Forgalmi változások

Díjmentesen igénybe vehető különjárati villamos és időkapuk az 1956-os forradalom évfordulójára

A Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal és a Budapesti Közlekedési Központ az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére annak emléket állító külsővel és belsővel különjárati villamosokat indít az október 23-ai hosszú és az október 31-ei hétvégén Budapesten, amelyen díjmentesen lehet utazni. Az évfordulóhoz kapcsolódóan emellett különleges interaktív kiállítás: időkapuk várják a fővárosiakat tíz villamosmegállóban, amelyeken korabeli fotók és idézetek segítségével tekinthetünk vissza a múltba.

1956-os különjárati villamos

2015. október 23-ától (péntektől) két hétvégén nemzeti ünnepünk, az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója tiszteletére annak emléket állító külsővel és belsővel különjárati villamosok közlekednek a fővárosban a 2-es és a 6-os villamos vonalán 1956-os számjelzéssel.

  • A 2-es villamos vonalán közlekedő villamos október 23-án (pénteken) 12 és 22 óra között 60 percenként, október 24-én (szombaton), 25-én (vasárnap), és november 1-jén (vasárnap) 8 és 22 óra között 60 percenként indul.
  • A 6-os villamos vonalán közlekedő villamos október 23-án (pénteken), 24-én (szombaton), 25-én (vasárnap), 31-én (szombaton) és november 1-jén (vasárnap) 8 és 22 óra között 75-80 percenként indul.

Az 1956-os villamoson díjmentesen lehet utazni, menetrendje a BKK honlapján és az oktober23.kormany.hu oldalon is olvasható.

A különjárati villamos belsejében az 1956-os eseményeket feldolgozó képek és idézetek láthatók majd többek között Ignácz Rózsától, Nádas Pétertől, Örkény Istvántól és Fekete Istvántól.

Időkapuk tíz villamosmegállóban

Október 22-étől (csütörtöktől) november 6-áig (péntekig) különleges interaktív installációkkal, úgynevezett „időkapukkal” – a megállókban felállított kép- és hanghordozó dobozokkal – is találkozhatnak az utasok az 1956-os különjárati villamos – azaz a 2-es és a 6-os villamos – vonalán. Az időkapuk oldalán rövid ismertető olvasható majd az adott helyszínhez köthető ’56-os eseményekről, a másik oldalán pedig egy-egy kapcsolódó irodalmi idézet. A doboz belsejében a forradalmi lobogón keresztül – amelyből a címert eltávolították – egy ’56-os forradalmár vagy polgári lakos néz majd szembe. A beépített hangszórókon gyászinduló szól.

Az „időkapukat” az 1956 októberében ismert eseményekhez kapcsolódó helyszínek közelében található villamosmegállókban állítják fel:

  • a 2-es villamos vonalán a Kossuth Lajos tér M és a Március 15. tér megállóhelyen,
  • a 6-os villamos vonalán pedig a Széna tér, a Jászai Mari tér, a Nyugati pályaudvar M, a Blaha Lujza tér M, a 32-esek tere, a Corvin negyed, a Boráros tér H és a Móricz Zsigmond körtér M megállóban.

Az október 23-ai hétvégén az ünnepi programok, rendezvények miatt több járat közlekedése is változik, ezekről bővebben a BKK közleményében olvashat.

Budapest, 2015. október 22.

HM Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal és a Budapesti Közlekedési Központ

Kategória: Forgalmi változások, Forgalmi változások: Tömegközlekedés, Közlemények | A közvetlen link.
Email This PostAdd to favourites Nyomtatás

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.