November 10-én átadtuk a forgalomnak a 3-as villamos teljes zuglói szakaszát

Kapcsolódó anyagok:

Hamarosan véget ér a pályafelújítás a vonalon

Miután átadtuk a forgalomnak a 3-as villamos teljes zuglói szakaszát, a villamosközlekedés zavarása nélkül elvégezhető egyéb munkákkal folytatjuk a felújítást. A 3-as villamos teljes vonalán, azaz a Mexikói út M és a Gubacsi út között a villamosforgalom a tervek szerint 2014. december elején indulhat meg, ezt követően még befejezünk néhány, a villamosközlekedés zavarása nélkül elvégezhető munkát. Ekkortól közlekedik majd eredeti útvonalán az 51-es és az 52-es villamos. A mintegy 11,5 milliárd forint értékű, 94 százalékban európai uniós forrásból finanszírozott és a Fővárosi Önkormányzat közlekedésszervezőjeként a Budapesti Közlekedési Központ kivitelezésében megvalósított projekt – a 3-as villamosvonal felújítása – az egyik legfontosabb kötöttpályás közlekedési fejlesztés a fővárosban az 1-es villamosvonal és a budai fonódó villamoshálózat beruházásán kívül.

Új vágányok és megállóhelyi peronok, gyorsabb közlekedés a Mexikói út M és a Bosnyák tér között

A november 10-én átadott Mexikói út M–Bosnyák tér közötti szakasszal forgalomba helyezhető a 3-as villamos teljes zuglói szakasza. A Mexikói út végállomás és a Nagy Lajos király útja között

 • új villamospályát építettünk a Mexikói úton;
 • a megszűnt 67-es villamos Mexikói útról az Erzsébet királyné útjára vezető használaton kívüli vágányát elbontottuk, helyén a közeljövőben zöldfelület létesül;
 • új villamospályát építettünk az Erzsébet királyné útján, korszerűsítettük a vágány környezetében húzódó közúti csapadékvíz-elvezető rendszert is. Az újonnan épült villamosvágányokon a járművek gyorsabban, csendesebben haladnak;
 • átépítettük és akadálymentes megközelítésre alkalmassá tettük a vonalszakaszi megállóhelyek – a Mexikói út M végállomás, Erzsébet királyné útja aluljáró, Laky Adolf utca, Nagy Lajos király útja/Czobor u. – peronját, melyeken a vakok és a gyengén látók biztonságos közlekedését elősegítő úgynevezett taktilis burkolati sávokat is elhelyeztünk. A megállóhelyekre korszerű utasvárókat építettünk, valamint modernizáltuk az utastájékoztató elemeket is;
 • a Mexikói úti végállomási peront egyedi építészeti terv alapján teljesen lefedtük, hogy rossz időben is komfortos körülmények között várhassák meg utasaink a 3-as és 69-es villamos beérkezését;
 • korszerűsítettük a vonalszakasz teljes felsővezeték-hálózatát;
 • a vágányfelújításhoz kapcsolódva részleges útfelújítást végeztünk az Erzsébet királyné útján a vágányzóna mellett, valamint a Laky Adolf utca megállóhely közelében, ezenfelül mind a hét érintett, az imént felsorolt megálló kényelmesebb megközelítése érdekében új zebrákat festettünk fel;
 • a munkákhoz időben kapcsolódva a BKV saját beruházásban átépítette az Erzsébet királyné útján a Nagy Lajos király útja és a Balázs utca közötti rossz állapotú vágányszakaszt, ezzel az Erzsébet királyné útja–Kolozsvár utca–MÁV-telep–Újpalota vonal teljes hosszán – kivéve a Kolozsvár utcai piac előtti íveket – megszűntek a pályaállapot miatti sebességkorlátozások.

Milyen felújítási munkákat végeztünk már el?

