- Budapesti Közlekedési Központ - https://bkk.hu -

Közlekedési változások ünnepi rendezvények miatt Budapesten az augusztus 20-i hosszú hétvégén

Az Államalapítás Ünnepén, 2018. augusztus 20-án (hétfőn) és az ahhoz kapcsolódó rendezvények miatt már 17-én (pénteken), 18-án (szombaton) és 19-én (vasárnap) is számos, a budai és a pesti fő közlekedési útvonalat, Duna-hidat érintő útlezárás és közösségi közlekedési változás lép életbe Budapesten. Ezeken a napokon – különösen 20-án – a belvárost közösségi közlekedéssel érdemes megközelíteni, a BKK ajánlja a kötöttpályás járatok igénybe vételét, különösen a négy metróvonal használatát. A hosszú hétvége mindhárom napján a Lehel tér és Kőbánya-Kispest között jár az M3-as metró, és meghosszabbított üzemidővel éjjel fél egyig jár a metró pénteken, szombaton és vasárnap este az M2-es és az M4-es, valamint vasárnap az M3-as vonalon is. A Lánchidat augusztus 17-e hajnaltól 21-én, kedden hajnalig, az Erzsébet hidat 19-én 14 órától 20-án hajnalig, a Margit hidat 20-án várhatóan 19 órától zárják le a forgalom elől. Az augusztus 20-ai tűzijáték előtt és után a metró-, a HÉV-, a villamos-, a busz- és a trolibuszvonalakon a sűrűbben induló járatok segítik majd a kényelmesebb utazást. Az ünnepi hétvégén az útlezárások miatt számos busz- és villamosjárat módosított vagy rövidített útvonalon jár, ezért a hosszú hétvégén érdemes utazásunkat a BKK FUTÁR alkalmazás használatával megtervezni – a BKK utazástervezője mobilalkalmazásként, valamint a weben is elérhető, és az ünnepi forgalmi rend idején is az optimális útvonalat ajánlja fel.

Hivatalos ünnepi programok, rendezvények, azok megközelítési lehetőségei

2018. augusztus 20-án, hétfőn, és az azt megelőző napokon számos rendezvényt tartanak Budapesten az Államalapítás Ünnepe alkalmából. A hivatalos programokról az augusztus20.kormany.hu oldal nyújt részletes tájékoztatást. Vasárnap este az Erzsébet híd budai végében, a Szent Gellért szobornál tartanak koncerteket. A Kossuth Lajos téren hétfőn délelőtt a hagyományos tisztavatásra kerül sor. Délután és koraeste a budai Várban ökumenikus kenyéráldást és aratóünnepet rendeznek, míg a Szent Jobb körmenet a szokásos Szent István Bazilika–Széchenyi István tér–Szent István Bazilika útvonalon halad. Ezt követően 21 órakor kezdődik a tűzijáték. A Budai Várban idén is megrendezik a Mesterségek Ünnepét, a Várkert Bazárban és környékén pedig a Magyar Ízek utcája és változatos családi programok várják a látogatókat.

Ünnepi tűzijáték a Duna-parton

Az ünnepi tűzijáték – amelyet idén is a Duna Országház előtti szakaszáról lőnek fel – augusztus 20-án, hétfőn este 21:00-kor kezdődik és körülbelül 21:30-ig tart. A látvány legjobban a dunai rakpartok Lánchíd és Margit híd közötti szakaszáról élvezhető. A BKK a tűzijáték kényelmesebb és biztonságosabb megközelítése érdekében egész este sűrűbben indítja mind a négy metróvonalon a járműveket és több, a belváros felé tartó villamos- és buszjáratot, valamint gyakrabban közlekednek a H5-ös és a H7-es HÉV szerelvényei. A tűzijáték idejére, illetve az azt megelőző és követő néhány órában mind a budai, mind a pesti belváros Dunához közel eső területeit lezárják a közúti forgalom elől. A tűzijáték helyszínét elsősorban a sűrűbben közlekedő metrókkal, a belvárosi csomópontokból gyalogosan érdemes megközelíteni.

