- Budapesti Közlekedési Központ - https://bkk.hu -

Folytatódik a troliközlekedés fejlesztése: hétvégenként az Orczy térig jár a 72-es trolibusz

2017 júliusának hétvégéin Zugló vasútállomástól egészen az Orczy térig közlekedik a 72-es trolibusz, részben a felsővezetéktől függetlenül, az Arany János utcától a 9-es busz útvonalán. Az útvonal-hosszabbítást az teszi lehetővé, hogy a 72-es vonalon ezeken a napokon kizárólag olyan  modern, nagy teljesítményű akkumulátorral rendelkező trolibuszok állnak forgalomba, amelyek több mint 4 kilométert is képesek megtenni felsővezeték nélkül. Mindezzel a BKK nemcsak új, környezetbarát észak-déli és belvárosi közösségi közlekedési kapcsolatot alakít ki – bővítve a Városliget és Terézváros felől a közvetlen eljutási lehetőségeket a belváros több forgalmas csomópontja felé –, de az Arany János utcai trolibusz-végállomás terhelését is mérsékli. Az időszakos útvonal-hosszabbítás előzményeként a Szabadság híd elmúlt két hétvégi lezárásával a belvárosban bővültek a troliközlekedési lehetőségek, amikor a kiskörúti villamosok pótlásaként a 72-es útvonala a Fővám térig hosszabbodott meg; az ideiglenes forgalmi rend az utasok körében is sikeresnek bizonyult. A BKK elkötelezett a környezetbarát elektromos közlekedési megoldások iránt. Ahogy eddig is, a jövőbeni fővárosi jármű- és hálózatfejlesztések során is kiemelt szempont a környezetbarát közlekedési módok előtérbe helyezése innovatív eszközökkel.

Új, környezetbarát észak-déli és belvárosi közösségi kapcsolat

A 72-es trolibusz járművei mind az öt júliusi hétvégén – 2017. július 1-2-án, 8-9-én, 15-16-án, 22-23-án és 29-30-án – meghosszabbított útvonalon viszik az utasokat: Zugló vasútállomástól az Arany János utca M megállóhelyig menetrend szerinti útvonalán, majd az Arany János utca M és a Kálvin tér M között – a modern járművek önjáróképességét kihasználva, azaz a felsővezetéktől függetlenül – a 9-es busz vonalvezetését követve, majd a 83-as troli felsővezetékére csatlakozva egészen az Orczy térig haladnak.

A 72-es trolibusz a meghosszabbított szakaszán az alábbiak szerint közlekedik:

A környezet és a belvárosi forgalom tehermentesítése modern trolibuszokkal

A fővárosi forgalomban 2015 vége óta vesz részt az a 36 darab modern, alacsonypadlós, légkondicionált szóló, illetve csuklós trolibusz, amelynek a felsoroltak mellett további előnyös tulajdonsága, hogy nagyteljesítményű akkumulátorának köszönhetően akár 4 kilométeres távolságot is meg tud tenni troli-felsővezetéken kapott áram nélkül. A BKK a járművek ezen adottságát nemcsak akkor használja ki, amikor rendezvények, útépítések, felújítási munkák miatt terelt – kiépített felsővezeték nélküli – útvonalon közlekedteti bizonyos trolijáratait: korábbi hálózatfejlesztési lépés volt a 79-es trolibusz útvonalának meghosszabbítása a Kárpát utcáig, amelynek következtében a trolik bejárnak korábban kevésbé feltárt, felsővezeték nélküli útszakaszokat (Visegrádi utca, Révész utca, Dráva utca) a Vizafogó városrész déli részén. Az új hálózatfejlesztési terveibe illesztve két júniusi hétvégén – a Szabadság híd lezárásának idején – a 72-es trolibusz meghosszabbított útvonalon, Zugló vasútállomástól a Fővám térig közlekedett. A kiskörúti szakaszon a trolik úgynevezett önjáró üzemmódban, felsővezeték használata nélkül, akkumulátor segítségével haladtak. Az innovatív, környezetbarát pótlási mód a BKK újszerű megoldása volt, amely sikeresen vizsgázott az elmúlt hétvégéken.

A BKK a 72-es trolivonal Fővám téri, illetve Orczy téri meghosszabbításának eredményeit kiértékelve vizsgálja majd meg a jövőbeni hasonló projektek indításának lehetőségét. A 36 darabos modern troliflotta jelenleg a kisebb forgalmú, hétvégi napokon teszi lehetővé az ilyen hálózatfejlesztési lépéseket.

Budapest, 2017. június 30.

Budapesti Közlekedési Központ