Híreink

Folyamatosan zajlik a budai fonódó villamoshálózat kiépítése – 2014 ősze óta tart a Batthyány téri oszlopsor kiépítésének előkészítése

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a budai fonódó villamoshálózat megépítésének kivitelezője hónapokkal ezelőtt előkészítette a H5-ös HÉV Margit híd és Batthyány tér közötti alagútja födémjének további megerősítését és a Batthyány téri végállomáson az oszlopsor beépítését. Ahogy azt a BKK korábban közölte, legközelebb nyáron – várhatóan június első felétől augusztus első feléig – lesz autóbuszos HÉV-pótlás a Margit híd és a Batthyány tér M+H között, amikor kiépítik az oszlopsoros alátámasztást, valamint elvégzik az alagút födémjének további megerősítési munkáit. Jelenleg a kivitelezési munka megkezdéséhez szükséges közbeszerzési eljárás zajlik, amit a BKK a HÉV-alagút tavaly novemberi próbaterhelésének eredményei alapján kiírt, és amelynek szerződéskötése után az építési munkák azonnal megkezdődnek. A kivitelezés időigényes előkészítését – amelyet a BKK a budai fonódó villamoshálózat kiépítése, mint európai uniós beruházás határidőinek tartása érdekében időben megkezdett – szigorú uniós szabályok írják elő. Az idén februárban kezdődött HÉV-pótlás időszakában sem ezért, sem pedig a kivitelezési munkák időigényessége miatt nem volt lehetőség a Batthyány téri állomási oszlopsor megépítésére.

A HÉV-alagút teherbírásának megerősítése érdekében az alagútban végighúzódó, a fal és a födém közötti acélszerkezetű sarokmerevítések – mivel szükségességük korábban is ismert volt a BKK számára – már tavaly megépültek. A födém dilatációinak nyírási igénybevételre alkalmas átépítése a tavalyi próbaterhelés tapasztalatai alapján a februárban kezdődött HÉV-pótlás idején történt meg.

2015 februárban az alagútban található feszített tartógerendák vizsgálatának szükségessége is nyilvánvalóvá vált a gerendák környékén talált kisebb keresztirányú repedések miatt. Április elejére a felszíni repedések megnőttek és apróbb lemállások is észlelhetőek voltak, ezért a feszített tartógerendák kibontása és ideiglenes lezárása soron kívül, áprilisban egy hét alatt megtörtént. A végleges megoldásnak, azaz a tartógerendák cseréjének a tervezése és jóváhagyatása jelenleg is folyamatban van, a kivitelezésre a fent említett, nyári HÉV-pótlás ideje alatt, a Batthyány téri oszlopsor beépítésével egy időben kerül majd sor. Ezen kívül folyamatban van az újonnan észlelt repedések vizsgálata is, amelyek szükséges javítása szintén megtörténik majd a nyáron.

A BKK a fentiek alapján leszögezi:

 • A HÉV-alagút födémjének teherbírásával kapcsolatos intézkedéseket a BKK és a budai fonódó kivitelezője időben megtette.
 • A javítási, építési munkák kivitelezését szigorú és időigényes előkészítési munkák – terveztetés, egyeztetések, jóváhagyatás, a költségvonzatok biztosítása – előzik meg.
 • A HÉV-alagút födémjének teherbírásával kapcsolatos kivitelezési munkáit a tervezett két hónapos (június-augusztus) vágányzár alatt végzik el.
  • Az előre nem látható körülmények kezelése érdekében a BKK szakértő mérnök által folyamatosan végeztetett és végeztet a födém teherbírására vonatkozó statikai számításokat.
  • A HÉV-alagút egy részén korlátozni kellett egy kis ideig a munkavégzést a fal és a födém csatlakozásánál talált hibák kijavítása miatt, de a budai fonódó villamoshálózat kiépítésének felszíni munkái az egyes sajtóorgánumokban megjelentekkel ellentétben folyamatosan zajlanak.

  A budai fonódó projekt a tervek szerint 2015. végére befejeződik és a villamosforgalom megindulhat.

  Budapest, 2015. május 19.

  Budapesti Közlekedési Központ

  Kategória: Híreink, Közlemények | A közvetlen link.
  Email This PostAdd to favourites Nyomtatás

  Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.