Hazafelé úton szintén érdemes a metróvonalak egyikét igénybe venni; biztonsági okokból azonban lezárhatják az M1-es metró Vörösmarty tér, Deák Ferenc tér, az M2-es metró Deák Ferenc tér, és Batthyány tér, az M3-as metró Ferenciek tere és Deák Ferenc tér, valamint a H5-ös HÉV Batthyány tér állomását; ilyen esetben célszerű egy másik, közeli állomást választani. (A Kossuth Lajos tér metróállomáson építési munkák miatt jelenleg sem áll meg az M2-es metró.) 21:30 és 23 óra között – a kényelmesebb hazautazás érdekében – a belvárosból közlekedő járatok sűrűbben követik majd egymást.

Magyar Ízek utcája, családi programok a Várkert Bazárban és környékén, koncertek a Clark Ádám téren

A Magyar Ízek Utcája gasztronómiai esemény, valamint a Várkert Bazárbeli és -környéki családi programok és koncertek helyszíne leggyorsabban a Döbrentei térről vagy a Batthyány tér felől gyalogosan közelíthető meg.

Katonai tiszteletadás és tisztavatás a Kossuth Lajos téren

A Kossuth Lajos téren augusztus 20-án 8:30-tól tartják az állami ünnepséget, valamint a Magyar Honvédség legkiemelkedőbb és leglátványosabb eseményét, a tisztavatást. Az M2-es metró jelenleg építési munkák miatt nem áll meg a Kossuth Lajos téren, ezért azt a Deák Ferenc térről az M2A pótlóbusszal, a Batthyány tér M+H felől hajójáratokkal, a 70-es vagy a 78-as trolibusszal, vagy az M3-as metró Arany János utca állomásáról 13-15 perces sétával közelíthető meg.

Ünnepi szentmise és Szent Jobb Körmenet a Bazilikában és környékén

Augusztus 20-án délután 17 órától Ünnepi Szentmisét tartanak a Szent István Bazilikánál, amely a leggyorsabban az M1-es metró Bajcsy-Zsilinszky út állomásától, illetve az M2-es és az M3-as metró Deák Ferenc tér, illetve az M3-as metró Arany János utca állomásától gyalogosan közelíthető meg. A 18 órakor kezdődő hagyományos Szent Jobb Körmenet a Szent István térről indul, és oda is érkezik vissza.

Közúti és gyalogos forgalomkorlátozások

Az augusztus 20-i hosszú hétvégi rendezvények és előkészületei miatt számos fővárosi fő közlekedési útvonalat lezárnak a gépjárműforgalom elől. Az augusztus 19-i ünnepi koncert miatt lezárják a Szent Gellért rakpartot a Szent Gellért tér irányában a Hegyalja út és Rudas Fürdő között augusztus 17-én, pénteken 0 órától 20-án, hétfőn 18 óráig, valamint az Erzsébet hidat 19-én, vasárnap 14 órától 20-án, hétfőn hajnalig. Az Erzsébet híd lezárásához kapcsolódóan korlátozzák a Kossuth Lajos utca forgalmát is az Astoriától. Az elmúlt évekhez hasonlóan lezárják az alsó rakpartokat: a Budai alsó rakpartot a Margit híd és Rákóczi híd közötti szakaszon, míg a pesti alsó rakpartot a Havas utcától szintén a Margit hídig 20-án, hétfőn 7 órától 21-én, kedden hajnalig. (Augusztus 20-án 12 és 17 óra között időszakosan megnyithatják a rakpartokat a gépjárműforgalom előtt, amennyiben a gyalogosforgalom ezt lehetővé teszi). A Lánchíd és az Alagút augusztus 17-én, pénteken 20 órától 21-én, kedden hajnalig lesz lezárva.  

Forgalomkorlátozások a Várkert Bazár környékén

A Várkert Bazárnál és a Clark Ádám téren zajló programok, valamint azok előkészítése, és a bontási munkák miatt augusztus 17-én, pénteken 0:00 órától augusztus 21-én, kedden 6:00 óráig lezárják a közúti forgalom elől az I. kerületben

Augusztus 17-én, pénteken 20 órától 21-én, kedden hajnalig lezárják a közúti forgalom elől

Augusztus 18-án, szombaton 4:30-tól 21-én, kedden délig lezárják a gyalogos forgalom elől a Lánchíd északi (a Margit hídhoz közelebb eső) járdáját. Augusztus 20-án 17 órától 23:00 óráig a déli járdát sem használhatják a gyalogosok.

Forgalomkorlátozások az Erzsébet híd környékén

Lezárják a forgalom elől

Forgalomkorlátozások a budai és a pesti rakpartokon

Lezárják a forgalom elől

Amennyiben a gyalogosforgalom megengedi, akkor a rakpartokon a gépjárműforgalom zárását augusztus 20-án 12 órától 17 óráig feloldják.

