Híreink

A Főváros folytatja a járműfejlesztést: 45 vadonatúj autóbusz áll forgalomba Budapesten

Tovább fiatalodik a fővárosi közösségi közlekedési járműállomány, javul az alacsonypadlós és légkondicionált buszok aránya. 30 vadonatúj Mercedes Conecto busz áll forgalomba a BKV Zrt. üzemeltetésében, illetve 15 vadonatúj MAN Lion’s City A21 autóbusz közlekedik június 16-tól a VT-Arriva Kft. szolgáltatásával a főváros útjain.

A Fővárosi Önkormányzat döntése alapján Budapest közlekedésszervezője, a Budapesti Közlekedési Központ, valamint szerződött szolgáltatói tovább javítják a fővárosi közösségi közlekedés szolgáltatási színvonalát. 2017. június 16-án újabb 15 vadonatúj MAN Lion’s City A21 típusú szóló autóbusz állt forgalomba a VT-Arriva Kft. üzemeltetésében, június 19-e óta pedig a teljes 30 db-os – úgynevezett rendelkezésre tartási konstrukció keretén belül működtett – szintén vadonatúj, csuklós Mercedes Conecto busz is a fővárosi utakat járja a BKV Zrt. üzemeltetésében.

Az új buszok az EURO 6 környezetvédelmi kategóriába tartoznak, vagyis fokozottan környezetkímélők. A forró nyári hónapokban légkondicionált utastér teszi komfortosabbá a buszokon való utazást. Beszerzéskor a biztonság is fontos szempont volt, ezért olyan rendszerrel látták el a járműveket, amely megakadályozza, hogy az utast vagy annak táskáját, kabátját odacsukja a záródó ajtó. Természetesen biztonsági kamerarendszer is működik a buszokon, ami biztosítja az utastérre való rálátást, azaz a rongálás megelőzését, vagy annak utólagos felderítését.

A Mercedes Conecto buszok észak-Budán illetve észak-Pesten, várhatóan a 20E, a 26-os, a 30-as, a 30A, a 34-es, a 106-os és a 230-as vonalakon, illetve a 61-es pótlóbusz vonalán bukkanhatnak fel. Az MAN Lion’s City A21-es buszokkal dél-Pesten, tervek szerint a 35-ös, a 71-es, a 179-es, a 194-es és a 199-es vonalakon lehet majd találkozni.

Hétvégi napokon már jelenleg is akadálymentes járművek közlekednek mind az autóbusz-, mind a trolibuszvonalakon. Az új buszok érkezésével városszerte javul az akadálymentes közlekedés: míg 2016 őszén a munkanapokon közlekedő autóbuszok 85-88százaléka volt alacsonypadlós kialakítású ez az arány a 2017 szeptemberéig tartó járműbeszerzésekkel 95-99 százalékra emelkedik. Ez nagy segítség a kerekesszékkel, vagy a babakocsival közlekedőknek, az idős utasoknak és a mozgásukban korlátozottaknak egyaránt. Növekszik a légkondicionált autóbuszok aránya is, hiszen amíg 2016 nyarán 85-89 százalékos volt a klimatizált autóbuszok aránya, az idei vakáció idején már 90-95 százalékra nő ez a szám.

A fővárosi fejlesztések természetesen nem állnak le, további lépések is várhatók a járműállomány fiatalítása és a szolgáltatási színvonal növelése érdekében. Tervezetten július első felében 13 vadonatúj Mercedes Conecto szóló autóbusz áll forgalomba az észak- illetve kelet-pesti vonalakon. Ezt követően augusztusban 15, majd szeptembertől további 15 szintén vadonatúj szóló MAN Lion’s City A21 típusú autóbusz kezdi el a munkát dél-pesti, illetve dél-budai vonalakon.

Főpolgármesteri Hivatal
Kommunikációs Igazgatóság

Kategória: Híreink, Közlemények | A közvetlen link.
Email This PostAdd to favourites Nyomtatás

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.