Forgalmi változások

A BKK hétfőtől járatsűrítésekkel segíti a főváros szmogriadó miatt megnövekedő közösségi közlekedési forgalmát

A Budapesti Közlekedési Központ november 9-étől (hétfőtől) a közösségi közlekedési járatok sűrítésével segíti a fővárosi forgalmat a Tarlós István főpolgármester által november 7-én (szombaton) reggel elrendelt szmogriadó riasztási fokozata miatt. A tilalom idején a környezetet leginkább szennyező, feketematricás gépkocsik nem vehetnek részt a forgalomban. Ugyanakkor a BKK a levegő minőségének javulása érdekében arra kéri a többi budapesti autóst is, hogy ha tehetik, válasszák a közösségi közlekedést, amelynek kedvezőbb kínálata érdekében a menetrendben előírtnál sűrűbben közlekedik az M2-es, az M3-as, az M4-es metrón kívül számos, a belvárosba tartó villamos- és buszjárat is, továbbá három kocsis helyett napközben is nagyobb befogadóképességű, hat kocsis szerelvényekkel lehet utazni a H5-ös HÉV-vonalon.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kiemelt figyelmet fordít arra, hogy minél több környezetkímélő autóbusz kerüljön forgalomba ne csak a menetrend szerinti, de a sűrített indulások esetében is. Annak érdekében, hogy a közösségi közlekedés a szmogriadó riasztási fokozatának visszavonásáig a megnövekedő utasforgalomban is kényelmes szolgáltatást nyújtó valós alternatívát jelentsen, a BKK az alábbi járatokat sűríti:

  • az M2-es, az M3-as és az M4-es metrót,
  • az 1-es, a 2-es, a 4-es és a 6-os, a 14-es, az 50-es, a 61-es villamost,
  • a 70-es, a 74-es, a 76-os a 78-as trolibuszt, továbbá
  • az 5-ös, a 8-as, a 9-es, a 11-es, a 22A, a 23-as és a 86-os autóbuszt.

Emellett kényelmesebben lehet majd utazni a H5-ös HÉV vonalán is, mert három kocsis helyett napközben is nagyobb befogadóképességű, hat kocsis szerelvények közlekednek.

A felsorolt járatok egytől egyig Budapest belvárosába tartó járatok, amelyek igénybe vételével tehermentesíthetőek a belvárosi útszakaszok. A járatsűrítés november 9-étől (hétfőtől) munkanapokon lép életbe, a szmogriadó riasztási fokozatának – azaz a feketematricás autók tilalmának – idején a hétvégi menetrend szerinti járatkapacitás elégséges szolgáltatást jelent az ilyenkor felmerülő plusz igényekre is. Amennyiben a szmogriadó riasztási fokozatát a főpolgármester még a hétvégén visszavonja, a fent ismertetett járatsűrítések nem lépnek életbe.

2015. november 7-én (szombaton) reggel Tarlós István főpolgármester elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát, mert a szálló por koncentrációja meghaladta a riasztási küszöbértéket. A riasztási fokozat ideje alatt a rendszámtáblán fekete színű hatszögletű környezetvédelmi plakettel ellátott gépjárművek nem közlekedhetnek a fővárosban. Az érintett gépjárművekre vonatkozó korlátozás reggel 6 órától este 10 óráig tart. Aki mégis ilyen járművel közlekedik, az szabálysértést követ el, és 100 ezer forintig terjedő bírsággal büntethető. Az intézkedés visszavonásig érvényes.

Budapest, 2015. november 7.

Budapesti Közlekedési Központ

(fotó: MTI, Szigetváry Zsolt)

Kategória: Forgalmi változások, Forgalmi változások: gépkocsi közlekedés, Forgalmi változások: Tömegközlekedés, Közlemények | A közvetlen link.
Email This PostAdd to favourites Nyomtatás

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.