Forgalmi változások

Megújul a csepeli Kossuth Lajos utca és a hévvégállomás P+R parkolói

2015. március 7-étől (szombattól) a Budapesti Közlekedési Központ mint a  Fővárosi Önkormányzat közlekedésszervezője elkezdi a csepeli Kossuth Lajos utca felújítását. Ezzel 11 ezer négyzetméternyi új útburkolat, mintegy ezer méter kiemelt szegély épül, két helyszínen kijelölt gyalogos-átkelőhely létesül, megújulnak az utca buszmegállói. Ezeken kívül az utca mentén haladó kerékpárút mellett közel húsz helyszínen több mint hatvan kerékpártámaszt építenek a felújítást követően. A munkálatok első ütemében (március 7-étől várhatóan április 27-éig) a Corvin út és a Szent Imre tér közötti szakaszon elkezdődik az utca felújítása. Ennek idejére változik a 35-ös, a 36-os, a 148-as, a 151-es, a 179-es, a 948-as, a 979-es és a 979A autóbusz közlekedése. A teljes felújítás mintegy 260 millió forintból valósul meg várhatóan 2015 május végéig. A Kossuth Lajos utca felújításán kívül március 3-án (kedden) elkezdődik a csepeli hévvégállomás melletti P+R és B+R parkoló átépítése és bővítése, amelynek köszönhetően nő a parkolóhelyek száma, valamint új, fedett kerékpártárolókat is kialakítanak.

Honlapunk folyamatosan frissülő www.bkk.hu/kossuth/ aloldalán mindig elérhetők a Kossuth Lajos utca rekonstrukciójával és a vonatkozó közlekedési változásokkal kapcsolatos aktuális információk.

A Kossuth Lajos utca bizonyos szakaszain az útburkolat, a szegélyek, a járdák és a gyalogátkelőhelyek állapota mára olyannyira elöregedett és elhasználódott, hogy szükségessé vált a javításuk.

A felújítás az aszfaltozáson kívül más fejlesztéseket is tartalmaz: ezerméternyi kiemelt szegély épül, két helyszínen új kijelölt gyalogos-átkelőhely létesül, a parkolóhelyek és az utca hét buszmegállója megújul, valamint az új kerékpáros átvezetések kialakításának köszönhetően összekötik a már meglévő Kossuth Lajos utcai kerékpárút szakaszait. Az utca mentén közel húsz helyszínen több mint hatvan kerékpártámaszt alakítanak ki a felújítást követően, egyszerre gondolva a gyalogosokra, a kerékpárosokra, a busszal utazókra és természetesen az autóval közlekedőkre is.

A felújítás két ütemben történik. Az első ütemben (március 7-étől várhatóan április 27-éig) a Kossuth Lajos utca Corvin út–Ady Endre út–Szent Imre tér közötti része újul meg. A Corvin út és az Ady Endre út közötti szakaszon az útburkolaton kívül a szegélyek melletti térkő és az aszfaltburkolatú járdák is megújulnak. Az út mellett található gyalog- és kerékpárutak is új burkolatot kapnak, valamint a kerékpárút Kossuth Lajos utcán történő átvezetéseinél, a kerékpárosok számára kihelyezett jelzőlámpák előtt a kerékpárosok biztonságos átkelésére szolgáló csőkorlátokat helyeznek ki. A gyalogosok és a kerékpárosok biztonságos közlekedése érdekében a Kossuth Lajos utca és az Ady Endre utca kereszteződésének északi oldalán kibővítik a járdát, amelyet taktilis jelzésekkel látnak el.

Az Ady Endre út és a Vermes Miklós utca között a Kossuth Lajos utcán átvezető gyalogátkelőnél az út két oldalát és a középszigetet taktilis jelzésekkel látják el, valamint az átkelő középszigeténél a gyalogosok átkelésére szolgáló sáv mellett megépítik a kerékpárosok átvezetésére szolgáló sávot is. Az útszakasz bizonyos részeit új aszfaltréteggel látják el, valamint a Kossuth Lajos utca és a Vermes Miklós utca csomópontjában a teljes pályaszerkezetet csérélik, illetve a megfelelő és biztonságos gyalogosközlekedés érdekében kiszélesítik a járdát. A Vermes Miklós úti kereszteződés után található két buszmegálló peronja teljes szélességében megújul, továbbá a buszmegálló kiemelt szegélyeit is alacsonyabbra süllyesztik.

