- Budapesti Közlekedési Központ - https://bkk.hu -

Tovább bővül a kerékpárszállításra alkalmas járatok száma

Nyár végétől tovább bővül a kerékpárszállításra igénybe vehető járatok száma, augusztus 28-ától a Hűvösvölgybe közlekedő villamosvonalakon is lehet majd biciklivel utazni. A bővítésnek köszönhetően összesen 19 járatot vehetnek igénybe a kerékpárral közlekedők Budapesten.

A Budapesti Közlekedési Központ tovább növeli azoknak a járatoknak a számát, amelyeken kerékpárt is lehet szállítani. 2017. augusztus 28-tól, hétfőtől a hűvösvölgyi villamosvonalakon csúcsidőn kívül már kizárólag olyan járatok közlekednek, amelyekre fel lehet szállni kerékpárral, ugyanis ettől az időponttól kezdve az 56-os, az 59-es és a 61-es villamoscsaládokat is igénybe vehetik a biciklivel közlekedők. Munkanapokon csúcsidőben a Hűvösvölgybe közlekedő villamosok többségén is lehet majd kerékpárt szállítani, az erre alkalmas szerelvényeket külön piktogram jelzi. A kerékpárszállítás a villamosok teljes vonalán lehetséges, így ezzel az intézkedéssel a közép- és dél-budai viszonylatok egy részén is elérhetővé válik ez a szolgáltatás.

A bővítésnek köszönhetően jelenleg az alábbi járatokon lehet kerékpárt szállítani a fővárosban:

A BKK a főváros közlekedésszervezőjeként fontosnak tartja a kerékpározás és a közösségi közlekedés integrációját, a kombinált utazási lehetőségek támogatását, ezért döntött a további felszíni közlekedési eszközökön történő kerékpárszállítás bevezetéséről. A döntésben ugyancsak fontos szerepet játszott az, hogy az ügyfelek részéről sok pozitív visszajelzés érkezett az 59-es járattal kapcsolatban, amelyen már korábban bevezették ezt a szállítási módot.

Kerékpárt szállítani kizárólag erre utaló piktogrammal megjelölt járműveken szabad, kocsinként legfeljebb egyet, a szerelvény legvégén. Azokat a bicikliket, amelyeket kialakításuk miatt nem lehet rögzíteni a tépőzárral (pl. fekvőkerékpár), nem szabad a villamosokon szállítani. A kerékpárszállítás díján kívül természetesen a személyszállításét is ki kell fizetni, tehát a biciklinek és a kerékpárosnak külön-külön rendelkeznie kell jeggyel, bérlettel, vagy kerékpárbérlettel. Egy utas csak egy kerékpárt vihet magával.