Forgalmi változások

Menetrendi változások a közösségi közlekedésben 2015 májusától

2015 májusától több járat menetrendje is változik a jó idő beköszöntével, illetve az összehangoltabb közlekedés és az átszállási kapcsolatok kényelmesebbé tétele érdekében. Nyári menetrend lép életbe a hajójáratok és a 26-os busz vonalán, és ismét elindul az Óbudai-szigetet a Margitszigettel és a Nyugati pályaudvarral összekötő 226-os busz. Sűrűbben közlekedik majd a Csepeli Strandfürdőt is kiszolgáló 71-es busz. Élve a törvény adta lehetőséggel, két májusi vasárnap is nyitva tart egy-egy budakalászi, dunakeszi és szigetszentmiklósi hipermarket is, ezért a BKK az azokat érintő közösségi közlekedési járatokkal biztosítja megközelíthetőségüket. Az 1-es villamos vonalának meghosszabbítása miatt egyes indulások módosulnak a villamos, valamint a 103-as busz, továbbá a 901-es és a 918-as éjszakai járat menetrendjében. A 950-es és a 950A éjszakai járat Rákospalota felé a Lehel téri kerülő nélkül a Váci úton közlekedik, és a hónap végétől változik a 149-es busz menetrendje.

Nyári menetrend, bővülő szolgáltatás a hajóvonalakon, valamint a Margitszigetre, az Óbudai-szigetre és a Csepeli Strandfürdőhöz közlekedő buszjáratokon

2015. május 1-jétől (péntektől) nyári menetrend lép életbe a D11-es, a D12-es és a D13-as hajóvonalon. A D11-es hajójárat üzemideje bővül: az első hajó korábban, az utolsó később indul, míg a D12-es ettől a naptól hétköznapokon már napközben sem áll le, egész nap közlekedik. A csak hétvégenként járó D13-as hajó szintén hosszabban üzemel, este az utolsó hajó egy órával később indul.

A nyár közeledtével egyre többen töltik szabadidejüket a Margitszigeten, ezért május 1-jétől új, átmeneti menetrend lép életbe a népszerű pihenőhelyre közlekedő 26-os buszvonalon. Eszerint munkanapokon délután 15 helyett 12 percenként, hétvégén napközben pedig 10 helyett 7-8 percenként követik majd egymást a buszok. A Margitszigeten szórakozóknak kedvez, hogy este az utolsó 26-os járat a jelenleginél egy órával később indul majd a hét minden napján. A nyári nagy forgalomra való tekintettel várhatóan június közepétől tovább sűrítik a menetrendet.

Ismét elindul az Óbudai-szigetet a Margitszigettel és a Nyugati pályaudvar M buszvégállomással összekötő 226-os busz. A járat május 1-jétől október közepéig, hétvégenként napközben félóránként indul.

A kedvező időjárás beköszöntével május 1-jétől nyári menetrend lép életbe a 71-es busz vonalán is: a Csepeli Strandfürdőt is kiszolgáló járat augusztus 31-éig szombaton és vasárnap 30 helyett 20 percenként indul. A 171-es járat ezzel párhuzamosan – mivel indulásait a BKK beépítette a 71-es busz menetrendjébe – megszűnik.

A járatok új menetrendje már elérhető a BKK honlapján.

Két májusi vasárnap közösségi közlekedéssel közelíthetőek meg a nyitva tartó hipermarketek

A kétszáz négyzetméternél nagyobb alapterületű boltok vasárnapi zárva tartásáról rendelkező törvény lehetőséget ad arra, hogy az áruházak bizonyos vasárnapokon nyitva tarthassanak. 2015. május 3-án és 10-én – élve ezzel a lehetőséggel – több áruház mellett nyitva tart egy-egy budakalászi, dunakeszi és Szigetszentmiklósi bevásárlóközpont is. Ezen áruházak vasárnapi megközelíthetőségét a

BKK Zrt a korábbi vasárnapi menetrendek szerint biztosítja:

 • Május 3-án a Auchan Budakalász nyitva tart, ezért ezen a napon a 204-es busz – a korábbi vasárnapi menetrendnek megfelelően – betér az áruházhoz. A 104-es busz ezen a vasárnapon nem közlekedik, helyette a 104A járattal utazhatnak.
 • Május 10-én az Auchan Dunakeszi tart nyitva, ezért ezen a napon a 126-os busz egész nap kimegy az áruházhoz. A 126A járat ugyanakkor nem közlekedik. Napközben a 104A helyett a dunakeszi hipermarketet szintén érintő 104-es busz jár, reggel és este azonban – a korábbi vasárnapi menetrendnek megfelelően – a 104A közlekedik.
 • Május 10-én az Auchan Szigetszentmiklós is nyitva tart, ezért a korábbi vasárnapi menetrendnek megfelelően a 38-as, a 38A, a 138-as és a 238-as busz is betér az áruházhoz, és mind a négy vonalon csuklós járművek közlekednek, hogy a bevásárlás után is kényelmesen utazhassanak.

