- Budapesti Közlekedési Központ - https://bkk.hu -

November utolsó és december első hétvégéjén metrópótló busz jár az M3-as metró helyett a Lehel tér és a Deák Ferenc tér között

Folytatódik a megkezdett síncsere-program az M3-as metró vonalán, ezért a november 29-30-ai, majd az azt követő, december 6-7-ei hétvégén metrópótló autóbusz közlekedik a vonatok helyett a Deák Ferenc tér és a Lehel tér között, míg a metrószerelvények Újpest-Központ és a Lehel tér, valamint Kőbánya-Kispest és a Deák Ferenc tér között viszik az utasokat. Idén és 2015-ben szakaszosan mintegy 42 ezer méternyi elhasználódott sínszálat cserél ki a BKV, amelynek köszönhetően megszűnnek a leromlott pályaállapot miatti sebességkorlátozások, így rövidebb lesz az utazással töltött idő, valamint csökkennek a pályafenntartásra fordított költségek. A síncserével az M3-as metró biztonságos közlekedését kívánjuk biztosítani a teljes infrastruktúra-felújítás megkezdéséig.

Közlekedés az M3-as metró vonalán november utolsó és december első hétvégéjén

2014. november 29-én és 30-án (szombaton és vasárnap), majd december 6-án és 7-én (szombaton és vasárnap) az M3-as metró két szakaszra osztva, a Deák Ferenc tér és a Lehel tér közötti szakasz kihagyásával közlekedik,

A Deák Ferenc tér M és a Lehel tér M között metrópótló autóbuszt indítunk M3-as jelzéssel.

Az M3-as metrópótló busz a Deák Ferenc tér M végállomástól a Lehel tér M felé Deák Ferenc tér–Károly körút–Deák Ferenc tér–Bajcsy-Zsilinszky út–Podmaniczky utca–Teréz körút–Nyugati tér–Váci út–Lehel tér útvonalon közlekedik, az alábbi megállóhelyek érintésével:

Az M3-as metrópótló busz a Lehel tér M végállomástól a Deák Ferenc tér M felé a Lehel tér–Váci út–Nyugati tér–Teréz körút–Podmaniczky utca–Bajcsy-Zsilinszky út–Deák Ferenc tér–Károly körút–Deák Ferenc tér útvonalon közlekedik, az alábbi megállóhelyek érintésével:

További változások a tömegközlekedésben

9-es autóbusz

2014. november 29-én és 30-án (szombaton és vasárnap), majd december 6-án és 7-én (szombaton és vasárnap) a 9-es busz a Deák Ferenc tér M megállóhelyen a Kőbánya alsó vasútállomás felé a megszokott megállója helyett a 909-es, a 979-es és a 979A busz megállóhelyén áll meg.

Az utolsó M3-as metróhoz kapcsolódó felszíni járataink menetrendje 2014. november 29-én és 30-án (szombaton és vasárnap), majd december 6-án és 7-én (szombaton és vasárnap) az átszállás biztosítása érdekében az alábbiak szerint módosul:

Díjszabási tudnivalók

A metrópótlás miatti kényszerű átszállás az M3-es metró és az M3-as metrópótló autóbuszok között nem minősül útmegszakításnak. Az átszállásnál az egyszeri utazásra szolgáló jegyek – a vonal- és a gyűjtőjegyek, valamint az egyszeres átszállójegy – használata esetén nem kell új jegyet kezelni, hanem a már érvényesített jeggyel lehet tovább utazni. A kezelt vonal- és gyűjtőjegyeket átszállás után a jegy számkocka nélküli végén ismét kezelni kell (a gyűjtőjegyeket ehhez természetesen ki kell tépni a tömbből). Az átszállójegyet a kényszerű átszállás miatt nem kell újrakezelni, mivel az mindkét végén számkockával rendelkezik. A speciális, a csak a metrókon érvényes szakaszjegy a metrópótló autóbuszokon is 30 percig érvényes.

A kétszeri átszállás, azaz harmadik felszállás is szükségessé válhat. Ilyenkor a már kétszer kezelt vonal- és gyűjtőjegyek újabb kezelése nem szükséges. A metrószakaszjegyet a metrópótló buszról a metróra vagy a metróról a metrópótló buszra történő átszálláskor a számkocka nélküli végén kell kezelni.

Budapest, 2014. november 27.

Budapesti Közlekedési Központ