A 3-as villamos vonalának teljes rekonstrukciója körülbelül egy éve, 2013 őszén indult el. A pályafelújítás először az Örs vezér tere M és a Mázsa tér között kezdődött meg, ezen a kőbányai szakaszon 2014 nyaráig tartott a vágányok, illetve a megállóhelyek átépítése. A vonalrekonstrukció 2014 júniusában a Mázsa tér és az Ecseri út között, majd a Nagy Lajos király útján az Örs vezér tere M és a Bosnyák tér között folytatódott pályaépítéssel, a megállóhelyek akadálymentesítésével, új utastájékoztató berendezések telepítésével, az áramellátási és a felsővezeték-rendszer korszerűsítésével. A kőbányai Kőrösi Csoma Sándor úton az Ónodi utca és a Liget tér között 1820 méteren fűvel borított villamospályát építettünk, mely megújította Kőbánya belvárosának teljes arculatát, és melynek eredményeképpen a villamosok közlekedése is halkabbá vált. A Bihari úton az egyvágányos pályát kétvágányosra bővítettük; a megszűnt szűk keresztmetszet Budapest utolsó egyvágányos szűkülete volt. A befejeződött munka 2014 augusztusától zajlott a Mexikói út M végállomástól az Erzsébet királyné útján a Nagy Lajos király útjáig terjedő vonalszakaszon. Eközben augusztus végén ideiglenesen forgalomba helyeztük a 3-as villamos Erzsébet királyné útjától az Ecseri út M-ig terjedő vonalszakaszát. Október végén a Nagykőrösi út és a Gubacsi út között is megkezdtük a pályafelújítást, ahol várhatóan november végéig tart a villamosközlekedést akadályozó munka.

Mi van még hátra?

A 3-as villamos vonalának felújításával és helyenként komplett átépítésével a villamosforgalom a teljes vonalon, azaz a Mexikói út M és Gubacsi út között a tervek szerint 2014 végén indulhat meg, ezt követően azonban még befejezünk néhány, a villamosközlekedés zavarása nélkül elvégezhető munkát. A 3-as villamos teljes vonalának műszaki átadásáig elvégzendő munkák:

 • A Nagy Lajos király útján a Thököly út és az Örs vezér tere között forgalomtechnikai és felsővezeték-építés, melyet várhatóan december második feléig elkészítünk.
 • Az Üllői út és a Nagykőrösi út közötti részen már az utasokat szállítva közlekednek a szerelvények, azaz a villamosközlekedés fenntartásával felsővezeték-szabályozás, peronberendezés- és útépítés folyik várhatóan 2015 első feléig.
 • A Nagykőrösi út és a Gubacsi út közötti vonalszakaszon hátravan még a peronépítés, a felsővezeték-felújítás, a vágányszabályozás; a szakaszt várhatóan – próbaüzemben – november végén adjuk át a forgalomnak, az itt zajló munkák végleges befejezése 2015 második felében várható.

Mindezeken kívül jövőre forgalomba állnak az első szerelvények abból a 47 darab új, alacsonypadlós, hosszában átjárható, nyáron légkondicionált, télen fűtött utasterű CAF villamosflottából, melynek szerelvényei közül a rövidebb, 34 méteresek a 3-as villamos és a budai fonódó villamoshálózat vonalain viszik majd az utasokat. A jelenlegi Combino villamosoknál is valamivel hosszabb, 56 méteres szerelvények az ugyancsak jelenleg döntően európai uniós forrásból megújuló és a Rákóczi hídon át a Fehérvári útig közlekedő 1-es vonalra kerülnek majd. Az infrastrukturális beruházásoknak és az új járműveknek köszönhetően Budapest számos fontos vonalán válik akadálymentessé a villamossal nyújtott közösségi közlekedési szolgáltatás.

Továbbá a 3-as villamos vonalán közlekedő új CAF villamosok elhelyezése érdekében felújítjuk a Száva kocsiszínt, ugyanis karbantartásuk a jelenlegi kocsiszíni infrastruktúrával nem biztosítható az elvárt mértékben. A felújítás 2015 elején kezdődik, és várhatóan az év nyarára készül el. A kocsiszín felújítása miatt a villamos-, illetve a közúti forgalomban korlátozásra nem lesz szükség. (A Száván kívül a Hungária kocsiszínt is felújítjuk, ez azonban nem érinti a 3-as vonalát.)

A munkák végeztével öt korszerű áramátalakító állomás, 18 kilométernyi új felsővezeték-hálózat és 110 kilométernyi új áramellátói vezetékrendszer segíti a villamosközlekedést. Az energiaellátás korszerűsítésével növekszik az energiahatékonyság, a felújított hálózat pedig lehetővé teszi a fékező villamosok energiájának az elektromos rendszerbe történő visszatáplálását. A vonalon minden kitérőt automatikus vezérlésű fűtött váltóval látunk el a zavartalan téli közlekedés biztosítása érdekében.