1-es villamos, 103-as busz, 901-es és 918-as éjszakai járat: menetrend-optimalizáció

Az 1-es villamos vonalának meghosszabbításával életbe lépett menetrend szerint jelenleg késő este és hajnalban egyszerre közlekedik a villamos és a 901-es busz az Árpád híd M és a Közvágóhíd H között. Az éjszakai járat április 30-ai, csütörtöki éjjeli üzemkezdettől érvényes menetrendje szerint a jövőben

 • a Bécsi út/Vörösvári út felé az első két éjszakai busz nem a Közvágóhíd H végállomástól, hanem csak a Puskás Ferenc Stadion M megállótól indul, 0:08-kor és 0:38-kor. Az 1-es vonalon közlekedő késő esti, csatlakozó villamosokról a vonalon továbbutazók a Puskás Ferenc Stadion M megállóhelyen tudnak kényelmesen átszállni.
 • a Pest felé induló éjszakai busz utolsó két indulása nem a Közvágóhíd H végállomásig, csak a Puskás Ferenc Stadion M-ig közlekedik. Mindkét éjszakai buszhoz csatlakozik 1-es villamos a Stadionnál.

A 918-as busz menetrendje hasonló okból változik szintén az április 30-ai, csütörtök éjjeli első indulástól:

 • Óbuda felé az első két éjszakai busz nem a Kelenföld vasútállomás M végállomástól, hanem csak a Puskás Ferenc Stadion M megállótól indul 23:53-kor, és 0:03-kor. Az 1-es vonalon közlekedő késő esti, csatlakozó villamosokról a vonalon továbbutazók a Puskás Ferenc Stadion M megállóhelyen tudnak kényelmesen átszállni.
 • Az utolsó két – 3:17-kor és 3:47-kor – Óbudáról induló busz Kelenföld vasútállomás M helyett csak a Puskás Ferenc Stadion M-ig közlekedik. Mindkét éjszakai buszhoz csatlakozik 1-es villamos a Stadionnál.

A 901-es és a 918-as éjszakai busz menetrendjének változásával párhuzamosan május 1-jétől (péntektől)

 • az Etele út/Fehérvári út végállomástól 3:58 helyett 4:18-kor indul az első 1-es villamos, a Puskás Ferenc Stadion M-től ugyanakkor 4:26-kor is indul egy;
 • ehhez kapcsolódóan az első 103-as autóbusz Kelenföld vasútállomástól 3:52 helyett 4:12-kor indul majd.
 • Megszűnik az 1-es villamos 3:25-ös, Puskás Ferenc Stadion M megállóhelyi indulása,
 • valamint a 103-as busz ehhez csatlakozó 3:47-es, Hengermalom úti indulása.

A járatok új menetrendje már elérhető a BKK honlapján.

950-es és 950A éjszakai járat: a Lehel téren kerülő nélkül

Az április 30-áról május 1-jére (csütörtökről péntekre) virradó éjszakától a XIII. kerületben módosul a Rákospalota felé közlekedő 950-es és 950A éjszakai járat útvonala: a buszok a Váci út–Lehel utca–Lehel tér–Váci út helyett egyenesen a Váci úton haladnak, ezáltal 1 perccel rövidebb lesz a menetidejük. A Lehel téren a fenti időponttól az éjszakai járat a metrópótlás esetén használt pótlóbusz-megállóban, a Váci úton áll meg.

149-es busz: az utazási szokásokhoz igazított menetrend

2015. május 26-ától (keddtől) az utazási szokásokhoz igazított, új menetrend szerint közlekedik a 149-es busz: munkanapokon a reggeli és a délutáni forgalmi csúcsidőszakban 6-7 helyett 7-8, napközben pedig 8-9 helyett 10 percenként indul egy-egy busz.

A 149-es busz új menetrendje hamarosan elérhető lesz a BKK honlapján.

Budapest, 2015. április 30.

Budapesti Közlekedési Központ

Kategória: Forgalmi változások, Forgalmi változások: gépkocsi közlekedés, Forgalmi változások: gyalogos közlekedés, Forgalmi változások: kerékpáros közlekedés, Forgalmi változások: Tömegközlekedés, Híreink, Közlemények | A közvetlen link.
Email This PostAdd to favourites Nyomtatás

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.