Forgalmi változások

Kisebb forgalmi változások a Széll Kálmán téren augusztus végétől

Kisebb közösségi, közúti, valamint gyalogos közlekedési változások lépnek életbe a hétvégén, illetve a jövő hét elején a Széll Kálmán téren. Mint a BKK korábban közölte, a 61-es villamos Hűvösvölgy felől érkező, északi ágán utazóknak is jelentősen csökken az átszállásra fordítandó idő, mert a Széll Kálmán tér felújításának előrehaladásával ideiglenes végállomásukat áthelyezik a térre, a 4-es és a 6-os villamos végállomása melletti vágányhoz. Ehhez kapcsolódóan új, jelzőlámpás gyalogos-átkelőhelyet alakítanak ki a tér Szilágyi Erzsébet fasor–Krisztina körút–Margit körút csomópontjánál. Augusztus 31-étől újra korábbi helyéről, a 4-es és a 6-os villamos leszállóhelye mellől indulnak a 22-es buszcsalád járatai, és a 155-ös, illetve a 156-os járat végállomása is átkerül a Széna térről a Széll Kálmán térre. A közúti forgalmat érintő változás, hogy augusztus 30-ától a Szilágyi Erzsébet fasor–Krisztina körút–Margit körút csomópontban a közúti forgalmat minden irányban jelzőlámpa szabályozza, hasonlóan a tér újjáépítése előtti forgalmi rendhez.

Változások a közösségi közlekedésben

2015. augusztus 31-étől (hétfőtől) a 22-es, a 22A és a 222-es busz végállomását korábbi helyére, a Margit körútra, a 4-es és a 6-os villamos leszállóhelye melletti területre helyezik át.

Szintén augusztus 31-étől (hétfőtől) a 155-ös és a 156-os buszjárat végállomását a Széna térről a Széll Kálmán térre helyezik át, a Margit körútra, a 4-es és a 6-os villamos leszállóhelye mellé, a 22-es buszcsalád végállomási helye mögé.

Az augusztus 31-éről szeptember 1-jére (hétfőről keddre) virradó éjszakától a 922-es busz újra eredeti útvonalán közlekedik. Az éjszakai járat végállomása a Margit körúton, a 4-es és a 6-os villamos leszállóhelye mellett lesz, ott, ahol a 22-es buszcsalád járataié is. A Budakeszi, Dózsa György tér felé közlekedő 922-es busz a Széll Kálmán tér M végállomásról elindulva megáll a 960-as és a 990-es busz Széll Kálmán tér M megállóhelyén is (a Dékán utca kereszteződése előtt), majd innen menetrend szerinti megállóit érinti.

Változások a gyalogos közlekedésben

A gyalogosok közlekedését érintő kisebb változás, hogy 2015. augusztus 30-ától (vasárnaptól) a tér Szilágyi Erzsébet fasor–Krisztina körút–Margit körút csomópontjánál új, jelzőlámpás gyalogos-átkelőhely szabályozza a forgalmat. Mivel augusztus 31-étől (hétfőtől) a Hűvösvölgyről érkező 61-es villamos a Széll Kálmán térre érkezik, annak útvonala keresztezi a nagy csomópontot is; a jelzőlámpás zebra kialakítása tehát a gyalogosok biztonságát szolgálja.

Változások a közúti közlekedésben

2015. augusztus 30-tól (vasárnaptól) a Szilágyi Erzsébet fasor–Krisztina körút–Margit körút csomópontban a közúti forgalmat minden irányban jelzőlámpa szabályozza, hasonlóan a tér újjáépítése előtti forgalmi rendhez. Emiatt a Szilágyi Erzsébet fasor felől a Krisztina körút felé haladók számára biztosított közúti áteresztőképesség kis mértékben csökken. A Széll Kálmán tér Margit körút felőli oldalán a Krisztina körútra átvezető útpályán változik a sávok vonalvezetése, de továbbra is 2 sávon lehet haladni.

Augusztus 30-ától (vasárnaptól) szeptember 5-éig (szombatig) a Krisztina körút 1-3. előtt az útpálya közepén egy kisebb területet építési munkák miatt elkorlátoznak, de a munkaterület mellett 2-2 forgalmi sávon mindkét irányban lehet haladni.

A Vérmező út Attila úti csomópontjában jelenleg is vízcsőépítés zajlik. A Krisztina körút felől egyenesen érkező, illetve az Attila út felől jobbra kanyarodó közúti forgalom a munkaterület mellett csak egy sávon haladhat a Vérmező úton. A BKK továbbra is kéri a járművezetőket, hogy aki teheti, kerülje el a Széll Kálmán teret.

A Széll Kálmán tér felújításáról

A Széll Kálmán tér felújításának munkái 2015 januárjában kezdődtek el, a teljes rekonstrukció 2016 tavaszára fejeződhet be. A fejlesztés eredményeképpen a mai elhanyagolt csomópont helyén egy új, modern arculatú, magas szolgáltatási színvonalú, rendezett, akadálymentes és zöld közösségi tér jön létre, a budai fonódó villamoshálózat kiépítésével pedig egyúttal – a munkák összehangolásának köszönhetően – a városrész közlekedése is megújul. A Széll Kálmán tér felújítására mintegy nettó 5,3 milliárd forintos kormányzati, uniós és saját forrás áll a Fővárosi Önkormányzat rendelkezésére. A 2016 tavaszáig tartó rekonstrukció több építési ütemben, esetenként kényelmetlenséggel járó forgalomkorlátozásokkal zajlik, amelyek miatt a teret érintő vagy keresztező busz- és villamosjáratok közlekedése több alkalommal is változik majd. A Budapesti Közlekedési Központ honlapján a www.bkk.hu/szellkalmanter aloldalon mindig elérhetők a rekonstrukcióval és az aktuális közlekedési változásokkal kapcsolatos információk.

Budapest, 2015. augusztus 28.

Budapesti Közlekedési Központ

Kategória: Forgalmi változások, Forgalmi változások: gépkocsi közlekedés, Forgalmi változások: gyalogos közlekedés, Forgalmi változások: kerékpáros közlekedés, Forgalmi változások: Tömegközlekedés | A közvetlen link.
Email This PostAdd to favourites Nyomtatás

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.