Elkészültek a vágányépítési munkák a Fehérvári út–Etele út csomópontban

Az 1-es villamos vonalának meghosszabbítása a tervek szerint halad, a napokban elkészülnek a vágányépítési munkák a Fehérvári út és az Etele út csomópontjában. Ezért 2018. augusztus 5-től, vasárnaptól megszűnik több, a kereszteződést érintő forgalomkorlátozás is, azonban az Etele út továbbra is egyirányú marad a Fehérvári út irányába. A 103V jelzéssel a Népligetig meghosszabbított útvonalon közlekedő 103-as busz Kelenföld vasútállomás M felé az Etele út helyett továbbra is módosított útvonalon közlekedik, azonban a Szerémi út–Galvani utca helyett a  Fehérvári út–Andor utcán át.

Közúti forgalmi változások

A Fehérvári út és az Etele út csomópontjában a napokban elkészülnek a vágányépítési munkákkal, ezért augusztus 5-től, vasárnaptól

  • a Hengermalom útról újra tovább lehet hajtani a Fehérvári út felé, továbbá ismét adott lesz a jobbra és a balra kanyarodási lehetőség.
  • a Fehérvári úton irányonként egy-egy sávon lehet haladni a kereszteződésben. A városból kifelé vezető útpályán a belső sáv továbbra is le lesz zárva. A befelé vezető oldalon a belső sávok állnak a közúton közlekedők rendelkezésére: egy sáv vezet jobbra, egy pedig tovább egyenesen.
  • az Etele út felől érkezők továbbra is továbbhaladhatnak a Hengermalom út felé és a Fehérvári út felé.

Változik a 103V busz útvonala

Augusztus 5-től (vasárnaptól) a Fehérvári út környezetében módosul a 103V jelzéssel a Népligetig meghosszabbított útvonalon közlekedő 103-as busz Kelenföld irányú közlekedése: az autóbuszok újra végighaladnak a Hengermalom úton a Fehérvári útig, majd a Fehérvári út–Andor utca–Than Károly utca–Gyergyótölgyes utca útvonalon érik el az Etele téri végállomást. A 103V busz újra megáll a következő megállóhelyeken:

  • Hengermalom út/Szerémi út: a 103-as buszok korábbi menetrend szerinti megállóhelye a Hengermalom úton a Szerémi út után,
  • Etele út/Fehérvári út: a 973-as busz megállóhelye a Fehérvári úton az Etele út kereszteződése után,
  • Kalotaszeg utca: a 114-es busz megállóhelye a Fehérvári úton,
  • Andor utca: a Fehérvári úton az Andor utca kereszteződése előtt.

A Népliget M felé közlekedő buszok útvonala nem változik.

Közlekedési változások a BKK INFO és a BKK FUTÁR felületén

A BKK mind a közösségi közlekedési változásokról, mind a közúti fennakadásokról folyamatosan friss információkat nyújt a BKK INFO alkalmazáson keresztül. A www.bkkinfo.hu weboldalon, illetve a BKK INFO iOS és Android rendszerű mobileszközökre is elérhető alkalmazásában a közösségi közlekedési változásokról személyre szabott információk érhetők el: a járatfigyelő funkcióra feliratkozók az általuk sűrűn igénybe vett vonalakról az összes közlekedési információt azonnal megkapják.

A weben a futar.bkk.hu címen, illetve mobilalkalmazásként is elérhető BKK FUTÁR applikáció segítségével valós idejű adatok alapján tervezhetik meg utazásukat. Az alkalmazás a közösségi közlekedési járatok valós helyzetének térképes nyomon követésére is alkalmas.

A kozut.bkkinfo.hu oldalon valós idejű közúti közlekedési információk érhetők el: a fővárosban közlekedők interaktív térkép segítségével tájékozódhatnak arról, hogy hol milyen fennakadásokra kell számítaniuk; az előre tervezett forgalomkorlátozások már napokkal az életbe lépésük előtt elérhetők a fenti címen.

Az 1-es villamos Etele térig történő meghosszabbításáról

2017 novemberében a Fővárosi Önkormányzat megbízásából elkezdődött az 1-es villamos évtizedek óta várt és tervezett meghosszabbítása az Etele térig. A fejlesztés eredményeként 2019 elejétől Budapest egyik leghosszabb és jelenleg legkorszerűbb, számos fontos fővárosi csomópontot átszelő villamosvonala még több utasnak nyújt majd az eddiginél is hatékonyabb eljutási lehetőséget, Kelenföld és Pest között pedig újabb átszállásmentes kapcsolat jön létre. Az Etele téri útvonal-hosszabbításnak köszönhetően csökken majd a környék autóforgalma – ezzel párhuzamosan a zajterhelés is –, javul a levegőminőség, emellett jelentős zöldfelületi fejlesztések is megvalósulnak. Az új villamosvonal-szakasz részeként az Etele úton végig füvesített pálya fut majd.

Az „1-es villamos meghosszabbítása az Etele térig (IKOP-3.1.0-15-2016-00007)” projekt a Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Közlekedési Központ kiemelt közlekedésfejlesztési beruházása. A teljes projekt megvalósítását az Európai Unió az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program keretében a Kohéziós Alapból 8,5 milliárd forinttal támogatja. A beruházás kivitelezési költsége nettó 8.631.129.132 forint.

Budapest, 2018. augusztus 3.

Budapesti Közlekedési Központ