A 3-as villamosvonal a Mexikói út és a Gubacsi út közötti több mint 13.500 méteres pályájának helyreállítását követően megszűnnek a jelenlegi, helyenként 10-30 km/órás sebességkorlátozások, érezhetően csökken az utazási idő. A megállóhelyeken megújultak, megújulnak a hangosítóberendezések, az utasvárók, a peronlefedések, a padok, a támaszkodók, a szemetesek és az utastájékoztató berendezések. A Mexikói úton, az Örs vezér tere zuglói oldalán, a Szent László téren és a Kőbánya alsó vasútállomásnál korszerű perontetőket, a többi megállóhelyen modern utasvárókat létesítettünk, illetve létesítünk.

Új forgalmi rend a 3-as, a 62-es és a 69-es villamos vonalán november 10-étől

2014. november 10-én, hétfőn az első járat indulásától várhatóan november 29-én, vasárnap az utolsóig a 3-as villamos a Mexikói út M és – az Epreserdő utca megálló után módosított útvonalon – a Határ út M ideiglenes végállomás között közlekedik. A villamossal nem érintett vonalszakaszon a (továbbra sem közlekedő 52-es villamost is pótló) 3-52-es villamospótló busz viszi az utasokat a Határ út M és Pesterzsébet, Pacsirtatelep között.

A 3-52-es villamospótló busz a Határ út M végállomástól Pesterzsébet, Pacsirtatelep felé a Határ út–Határ út–Szabadkai út–Gubacsi út (a Lidl áruházat megkerülve)–Határ út–Török Flóris utca–Nagysándor József utca–Vörösmarty utca–Előd utca–Pesterzsébet, Pacsirtatelep útvonalon közlekedik az alábbi megállóhelyek érintésével:

 • Határ út M végállomás: a 123-as és a 123A autóbusz végállomásánál,
 • Mészáros Lőrinc utca: a 66-os, a 123-as és a 123A autóbusz megállóhelye,
 • Nagykőrösi út (Határ út): a 66-os, a 66E, a 84E, a 89E, a 94E, a 123-as, a 123A, a 148-as és a 294E autóbusz megállóhelye,
 • Mártírok útja: a kijelölt villamospótlóbusz-megállóhely,
 • Jókai Mór utca: a kijelölt villamospótlóbusz-megállóhely,
 • Ősz utca: a kijelölt villamospótlóbusz-megállóhely,
 • Gubacsi út: a kijelölt villamospótlóbusz-megállóhely,
 • Török Flóris utca: a 119-es és a 166-os busz megállóhelye,
 • János tér: a 119-es és a 166-os busz megállóhelye
 • Kossuth Lajos utca: az 51-es és az 52-es villamos megállóhelye,
 • Nagysándor József utca: az 51-es és az 52-es villamos megállóhelye,
 • Vörösmarty utca: az 52-es villamos megállóhelye,
 • Pöltenberg utca: az 52-es villamos megállóhelye,
 • Klapka utca: az 52-es villamos megállóhelye,
 • Akácfa utca: az 52-es villamos megállóhelye,
 • Károly utca: az 52-es villamos megállóhelye,
 • Ábrahám Géza utca: az 52-es villamos megállóhelye,
 • Pesterzsébet, Pacsirtatelep: a villamos-végállomás mellett.

A 3-52-es villamospótló busz Pesterzsébet, Pacsirtateleptől a Határ út M végállomás felé a Pesterzsébet, Pacsirtatelep–Előd utca–Török Flóris utca–Székelyhíd utca–Ady Endre utca–Nagysándor József utca–Jókai Mór utca–Határ út–Szabadkai út–Gubacsi út–Határ út–Mátyás király utca–Üllői út–Határ út útvonalon közlekedik az alábbi megállóhelyek érintésével:

 • Pesterzsébet, Pacsirtatelep: a villamos-végállomás mellett,
 • Frangepán utca: az 52-es villamos megállóhelye,
 • Wesselényi utca: az 52-es villamos megállóhelye,
 • Székelyhíd utca: az 52-es villamos megállóhelye,
 • Pöltenberg utca: az 52-es villamos megállóhelye,
 • Nagysándor József utca: az 52-es villamos megállóhelye,
 • Török Flóris utca: a 151-es autóbusz megállóhelye,
 • Szent Imre herceg utca: az 51-es és az 52-es villamos megállóhelye,
 • Vécsey utca: az 51-es és az 52-es villamos megállóhelye,
 • Szabótelep: az 51-es és az 52-es villamos megállóhelye,
 • Kossuth Lajos utca: az 51-es és az 52-es villamos megállóhelye,
 • Thököly utca: az 51-es és 52-es villamos megállóhelye,
 • Jókai Mór utca (Határ út): az 51-es és az 52-es villamos megállóhelye,
 • Ősz utca: a kijelölt villamospótlóbusz-megállóhely,
 • Gubacsi út: a kijelölt villamospótlóbusz-megállóhely,
 • Ősz utca: a kijelölt villamospótlóbusz-megállóhely,
 • Jókai Mór utca: a kijelölt villamospótlóbusz-megállóhely,
 • Mártírok útja: a kijelölt villamospótlóbusz-megállóhely,
 • Nagykőrösi út (Határ út): a 66-os, a 66E, a 84E, a 89E, a 94E, a 123-as, a 123A, a 148-as és a 294E autóbusz megállóhelye,
 • Mészáros Lőrinc utca: a 66-os, a 123-as és a 123A autóbusz megállóhelye,
 • Határ út M: a 99-es autóbusz megállóhelye,
 • Határ út M: a 914-es, a 914A, a 950-es és a 950A autóbusz megállóhelye.

