Forgalmi változások

Jelentős torlódás várható a Budai alsó rakpart Margit hídi le- és felhajtóágának lezárása miatt

November 8-án, szombaton az esti óráktól a budai fonódó villamoshálózat Bem rakparti ágának építése miatt újabb munkaterületek elfoglalásával további jelentős forgalmi változásokra kell számítani az Árpád fejedelem útja Margit híd alatti részén. A változások következtében a Margit híd alatt 2 × 1 forgalmi sáv marad a közúti forgalom számára, és egyúttal ideiglenesen lezárjuk a Budai alsó rakpart dél felé vezető le-, illetve felhajtóágát. A rakparti le- és felhajtás megkönnyítésére az alsó rakparton a Halász utcánál új jelzőlámpás csomópontot alakítunk ki ideiglenesen, mely szabályozza a rakpart forgalmát.

Felhívjuk azonban az autósok figyelmét, hogy a Halász utcai felhajtó nem tudja teljesen kiváltani a Margit hídi felhajtó szerepét, mivel annak kapacitása véges, valamint a Halász utca környezetében az ideiglenesen kétirányúsított Fő utca kapacitása is igen korlátozott. Azt javasoljuk, hogy csak azok a járművezetők használják a Budai alsó rakpartot, akiknek úti céljukhoz megfelelő a Mozaik utcai felhajtó, illetve korábban is a Halász utcait használták.

Azoknak sem javasoljuk a Halász utcai lehajtó használatát, akik az északi irányból érkeznek, és korábban a Margit híd rakparti lehajtóját vették igénybe, mivel a lehajtóhoz vezető egysávos Fő utca déli irányban sem tud átengedni a jelenleginél nagyobb közúti forgalmat.

Az északi irányból (a Mozaik utca felől) érkezőknek a Margit hídi lehajtó lezárása azonban kedvező hatású lesz, mert itt a közlekedés gyorsulni fog, és várhatóan megszűnnek a rakparti torlódások is. Az északi irányból a dél felé közlekedőknek ezért azt javasoljuk, hogy aki csak teheti, a Mozaik utcánál hajtson le a Budai alsó rakpartra, mert november 10-én, hétfőtől az Árpád fejedelem útján a centrum felé jelentős közúti torlódások várhatók.

Változások a tömegközlekedésben

A forgalmi rend változása miatt az érintett autóbuszjáratok útvonala nem változik, megállóhelyük nem módosul. Azonban a munkaterület mellett rendelkezésre álló szűk keresztmetszet közúti torlódásokat okozhat, melyek hatással lehetnek az autóbuszok menetidejére, különösen a csúcsidőszakokban. A késések csökkentése érdekében a 86-os autóbusz vonalán több buszt közlekedtetünk munkanapokon, és szükség szerint az érintett járatokra is több autóbuszt állítunk forgalomba.

Változások a kerékpáros közlekedésben

A Bem rakpart menti kerékpárutat is lezárjuk a Batthyány tértől az Üstökös utcáig. A rakparti kerékpárútról észak felől érkezőknek javasoljuk, hogy az Üstökös utcánál létesítendő gyalogos-kerékpáros átvezetésen keresztezzék az Árpád fejedelem útját, majd a Germanus Gyula parkban a régi kerékpárút piros térköves felületén két irányban közlekedhetnek a táblával jelzett útvonalon.

A Margit híd budai hídfőjénél a hévvágányokhoz és a 4-es, 6-os villamosmegállókhoz vezető aluljárón keresztül haladhatnak csak át a kerékpárosok, azonban az aluljáróban a balesetveszély elkerülése és a gyalogosok védelme érdekében a kerékpárt tolva szabad csak áthaladni. Az aluljárón kívül osztott, illetve osztatlan gyalog- és kerékpárutat jelölünk ki. A Gyóni Géza téren keresztül a jelenleg is meglévő kétirányú osztott gyalog- és kerékpárúton haladhatnak a tér déli oldalán lévő felhajtóút és a Bem rakpart kereszteződéséig, ahol a felhajtóút közepén terelőelemekkel elválasztott ideiglenes kétirányú kerékpárúton keresztül csatlakozhatnak a Lipthay utcában már korábban kijelölt ideiglenes kerékpáros terelőúthoz.

Változások a gyalogos közlekedésben

A gyalogosok számára a legjelentősebb változás a Margit híd északi oldalán, az Árpád fejedelem útját keresztező kijelölt gyalogos-átkelőhelynél lesz. Itt a jelenlegi együtemű – azaz a két forgalmi sávot folyamatosan keresztező – átkelés helyett – csúcsidőszakokban – a 2 × 1 sávos közúti forgalom kapacitásának biztosítása érdekében csak kétütemű átkelés lesz lehetséges, ezért a gyalogosoknak meg kell állniuk a középszigeten, ahol ki kell várniuk egy lámpaváltást.

