- Budapesti Közlekedési Központ - https://bkk.hu -

Akadálymentesítettek 35 dél-budai villamosmegállót, változik a forgalmi rend a Bartók Béla úton, a Fehérvári úton és az Astoriánál augusztus 28-ától

Elkészült harmincöt Bartók Béla úti és Fehérvári úti villamosmegállóhelyi peron akadálymentesítése, valamint a Móricz Zsigmond körtér és a Szent Gellért tér közötti villamosvonal-szakasz felújítása. 2016. augusztus 28-ától – ahogy a BKK korábban közölte – átadják a forgalomnak a Szabadság hidat, újra használhatják a dunai átkelőt mind az autósok, mind az ott közlekedő villamosok. A Bartók Béla úton ugyanezen a napon közműépítési munkák kezdődnek, ezért a Szabadság híd irányú forgalmat a Csíky utcától a Budafoki útra terelik; a Móricz Zsigmond körtér irányú forgalom a villamosperonok melletti útszűkülettől eltekintve zavartalanul haladhat. A forgalomkorlátozás miatt változik a 133E busz közlekedése, illetve a Budafoki útra helyezik a 7-es busz Szent Gellért téri megállóját. A Fehérvári út a közúton a városközpont felé újra járható lesz, a Budafok irányú lezárás az Építész utca és a Mezőkövesd út között továbbra is megmarad; szintén folytatódik az útépítés a Lecke utca és a Csurgói út között. A 114-es, a 213-as és a 214-es busz külső végállomása felé továbbra is módosított útvonalon jár. A belvárosban az Astoria csomópontban is visszaáll az eredeti forgalmi rend a villamospótló autóbuszok megfordulását segítő forduló elbontásával, várhatóan augusztus 29-én reggeltől.

Akadálymentesített peronok a Fehérvári úton és a Bartók Béla úton

2016 nyarán a budai fonódó villamoshálózat déli szakaszán, a Bartók Béla úton és a Fehérvári úton valamennyi villamosmegállóhely peronját akadálymentesítették – beleértve a Budafok kocsiszín megállót is –, továbbá a BKV felújította a Móricz Zsigmond körtér M és a Szent Gellért tér M közötti, leromlott műszaki állapotú villamospályát. A 17-es és a 61-es villamos Móricz Zsigmond körtéri végállomásának átépítése a Villányi út rendezésével együtt történik majd meg.

A korszerűsített, és az akadálymentességi követelményeknek megfelelő 35 megállóhely-peron már alkalmas a biztonságos utasforgalomra, az új esőbeállókat, padokat, korlátokat és utastájékoztató berendezéseket ugyanakkor 2017. január végéig helyezik majd ki. A megállók környezetében még útépítési, forgalomtechnikai és környezetrendezési munkákat is elvégeznek.

Új, akadálymentes megállók a Bartók Béla úton:

Új, akadálymentes megállók a Fehérvári úton:

Forgalmi rend a Szabadság hídon és a Bartók Béla úton

2016. augusztus 28-ától – ahogy a BKK korábban közölte – átadják a forgalomnak a Szabadság hidat. Teljes, eredeti vonalán jár a hídon a 47-es, a 48-as és a 49-es villamos és újra használhatják az autósok is a dunai átkelőt.

Ugyanezen a napon közmű-rekonstrukciós munkák kezdődnek a Bartók Béla út Szabadság híd felé vezető oldalán, ezért

Az ideiglenes forgalmi rend miatt az érintett közösségi közlekedési járatok forgalma az alábbiak szerint változik:

Forgalmi rend a Fehérvári úton

Augusztus 28-ától újra járható a Fehérvári út is a városközpont felé. A Budafok irányú lezárás az Építész utca és a Mezőkövesd út között továbbra is megmarad. Folytatódik az útépítés a Lecke utca és a Csurgói út közötti útszakaszon is.

A Budatétény felé közlekedő 114-es és a Nagytétény irányú 973-as autóbusz továbbra is a Fehérvári út–Építész utca–Szerémi út–Kitérő út–Leányka utcai felüljáró módosított útvonalon közlekedik, a járatra a terelt vonalszakaszon továbbra is az ideiglenes Albertfalva utca és Mezőkövesd út megállóban lehet felszállni. Az autóbuszokra Budafok irányában az Etele út/Fehérvári útnál, az Andor utcánál és Albertfalva kitérőnél továbbra is az eddigi ideiglenes megállóhelyeken lehet felszállni.

A Budatétény irányú 213-as és 214-es autóbusz továbbra is a Tétényi út–Sáfrány utca–Fonyód utca–Vegyész utca–Szerémi út–Kitérő út–Leányka utcai felüljáró módosított útvonalon közlekedik, a járatra a terelt vonalszakaszon a Nyírbátor utca, Herend utca, a Fonyód utca/Sáfrány utca (a 7-es busz megállói), valamint az ideiglenes Fonyód utca, Vegyész utca és Mezőkövesd út megállóban lehet felszállni.

Forgalmi rend az Astoriánál

Várhatóan augusztus 29-én reggeltől az Astoria csomópontban is helyreáll az eredeti forgalmi rend. A már nem közlekedő villamospótló buszok közlekedését segítő buszfordulót elbontják. Az 5-ös, a 7-es, a 8E, a 108E, a 110-es, a 112-es, a 133E, a 178-as, a 907-es, a 908-as, a 916-os, a 931-es, a 956-os, a 973-as és a 990-es autóbusz Astoria M megállóhelyét visszahelyezik az eredeti helyére.

Visszaáll több közösségi közlekedési járat eredeti forgalmi rendje

Augusztus 28-ától

Augusztus 29-étől a 103-as busz Kelenföld vasútállomás M végállomási felszállóhelyét visszahelyezik eredeti helyére.

Budapest, 2016. augusztus 26.

Budapesti Közlekedési Központ