Az 51-es és az 52-es villamos közlekedése a jelenlegi közlekedési rendhez képest nem változik. Az 51-es villamos várhatóan november 29-én, szombaton az utolsó indulásig rövidített útvonalon, a Mester utca (Ferenc körút) és a Koppány utca között közlekedik. Az 51-es villamos által nem érintett vonalszakaszon az 51-es villamospótló busz viszi az utasokat a Közvágóhíd H és a Nagysándor József utca között.

A Közvágóhíd H végállomástól a Nagysándor József utca felé a villamospótló busz a Közvágóhíd–Kvassay Jenő út–Soroksári út–Máriássy utca–Mester utca–Könyves Kálmán körút–Gubacsi út–Határ út–Török Flóris utca–Nagysándor József utca útvonalon közlekedik az alábbi megállóhelyek érintésével:

 • Közvágóhíd H: a Kvassay Jenő úton a Soroksári út kereszteződése előtt,
 • Könyves Kálmán körút: villamospótlóbusz-megállóhely a Könyves Kálmán körúton,
 • Koppány utca: a bevásárlóközpont mellett,
 • Hentes utca: az 51-es villamos megállóhelye,
 • Magyar Aszfalt: villamospótlóbusz-megállóhely a gyalogos-átkelőhely után,
 • Kén utca: villamospótlóbusz-megállóhelye a gyalogos-átkelőhely előtt
 • Illatos út: az 51-es villamos megállóhelye,
 • Timót utca: az 51-es villamos megállóhelye,
 • FÉG: az 51-es villamos megállóhelye,
 • Gubacsi út: a kijelölt villamospótlóbusz-megállóhely,
 • Török Flóris utca: a 119-es és a 166-os busz megállóhelye,
 • János tér: a 119-es és a 166-os busz megállóhelye,
 • Kossuth Lajos utca: az 51-es és az 52-es villamos megállóhelye
 • Nagysándor József utca: az 51-es és az 52-es villamos megállóhelye.

A Nagysándor József utca végállomástól a Közvágóhíd H felé a villamospótló busz a Nagysándor József utca–Török Flóris utca–Nagysándor József utca–Jókai Mór utca–Határ út–Soroksári út–Szabadkai út–Gubacsi út–Koppány utca–Mester utca–Könyves Kálmán körút–Gubacsi út–Kvassay Jenő út–Közvágóhíd útvonalon közlekedik az alábbi megállóhelyek érintésével:

 • Nagysándor József utca: az 51-es és az 52-es villamos megállóhelye,
 • Szent Imre herceg utca: az 51-es és az 52-es villamos megállóhelye,
 • Vécsey utca: az 51-es és az 52-es villamos megállóhelye,
 • Szabótelep: az 51-es és az 52-es villamos megállóhelye,
 • Kossuth Lajos utca: az 51-es és az 52-es villamos megállóhelye,
 • Thököly utca: az 51-es és 52-es villamos megállóhelye,
 • Jókai Mór utca (Határ út): az 51-es és az 52-es villamos megállóhelye,
 • Ősz utca: a kijelölt villamospótlóbusz-megállóhely,
 • Gubacsi út: a kijelölt villamospótlóbusz-megállóhely,
 • FÉG: az 51-es villamos megállóhelye,
 • Timót utca: az 51-es villamos megállóhelye,
 • Illatos út: az 51-es villamos megállóhelye,
 • Kén utca: az ellenkező irányú villamosmegálló végén,
 • Magyar Aszfalt: az ellenkező irányú villamosmegálló végén,
 • Hentes utca: az 51-es villamos megállóhelye,
 • Koppány utca: a Gubacsi úton a Koppány utca kereszteződése előtt,
 • Könyves Kálmán körút: villamospótlóbusz-megállóhely a Könyves Kálmán körúton,
 • Közvágóhíd H: a Kvassay Jenő úton a Soroksári út kereszteződése előtt.