Forgalomkorlátozások a Kossuth Lajos tér környékén

A Kossuth Lajos téri katonai tiszteletadás és tisztavatás miatt augusztus 20-án 6 és 12 óra között lezárják a közúti forgalom elől az V. kerületi

Forgalomkorlátozások a Szent Jobb körmenet idején

A Szent Jobb körmenet miatt augusztus 20-án lezárják a forgalom elől

Forgalomkorlátozások a tűzijáték miatt

Az augusztus 20-i tűzijáték miatt 19 órától várhatóan 23 óráig forgalomkorlátozások várhatóak a Margit híd–Szent István körút–Bajcsy Zsilinszky út–Károly körút–Múzeum körút–Szabadság híd–Szent Gellért tér–Kelenhegyi út–Szirtes utca–Sánc utca–BAH-csomópont–Alkotás utca–Széll Kálmán tér– Margit körút–Tölgyfa utca–Margit híd által határolt területen belül.

Változások a közösségi közlekedésben

Augusztus 18-án, szombaton, 19-én, vasárnap és 20-án, hétfőn az M3-as metró a fővárosban közlekedők kényelme érdekében Kőbánya-Kispest és a Lehel tér között a teljes üzemidőben közlekedik. Újpest és a Lehel tér között ebben az időszakban is metrópótló járatokkal utazhatnak.

A hosszú hétvégén érdemes utazásunkat a BKK FUTÁR alkalmazás használatával megtervezni. A BKK utazástervezője mobilkalmazásként iOS és Android rendszerű eszközökre is letölthető, weben a futar.bkk.hu címen érhető el, és az ünnepi forgalmi rend idején is az optimális útvonalat tervezi meg úti célunk elérésére.

Augusztus 17-én, pénteken és 18-án, szombaton egész nap a Várkert rakpart és környéke lezárása – valamint a Margit körúton zajló vágányfelújítási munkák – miatt változik a budai fonódó hálózaton közlekedő villamosok forgalmi rendje:

Augusztus 18-ától, szombattól további járatok közlekedési rendje is változik a Lánchíd, az Alagút, valamint a Szent Gellért rakpart Hegyalja út és Rudas Gyógyfürdő közötti lezárása miatt.

Augusztus 19-étől, vasárnaptól teljes vonalán közlekedik a 17-es villamos, a 4-es és a 6-os pedig újra jár a Széll Kálmán tér M és az Oktogon M között. A Kossuth Lajos teret egész napra, az Erzsébet hidat pedig koncert miatt 14 órától másnap hajnalig lezárják; a híd lezárásához kapcsolódóan korlátozzák a Hegyalja út és a Szent Gellért rakpart forgalmát is. Az esti koncertről történő kényelmesebb hazautazás érdekében az M2-es és M4-es mellett az M3-as metróval a szokásosnál egy órával tovább, éjjel fél egyig utazhatnak, emellett gyakrabban közlekedik több, a hazajutást segítő járat. A közösségi közlekedési járatok forgalmi rendje ezen a napon az alábbiak szerint változik:

A reggeli üzemkezdettől délután 14 óráig

14 órától a késő esti üzemzárásig (illetve az éjszakai járatok esetében hajnali 1 óráig)

Augusztus 20-án, hétfőn napközben az Erzsébet híd ismét járható, azonban a már lezárt Várkert rakpart, Lánchíd, Alagút és Kossuth Lajos tér mellett lezárják a pesti rakpartokat is. A belvárosi közösségi közlekedési járatok forgalmi rendje az alábbiak szerint változik:

Este az ünnepi tűzijáték miatt 17 órától várhatóan 22:30-ig a tűzijáték miatt a Lánchidat a gyalogos forgalom elől is lezárják, emellett várhatóan 19 órától a Margit hidat és az Erzsébet hidat is. 18 órától a Margit híd–Szent István körút–Bajcsy-Zsilinszky út–Károly körút–Kossuth Lajos utca–Szabad sajtó utca–Erzsébet híd–Krisztina körút–Vérmező út–Margit körút által határolt területen életbe lépő jelentős korlátozások és a hidak lezárása miatt változik a közösségi közlekedési járatok forgalmi rendje.

Budapest, 2018. augusztus 15.

Budapesti Közlekedési Központ