A beruházás előnyei

  • A fejlesztéssel Óbuda újra bekapcsolódik Budapest villamosközlekedésének vérkeringésébe.
  • Megszűnik az átszállási kényszer Budapest számos olyan városrésze felé, amelyekbe ma még kétszeri átszállással, illetve zsúfolt buszjáratokkal lehet eljutni.
  • A beruházás hasznosságát mutatja, hogy egy szűkebb területen végzett aránylag kis mértékű fejlesztés hatása egész Budára kiterjed, és szinte minden budai városrész profitál belőle.
  • Óbuda sűrűbben közlekedő villamosokat, gyors és közvetlen kapcsolatot kap Közép- és Dél-Buda felé, beleértve a csomópontokat is, amelyeken keresztül csaknem a teljes budai térség elérhető.
  • Dél-Budán Albertfalva és Kelenföld közvetlen kapcsolatba kerül Óbudával és a Margit híd budai hídfőjének térségével.
  • Víziváros a fenti előnyökön kívül mentesül az autóbuszok terhétől, a Fő utcai buszsáv feleslegessé válik, a Batthyány tér és a Clark Ádám tér közötti szakaszon további parkolóhelyeket alakíthatunk ki.
  • Hűvösvölgy a 18-as villamossal visszakapja a Szabadság híd felújításakor meglévő közvetlen kapcsolatát a Fehérvári úthoz, a Krisztinavároshoz és a Szent Gellért térhez.
  • Közép-Budán az Alkotás utca és a Villányi út térsége számos kapcsolattal gyarapodik, az új 61-es villamos összeköti a Margit körutat a Margit híddal és Óbudával.
  • A gyors és megbízható villamosjáratok létrehozásával az autóforgalom is csökkenhet, a torlódások mértéke és a környezetterhelés pedig mérséklődhet.

A KÖZOP-5.5.0-09-11-2011-0016 azonosító számú „A Budai fonódó villamosközlekedés megteremtése Széll Kálmán téri ág” és a KÖZOP-5.5.0-09-11-2011-0015 azonosító számú „A Budai fonódó villamosközlekedés megteremtése Bem rakparti ág” mint a Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Közlekedési Központ kiemelt közlekedésfejlesztési beruházásai az Új Széchenyi Terv Közlekedési Operatív Programjának segítségével európai uniós és hazai forrásból 90,4 százalékos (Széll Kálmán téri ág), illetve 63,8 százalékos (Bem rakparti ág) uniós támogatási rátával valósulnak meg. A budai fonódó összköltsége 17,6 milliárd Ft, a Széll Kálmán téri ág költsége 12,5 milliárd Ft, a Bem rakparti ág költsége pedig 5,1 milliárd Ft.

A Fővárosi Önkormányzat közlekedésszervezőjeként a Budapesti Közlekedési Központ 2014. július elején hirdetett eredményt a budai fonódó villamoshálózat kivitelezésére tavaly decemberben kiírt közbeszerzési eljárásban. Ennek értelmében a villamoshálózat Bem rakparti ágát a BEM Tram Konzorcium építheti meg, míg a Széll Kálmán téri ág kivitelezésére az ÓBUDA Tram Konzorcium ajánlatát fogadtuk el.

Közlekedési változásokról percről percre – mobilalkalmazáson és webes utazástervezőn is!

A közösségi közlekedési változásokról és a kedvencnek jelölt járataikról folyamatosan frissülő, személyre szabott információk érhetők el mobiltelefonon a BKK Info alkalmazáson keresztül, valamint a BKK INFO oldalán, a www.bkkinfo.hu címen. Ügyfeleink a járatfigyelő funkcióra feliratkozva az általuk leggyakrabban használt vagy tetszőlegesen kiválasztott járatról/járatokról az összes információt azonnal megkapják akár e-mailen is. A Budapesti Közlekedési Központ webes, illetve iOS, Android és Windows mobilfelületen is elérhető utazástervezőjével pedig a FUTÁR valós idejű adatai alapján tervezheti meg utazását a BKK honlapján, a http://futar.bkk.hu címen, vagy letölthető alkalmazás segítségével, mely a járatok valós helyzetének térképes nyomon követésére is alkalmas. Indulás előtt érdemes tájékozódni a pillanatnyi közlekedési lehetőségekről és a tervezett változtatásokról is.

Kategória: Forgalmi változások, Forgalmi változások: gépkocsi közlekedés, Forgalmi változások: gyalogos közlekedés, Forgalmi változások: kerékpáros közlekedés, Forgalmi változások: Tömegközlekedés, Híreink, Közlemények | A közvetlen link.
Email This PostAdd to favourites Nyomtatás

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.