Az 52-es villamos várhatóan a november 29-ei, szombati utolsó indulásig továbbra sem közlekedik. A vonalon a 3-as villamost is pótló 3-52-es jelzésű villamospótló busz viszi az utasokat, melynek útvonalát és a megállóhelyek listáját a 3-as villamos pótlását bemutató fejezetben részleteztük.

A 62-es villamos 2014. november 10-étől, hétfőtől újra teljes vonalán, a Rákospalota, MÁV-telep és a Blaha Lujza tér M között közlekedik. A 62-es villamospótló busz megszűnik.

A 62A villamos 2014. november 10-étől, hétfőtől újra teljes vonalán, Rákospalota, MÁV-telep és Kőbánya alsó vasútállomás (Mázsa tér) között közlekedik. A korábbi Kőbánya alsó vasútállomás (Mázsa tér) leszállóhelyet továbbra sem helyezzük üzembe, a villamosok érkező végállomása a 3-as, a 28-as és a 62-es villamos Kőbánya alsó vasútállomás (Mázsa tér) megállóhelye.

A 69-es villamos 2014. november 10-étől, hétfőtől újra teljes vonalán, a Mexikói út M és Újpalota, Erdőkerülő utca között közlekedik. A 69-es villamospótló busz megszűnik.

Közlekedés az 5-ös és a 973-as autóbusz vonalán

Az Erzsébet királyné útján zajló építkezés miatt az 5-ös és a 973-as autóbusz továbbra is módosított útvonalon közlekednek, azonban november 10-étől útvonaluk és több megállóhelyük a térségben megváltozik. A Pasaréti tér, illetve Nagytétény felé az autóbuszok az Erzsébet királyné útja–Amerikai út–Horvát Boldizsár utca–Mexikói út útvonalon közlekednek. A terelt útvonalon az alábbi megállókban lehet felszállni az 5-ös és a 973-as buszra:

 • Nagy Lajos király útja/Czobor utca: a villamosmegállóban,
 • Laky Adolf utca: a villamosmegállóban,
 • Mexikói út M: a metrópótló megállóhelyén,
 • Erzsébet királyné útja, aluljáró: az eredeti megállóban.

Rákospalota, Kossuth utca, illetve Újpalota felé az autóbuszok a Mexikói út–Horvát Boldizsár utca–Amerikai út–Kacsóh Pongrác út–Kassai tér–Nagy Lajos király útja–Erzsébet királyné útja útvonalon közlekednek. A terelt útvonalon az alábbi megállókban lehet felszállni az 5-ös és a 973-as buszra:

 • Erzsébet királyné útja, aluljáró: a Mexikói úton,
 • Mexikói út M: a 25-ös autóbusz mögött, a leszállóhelyen,
 • Kassai tér: a 32-es busz megállójában,
 • Nagy Lajos király útja/Czobor utca: az éjszakai busz megállójában.

Díjszabási tudnivalók

A pótlás miatti kényszerű átszállás nem minősül útmegszakításnak. Az átszállásnál az egyszeri utazásra szolgáló jegyek – a vonal- és gyűjtőjegyek, valamint az egyszeres átszállójegy – használatakor nem kell új jegyet kezelni, hanem a már kezelt jeggyel lehet tovább utazni, melyeket átszállás után a jegy számkocka nélküli végén ismét érvényesíteni kell (a gyűjtőjegyeket ehhez természetesen ki kell tépni a tömbből). Az átszállójegyet a kényszerű átszállás miatt nem kell újra kezelni, mivel az mindkét végén számkockával rendelkezik.

A beruházás finanszírozása

Budapest Főváros Önkormányzata és a BKK kiemelt közlekedésfejlesztési beruházása az „1-es és 3-as villamosvonalak továbbfejlesztése I. üteme, a budapesti körgyűrűs, kötöttpályás hálózat fejlesztésének részeként” című projekt része, amelyet az Európai Unió Kohéziós Alapja az Új Széchenyi Terv alapján támogat. A projekt 93,92 százalékos európai uniós támogatás felhasználásával hozzávetőlegesen 44,5 milliárd forint értékben valósul meg. A 3-as villamosvonal kivitelezésének költsége mintegy nettó 11,5 milliárd forint.