Forgalmi változások

Újra járható a Szabadság híd és a Vámház körút, a Budai alsó rakparton félpályás útlezárás a Döbrentei térnél

Ma reggel 8:30 óta újra lehet autóval közlekedni a Szabadság hídon és a Vámház körúton: Pestről Buda felé a közúti sávon, Budáról Pest felé azonban a Belgrád rakparttól a Pipa utcáig csak a Buda irányú villamosvágányon, maximum 20 kilométer/órás sebességgel. A forgalom megnyitására azután nyílt lehetőség, hogy a BKK Közút ultrahangos vizsgálattal megállapította: a Buda irányú közút, valamint a villamospálya alatt nem keletkezett üreg a Fővám térnél a 2015. augusztus 17-én (hétfőn) a fővárosra lezúdult jelentős csapadék miatt kialakult útbeszakadás környezetében. Az arra közlekedő 47-es és 49-es villamos, a 15-ös, 115-ös, 979-es busz, valamint a 83-as trolibusz kedden bevezetett korlátozásainak feloldásához még további vizsgálatok szükségesek. Ezért a 15-ös és a 115-ös busz továbbra is terelt útvonalon közlekedik, a 47-es villamos helyett a meghosszabbított útvonalú 61-es, a 49-es villamos helyett pedig a 19-essel lehet utazni, mindkét járat lényegesebben sűrűbben indul; a 83-as troli helyett pótlóbusz jár, a 979-es busz módosított útvonalon halad. A Budai alsó rakparton a Döbrentei tér környékén ma délben a tegnap előre jelzettekhez képest rövidebb, mintegy 80 méteres szakaszon félpályás útlezárást vezetnek be. A forgalom jelzőlámpás irányítás mellett, váltakozó irányban haladhat, ezért itt torlódásokra kell készülni. A forgalomkorlátozások miatt kis mértékben változik az augusztus 20-ai hosszú hétvége rendkívüli forgalmi rendje is, amelyről a BKK rövidesen részletes tájékoztatást ad.

Megnyitották a Szabadság hidat, korlátozásokkal, de újra járható a Vámház körút

A Szabadság híd és a Vámház körút közúti forgalmának segítése érdekében a BKK kérésére a BKK Közút olyan ideiglenes forgalmi rendet alakított ki augusztus 19-én (szerdán) reggelre, amely alapján mindkét irányban megindulhatott a közúti forgalom:

  • A Pestről Buda felé vezető irányban megnyitották a Vámház körutat, ebben az irányban a megszokott rend szerint, a közúti sávon közlekedhetnek a járművek.
  • A Budáról Pestre tartó forgalom a Vámház körút Belgrád rakpart és a Pipa utca közötti szakaszán ideiglenesen a Buda irányú villamosvágányon közlekedhet, 20 kilométer/órás sebességkorlátozás mellett.

Az érintett tömegközlekedési járatok tegnap bevezetett korlátozásainak feloldásához további vizsgálatok szükségesek, ezért egyelőre továbbra sem áll vissza a 15-ös, a 115-ös, a 979-es busz, a 47-es, a 49-es villamos, valamint a 83-as trolibusz menetrend szerinti forgalma:

  • A 15-ös és a 115-ös busz a Boráros tér H irányába a Március 15. tér és a Fővám tér M megállók kihagyásával, a Március 15. tér–Duna utca–Váci utca–Szabad sajtó út–Kossuth Lajos utca–Múzeum körút–Kálvin tér módosított útvonalon közlekedik. Az Újpest, illetve az Árpád híd felé tartó buszok útvonala nem változik.
  • 47-es jelzéssel villamos nem közlekedik, helyette a lényegesen sűrűbben közlekedő 61-es villamossal lehet utazni, amely meghosszabbított útvonalon, a Széll Kálmán tér M ideiglenes végállomástól a Városház térig viszi az utasokat. A pesti oldalra a Szent Gellért tér M megállóhelyről az M4-es metróra átszállva célszerű utazni, az Astoria és a Deák Ferenc tér az M2-es, illetve az M3-as metróra átszállva érhetők el.
  • 49-es jelzéssel villamos nem közlekedik, helyette a lényegesen sűrűbben közlekedő 19-es villamossal lehet utazni, amely ma Kelenföld vasútállomás M és a Döbrentei tér között, holnaptól azonban már a Széll Kálmán tér M végállomáshoz terelve közlekedik. A pesti oldalra a Szent Gellért tér M megállóhelyről az M4-es metróra átszállva célszerű utazni, az Astoria és a Deák Ferenc tér az M2-es, illetve az M3-as metróra átszállva érhetők el.
  • A 48-as villamos augusztus 21-én (pénteken) rövidített útvonalon, a Savoya Park és az Újbuda-központ M között viszi az utasokat.
  • A 83-as trolibusz helyett továbbra is pótlóbusz jár a Közraktár utca megállóhely és a Fővám tér M végállomás érintése nélkül, a Ráday utcától a Kinizsi utca–Lónyay utca–Vámház körút–Kálvin tér útvonalon.
  • A 979-es éjszakai járat a Zsil utca és a Fővám tér M megállók kihagyásával, a Közraktár utca–Bakáts utca–Lónyay utca–Vámház körút–Kálvin tér módosított útvonalon halad.

Félpályás útlezárás a Budai alsó rakparton a Döbrentei térnél

Veszélytelenítési munkák miatt ma délben félpályás útlezárást vezetnek be a Budai alsó rakparton a Döbrentei tér környékén – a tegnap előre jelzetthez képest rövidebb –, mintegy 80 méteres szakaszon. A munkaterület mellett a közúti forgalom váltakozó irányban, jelzőlámpás irányítás mellett haladhat, ezért a környéken jelentős torlódások várhatóak.  A lezárásra azért van szükség, mert hétfő esti vihar miatt lezúduló csapadék az Ördögárok Döbrentei tér melletti kiömlő nyílása környezetében jelentős kárt okozott a rakparti partfalban, amelynek javítása halaszthatatlan. A Dunához közelebb eső közúti sáv lezárása a károk pontos felmérését megelőzően forgalombiztonsági okokból is indokolt. A munkákat a Fővárosi Csatornázási Művek végzi.

Budapest, 2015. augusztus 19.

Budapesti Közlekedési Központ

(fotó: MTI)

Kategória: Forgalmi változások, Forgalmi változások: gyalogos közlekedés, Forgalmi változások: kerékpáros közlekedés, Forgalmi változások: Tömegközlekedés, Híreink, Közlemények | A közvetlen link.
Email This PostAdd to favourites Nyomtatás

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.