A Kossuth Lajos utca és a Károli Gáspár utca kereszteződése előtt, a Szenti Imre téri autóbusz-végállomásnál található láncos korlátot elbontják, helyére csőkorlátot tesznek, valamint – a gyalogosok biztonságos közlekedése és a megfelelő forgalombiztonság érdekében – az ellenkező oldalon szintén csőkorlátot, a kereszteződésben lévő gyalogátkelőnél pedig taktilis vezetősávokat építenek ki.

Az utolsó, második ütemben (várhatóan április 15-étől előreláthatóan május 31-éig) a Kossuth Lajos utca Szent Imre tér és az Erdősor utca közötti szakasza újul meg: a Karácsony Sándor utca és a Csepeli Szakorvosi Rendelő között a meglévő ferde parkolókat teljesen átépítik, és a Karácsony Sándor utcától délre, a gyorsétterem előtt új középszigetes kijelölt gyalogos-átkelőhelyet létesítenek. További új gyalogátkelőhelyet alakítanak ki a Kossuth Lajos utca–Széchenyi István utca kereszteződésének Széchenyi utcai ágán, valamint  a buszok kanyarodásának segítésére átépül a kanyarodó sáv, amely hozzájárul a csomópont forgalombiztonságának a növeléséhez. A Kossuth Lajos utca–Szent István út kereszteződésének déli ágán a gyalogos-átkelőhelyen új középsziget létesül.

A régi posta épülete mögötti gyalogátkelő gyalogos- és kerékpáros átvezetésénél taktilis vezetősávokat építenek.  A Völgy utca és a Kossuth Lajos utca kereszteződésében a már meglévő északi járdát kiszélesítik. Az Erdősor utca és a  Kossuth Lajos utca kereszteződésének keleti részén a leromlott állapotú szegélyt kétsoros kiemelt szegélyre cserélik. A Kossuth Lajos utca végén, az Erdősor utca torkolatánál – a járművek kanyarodásának segítése érdekében – a középső elválasztó szigetet is átépítik.

Megújulnak a csepeli hévvégállomás parkolói is

2015. március 3-ától várhatóan június végéig tart a csepeli hévvégállomás melletti P+R és B+R parkoló átépítése és bővítése, és a már meglévő parkoló területe szilárd burkolatot kap. Az építéssel egy időben új közvilágítási hálózat létesül, valamint 2 helyszínen 20-20 férőhelyes fedett kerékpártárolót helyeznek ki.

A Kossuth Lajos utca és a Baross utca melletti parkoló is a P+R parkoló része lesz, melyek között a felújítással kétirányú kapcsolat épül . Ezen a szakaszon 66 férőhelyes parkolóhely létesül, melyek között helyet kap egy családi parkolóhely is. A Baross utca felőli oldalon 41 férőhelyes parkoló létesül, melyek között a mozgáskorlátozottak és a családosok részére is alakítanak ki parkolóhelyet.

A Víztorony felőli oldalon további 4 férőhelyes párhuzamos parkolót alakítanak ki. A hév felé történő biztonságos gyalogosközlekedés érdekében a Baross utca keleti oldalán a meglévő kiemelt szegély mellett két méter széles járdát alakítanak ki a legközelebbi útcsatlakozásig.

A víztorony körüli területen egy mindkét irányban körüljárható és egy abból nyíló, kétirányú úton megközelíthető merőleges parkoló kap helyet. A Baross utcában lehetőség nyílik a párhuzamos parkolók kialakítására, melynek köszönhetően összesen 35 férőhelyes normál, egy mozgáskorlátozott és egy családi parkoló kap helyet, így egy 37 férőhelyes új P+R parkoló épül.

Változások a közösségi közlekedésben

A felújítás első ütemében (2015. március 7-étől várhatóan április 27-éig) a Kossuth Lajos utcát egyirányúsítják a Corvin út  és a Szent Imre tér (Vermes Miklós utca) között a Közvágóhíd (Corvin út) irányába, ezért számos járatunk közlekedése változik.

Változás a 35-ös, a 36-os, a 148-as, a 151-es és a 948-as autóbusz közlekedésében

A Csepel irányába közlekedő 35-ös, 36-os, 148-as, 151-es, 948-as autóbusz az Ady Endre utcában a Táncsics Mihály utcáig menetrend szerinti útvonalon, majd a Táncsics Mihály utca–Károli Gáspár utca–Kossuth Lajos utca terelt útvonal után ismét a menetrend szerinti útvonalán közlekedik, ezért nem érinti a Csepel, Kossuth Lajos utca és a Szent Imre tér megállót. Az autóbuszokra a Táncsics Mihály utcában (a Csete Balázs utca kereszteződése után) kihelyezett Ady Endre utca ideiglenes megállóban, valamint a Kossuth Lajos utcában, a 71-es busz húsz méterrel előrébb helyezett megállójában lehet felszállni.

