- Budapesti Közlekedési Központ - https://bkk.hu -

A szerződésbontás ellenére változatlanul magas marad a közösségi közlekedés színvonala Budapesten

A Budapesti Közlekedési Központ megrendelésére 20 vadonatúj, alacsonypadlós, légkondicionált autóbusz állt forgalomba a főváros útjain a BKV Zrt. üzemeltetésében. Az új buszoknak köszönhetően a BKK és a T&J Busz Projekt Kft. közötti szolgáltatói szerződés felmondása után is változatlan magas marad a szolgáltatás színvonala Budapesten.

A Blikk Az utasokat megüti a guta! Kirúgta a legjobb klímás buszokat Budapestről a BKK című cikke valótlanul állította, hogy „Eltüntette a legújabb, klímás és környezetkímélő buszokat a budapesti utakról a BKK”. A valóság ezzel szemben az, hogy a szerződésbontás miatt a korábbi szolgáltató hibrid Volvo járművei ma már nem közlekednek a BKK vonalain, ennek ellenére nem csökkent a közösségi közlekedés szolgáltatási színvonala, ugyanis a BKK megrendelésére 20 vadonatúj, ugyancsak alacsonypadlós és légkondicionált Mercedes Conecto G autóbusz állt forgalomba a BKV Zrt. üzemeltetésében. A lépésnek köszönhetően a budapesti autóbuszvonalakon közlekedő alacsonypadlós és klimatizált járművek aránya várhatóan több mint 80 százalék körüli marad, ami nagy segítség a kerekesszékkel közlekedőknek, a babakocsisoknak, az idős utasoknak és a mozgásukban korlátozottaknak. Hétvégén jelenleg pedig már kizárólag klímás járművekkel utazhatnak a fővárosban közlekedők, ami a nyári időszakban is garantálja a megfelelő hőmérsékletet a BKK járatain.

A BKK június végén bontott szerződést a T&J Busz Projekt Kft-vel, ugyanis a korábbi szolgáltató nem tudta minden kétséget kizáróan igazolni azt, hogy a tulajdonosi szerkezete megfelelt a közbeszerzésekről szóló törvény (a továbbiakban: Kbt.) előírásainak. A Kbt-nek való megfelelés, a BKK törvényi kötelezettsége. A BKK Igazgatósága – a jogszerű működés és a közpénzekkel történő felelős gazdálkodás érdekében – 2016. június 29-én döntött a T&J Busz Projekt Kft-nek a BKK-val fennálló szolgáltatási keretszerződés rendkívüli felmondással történő megszűntetéséről. A szolgáltatói szerződés rendkívüli felmondásának oka az volt, hogy a BKK által a közbeszerzési szerződések a Kbt.-ben előírt feltételeknek való megfelelősége szempontjából időszakosan rendszeren elvégzett felülvizsgálata során fény derült arra, hogy