől pedig az Oktogonig jár villamos, a közbenső szakaszon pótlóbusz viszi az utasokat. Augusztus 25-től, szombattól szeptember 2-ig, vasárnapig a Széll Kálmán tér és az Oktogon között továbbra is villamossal, Dél-Buda és az Oktogon között pedig pótlóbusszal lehet majd utazni.

Augusztus 19-től, vasárnaptól 24-ig, péntekig a nagykörúti villamos két szakaszon közlekedik: a Széll Kálmán tér M és az Oktogon M között éjjel-nappal 4-6 jelzéssel jár a villamos, Újbuda-központ M felől 4-es, a Móricz Zsigmond körtér M felől pedig 6-os jelzéssel a Harminckettesek tere megállóhelyig utazhatnak villamossal. Az Oktogon M és a Pál utca (Corvin-negyed M) között éjjel-nappal a 4-6 jelzésű pótlóbusz viszi az utasokat. A pótlóbusz útvonala a villamossal megegyezik, és arra többségében a párhuzamosan közlekedő éjszakai járatok megállóiban lehet felszállni. A pótlóbusz pontos megállóhely-listája megismerhető a BKK FUTÁR utazástervező oldalán: http://futar.bkk.hu/route/BKK_VP46?layers=GSVB.

Augusztus 25-től, szombattól szeptember 2-ig, vasárnapig a nagykörúti villamos a Széll Kálmán tér M és az Oktogon M között továbbra is jár, 4-6 jelzéssel. Az Oktogontól Újbuda-központ M felé a 4-es, a Móricz Zsigmond körtér M felé a 6-os jelzésű pótlóbusszal utazhatnak tovább. A pótlóbusz útvonala a villamoséval megegyezik, és arra többségében a párhuzamosan közlekedő éjszakai járatok megállóiban lehet felszállni. A pótlóbusz pontos megállóhely-listája hamarosan megismerhető lesz a BKK FUTÁR utazástervező oldalán.

Szeptember 2-ről 3-ra, vasárnapról hétfőre virradóra 0 és 4 óra között a teljes nagykörúti villamosvonalon, a Széll Kálmán tér M és a Móricz Zsigmond körtér M között pótlóbusz jár 6-os jelzéssel. Szeptember 3-án, hétfőn hajnali 4 órától újra a teljes vonalon közlekedik mind a 4-es, mind a 6-os villamos. További, a villamosforgalmat már nem zavaró munkák (aszfaltozás, egyes burkolati jelek felfestése) elvégzésére még szeptemberben kerül sor.

A nagykörúti vonal éjjel-nappali villamosüzeme jelentős terhelést jelent a vasúti pályának, ezért az elhasználódott pályaszakaszokat ütemezetten át kellett építeni. A június 16-án kezdődött felújítás során a BKV Zrt. beruházásában az Oktogon és a József utca között a korábbinál korszerűbb felépítményű villamospálya épült, amelynek köszönhetően a későbbiekben szükségessé váló karbantartási munkák a mostaninál gyorsabban, egyszerűbben elvégezhetők lesznek. Több mint 3 kilométeres hosszon épült át a villamospálya. Ezen a szakaszon utoljára a 1990-es évek közepén végeztek felújítást, azóta csak a közlekedésbiztonság fenntartásához elengedhetetlen, kisebb, lokális javítások zajlottak. Emellett több kisebb, a fenntartáshoz kapcsolódó beavatkozást is elvégeztek a Mester utca környékén és a Margit körúton: mindkét helyszínen a kritikus pályaszakaszok javítását végezték, illetve végzik el nagypaneles technológiával.

Budapest, 2018. augusztus 17.

Budapesti Közlekedési Központ