A Pesterzsébet felé közlekedő 35-ös, 36-os, 148-as és 151-es, autóbusz a II. Rákóczi Ferenc úton a Vermes Miklós utcáig menetrend szerinti útvonalon – majd tovább egyenesen II. Rákóczi Ferenc út –Ady Endre út terelt útvonal után ismét a menetrend szerinti útvonalán közlekedik, ezért nem érinti az Ady Endre út (Kossuth Lajos utca) megállót. Az autóbuszokra az Ady Endre úton, a Kossuth Lajos utca kereszteződése után kihelyezett ideiglenes megállóban lehet felszállni. A Pesterzsébet felé közlekedő 948-as autóbusz menetrend szerinti útvonalon közlekedik.

Változás a 179-es autóbusz közlekedésében

A Csepel, Szent Imre tér irányába közlekedő 179-es autóbusz a Weiss Manfréd úton a Teller Ede útig menetrend szerinti útvonalon, majd a Teller Ede út–Károli Gáspár utca–II. Rákóczi Ferenc utca terelt útvonal után ismét a menetrend szerinti útvonalon közlekedik, ezért nem érinti a Corvin csomópont, a Csepel, Kossuth Lajos utca és a Szent Imre tér megállót.

Az autóbuszra az alábbi ideiglenes megállókban lehet felszállni:

·         Corvin csomópont: ideiglenes megállóhely a Teller Ede úton a Petróleum utca kereszteződése előtt,

·         Ady Endre út: ideiglenes megállóhely a Teller Ede úton a Budafoki út kereszteződése előtt,

·         Vermes Miklós utca: ideiglenes megállóhely a Teller Ede úton a Vermes Miklós utca kereszteződése előtt.

A Közvágóhíd felé közlekedő 179-es autóbusz menetrend szerinti útvonalon közlekedik.

Változás a 979-es és a 979A autóbusz közlekedésében

A Csepel irányába közlekedő 979-es és 979A autóbusz a Corvin úton a Kossuth Lajos utcáig menetrend szerinti útvonalon, majd tovább egyenesen a Corvin úton, jobbra a Védgát utca–Ady Endre út–Táncsics Mihály utca–Károli Gáspár utca–Kossuth Lajos utca terelt útvonal után ismét a menetrend szerinti útvonalon közlekedik, ezért nem érinti a Csepel, Kossuth Lajos utca és a Szent Imre tér megállót.

Az autóbuszokra az alábbi ideiglenes megállókban lehet felszállni:

·         Védgát utca: ideiglenes megállóhely a Corvin úton a Védgát utca kereszteződése előtt,,

·         Ady Endre út: ideiglenes megállóhely a Táncsics Mihály utcában a Csete Balázs utca kereszteződése után,

·         Kossuth Lajos utca: a 71-es autóbusz megállóhelye a Károli Gáspár utcában.

A Közvágóhíd felé közlekedő 979-es és 979A autóbusz menetrend szerinti útvonalon közlekedik.

Változások a közúti közlekedésben

A felújítás idején – a Csepeli Önkormányzat kérésére – több ütemben északi irányban egyirányúsítják  a Kossuth Lajos utcát. A felújítás első ütemében (2015. március 7-étől várhatóan április 27-éig) a Kossuth Lajos utcát egyirányúsítják a Corvin út  és a Szent Imre tér (Vermes Miklós utca) között a Közvágóhíd (Corvin út) irányába.

A  forgalomkorlátozások elkerülése érdekében az alábbi terelőutakat javasoljuk:

·         Az északi irányba egyirányúsított Kossuth Lajos utca közvetlen, Csepelen belüli elkerülését alapvetően a Teller Ede út–Posztógyár utca útvonal (csepeli gerincút) biztosítja, amelyet a Weiss Manfréd út–Corvin út–Kossuth Lajos utca csomópontból lehet megközelíteni, de a Pesterzsébet felől érkezők a Táncsics Mihály utca–Károli Gáspár utca útvonalon is el tudják kerülni a lezárást.

Kérjük az autósokat, hogy a munkavégzés ideje alatt az említett területen – az ideiglenes forgalmi rend és az új autóbusz-közlekedés miatt – fokozott figyelemmel közlekedjenek!

Kategória: Forgalmi változások, Forgalmi változások: gyalogos közlekedés, Forgalmi változások: kerékpáros közlekedés, Forgalmi változások: Tömegközlekedés, Híreink, Közlemények | A közvetlen link.
Email This PostAdd to favourites Nyomtatás

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.