Közlemények

A BKK 2015-ben is aktívan vett részt a nemzetközi kutatás-fejlesztésben

A BKK a korábbi évekhez hasonlóan 2015-ben is aktívan részt vett számos nemzetközi K+F projektben. Sikeresen zárult két EU-s finanszírozású, 36 hónapos lefutású projekt, valamint a jövő fejlesztéseit szem előtt tartva a BKK folyamatosan dolgozik új lehetőségek felkutatásában is. Budapest az elmúlt években egyre fontosabb partnerré vált a legnevesebb nemzetközi közlekedésszakmai szervezetekben, aktívan részt vesz a UITP, EMTA, EUROCITIES és a POLIS munkájában. Mindez azt eredményezi, hogy a BKK egyre több pályázati megkeresést kap innovációs ügyekben, jelentkezése és részvétele pedig egyre inkább megbecsült a projektekben.

A BKK 3 éves együttműködés végén a NODES és a TIDE projekteket zárta le sikeresen. Mindkét projekt az Európai Unió társfinanszírozásában, a Seventh Framework Programme for Research and Development keretében valósult meg.

A NODES (New tools for Design and Operation of Urban Transport Interchanges) projekt a UITP szakmai koordinálásában zajlott le az elmúlt három évben. Célja olyan eszközök létrehozása volt, amelyek intermodális közlekedési csomópontok tervezésében és üzemeltetésében segítik az európai városokat. Budapest a NODES projektnek köszönhetően első kézből ismerhette meg az intermodális csomópontok kialakítására vonatkozó legkorszerűbb irányelveket és megoldásokat. A projekt egyik legfontosabb eredményterméke az a NODES eszköztár, amely területhasználat és infrastruktúra, dizájn, intermodalitás és intelligens kommunikációs eszközök, menedzsment és üzleti modellek, valamint energia és környezetvédelemi szempontok alapján értékeli a csomópontokat. A projektről és az elkészült dokumentumokról a NODES honlapon érhető el bővebb angol nyelvű információ.

Az ugyancsak 36 hónapos időtartamú, 60 európai város részvételével lezajlott TIDE (Transport Innovation Deployment for Europe) projekt célja volt, hogy ösztönözze és megkönnyítse a közlekedéssel kapcsolatos innovatív megoldások elterjedését Európa szerte. A projektben a BKK a közösségi közlekedés szervezéssel foglalkozó témacsoport vezető városaként vett részt, szoros szakmai együttműködésben Bologna, Vilnius és a Gdanski Egyetem szakembereivel. A projekt eredménye az innovatív intézkedések előkészítését segítő eszköz és transzfer analízis kézikönyv, amelyek használata elsősorban a döntés-előkészítési folyamatok során segítheti a mobilitási szakemberek munkáját.

A végéhez közeledik a STARS és a CH4LLENGE projekt is, amelyet az Európai Unió társfinanszírozásában az Intelligent Energy Europe keretében valósítunk meg.  A két projekt során a BKK egyaránt segítséget kap a fenntartható városi mobilitási tervezés és a tudatos mobilitásra nevelés terén nagy tapasztalattal rendelkező európai városoktól és partnerektől.

A STARS Europe (Sustainable Travel Accreditation and Recognition for Schools) szemléletformáló program célja, hogy arra ösztönözze a diákokat, tanárokat, szülőket, hogy az iskolába járáshoz autózás helyett aktív és fenntartható közlekedési módokat válasszanak, első sorban kerékpározást, gyaloglást. Ugyan a projekt csak 2 tanévet finanszírozott, a BKK a STARS 3. tanévébe kezdett bele 2015 szeptemberében, köszönhetően az évről-évre növekvő számú, lelkes iskolai közösségeknek (diákok, pedagógusok, szülők). A projekt EU-s finanszírozási időszaka 2016. márciusban lezárul, de a budapesti partnerek a kedvező tapasztalatok alapján az elmúlt fél évben már a folytatás lehetőségeinek megteremtésén dolgoztak. A programban jelenleg résztvevő iskolák mellé folyamatosan várjuk új iskolák jelentkezését is.

Az elmúlt években a BKK elkészítette Budapest első új szemléletű, Európai Uniós fenntarthatósági elvekre alapozott közlekedésstratégiai tervét, a Balázs Mór-tervet, amely meghonosította a fejlesztési projektek társadalmi egyeztetését is. Ehhez a munkához jelentett segítséget a CH4LLENGE projekt, amely a mobilitás tervezés négy legnagyobb kihívásának feldolgozásával foglalkozik. A projektpartnerek 3 éven keresztül segítik a BKK-t a fenntartható városi mobilitás tervezés módszertanának fejlesztésében és sikeres alkalmazásában. A Balázs Mór-terv intézkedési és célrendszerének társadalmi egyeztetésre bocsátott változatával kapcsolatosan számos nemzetközi rendezvényen pozitív visszajelzést kaptunk, a terv értékelése 2016 elejére várható.

Újabb sikerként elkönyvelhető el a BKK csatlakozása a FLOW projekthez, amelynek megnyitó konzorciumi találkozójának Budapest adott otthont idén júniusban. A 2015 májusában indult, Horizon2020 keretprogram által finanszírozott projekt a kerékpáros- és gyalogosbarát intézkedések, és a torlódások csökkentésének lehetséges kapcsolatát kutatja a közlekedési modellezés eszközeivel.

Mindezek mellett a BKK 2015 év során is folyamatosan szemmel tartotta az innovációs ügyekhez kapcsolódó Európai Uniós lehetőségeket, amelynek köszönhetően jelenleg is számos önállóan, budapesti önkormányzatokkal és nemzetközi partnerekkel együttműködésben benyújtott pályázat várja a végleges bírálatot. A BKK 2015-ben is számos hazai partner számára kiállított támogatólevéllel segítette az innovatív szakmai kezdeményezések előrehaladását, tovább erősítve Budapest nemzetközi kapcsolatait és aktív jelenlétét az európai kutatás-fejlesztésben.

Kategória: Közlemények | A közvetlen link.
Email This PostAdd to favourites Nyomtatás

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.