Forgalmi változások: Tömegközlekedés

Változások októbertől a közösségi közlekedésben

Októberben számos változás lép életbe a fővárosi buszhálózatban, valamint járataink menetrendjében. Több új buszjáratot indítunk, míg másoknak az útvonalát hosszabbítjuk meg. A 8-as, a 8A és a 108-as autóbuszvonalakat összevonjuk, és a jövőben 8-as jelzéssel közlekedik, ezzel kényelmes, átszállásmentes kapcsolat jön létre a Hegyvidék (Hegyalja út, Törökbálinti út) és Gazdagrét; a Hegyvidék és az M4-es metró Kelenföld végállomás, valamint Gazdagrét és a Belváros között. A 105-ös és a 112-es vonalán végzett jármű-kihasználtsági felmérés alapján az előbbi járat a hétvégén sűrűbben közlekedik, míg az utóbbi vonalon új járatot indítunk 110-es jelzéssel a németvölgyi és a mártonhegyi térség kedvezőbb, gyorsabb, kényelmesebb kiszolgálására. A hatvani vasútvonal közösségi közlekedéssel való elérése, valamint a XVII. kerületi lakóterületek és a Bajcsy-Zsilinszky Kórház közötti közvetlen, átszállásmentes kapcsolat megteremtése érdekében október 6-ától, hétfőtől átalakítjuk Rákosmente autóbusz-hálózatát. Új járatot indítunk 195-ös jelzéssel Rákoskeresztúr, Fő térről a Bajcsy-Zsilinszky Kórházat érintve a Puskás Ferenc Stadion M-ig, valamint részben fix menetrenddel, részben Telebusz rendszerben elindítjuk a Rákoscsaba-Újtelep vasútállomás és a Nyeremény utca között a 297-es, Rákoscsaba vasútállomás és a Zimonyi utca között pedig a 298-as autóbuszt. A Szépvölgyi dűlőig meghosszabbítjuk a 65-ös autóbusz útvonalát, szintén Telebusz rendszerben. A szigetszentmiklósi 38-as, 238-as, 279-es, 280-as és 938-as autóbusz már betér az újonnan épült iskolához is, így az iskola és a sportcsarnok, valamint a környező kertvárosi rész közösségi közlekedéssel egész nap megközelíthető. A kényelmesebb átszállás érdekében a 20E, a 30-as, a 30A és a 230-as busz Keleti pályaudvar M végállomását áthelyezzük a Kerepesi úti busz- és troliterminálhoz. Életbe lép a téli menetrend a hajójáratokon, valamint a tavaszi-őszi idénymenetrend a 26-os buszvonalon.


8-as és 239-es busz: menetrendi fejlesztések a gazdagréti járatok vonalán

2014. október 4-étől, szombattól összevonjuk a jelenlegi 8-as, 8A és 108-as buszjáratot, hogy ezáltal kényelmes, átszállásmentes kapcsolat jöjjön létre a Hegyvidék (Hegyalja út, Törökbálinti út) és Gazdagrét; a Hegyvidék és az M4-es metró Kelenföld végállomás, valamint Gazdagrét és a Belváros között. A jövőben 8-as jelzéssel közlekedik majd autóbusz a Keleti pályaudvar M végállomástól a Kelenföld vasútállomás M végállomásig, az összevont Rákóczi út–Erzsébet híd–Hegyalja út–Németvölgyi út–Érdi út–Törökbálinti út–Gazdagréti út–Rétköz utca–Budaörsi út útvonalon. A 8-as autóbusz a hétköznap reggeli csúcsidőszakban 5, a délutáni csúcsidőben 6, egyéb napszakokban és hétvégén – utóbbinál sűrítve a jelenlegi Hegyalja úti követési időt – 10 percenként jár majd. A 8A és a 108-as buszjárat beolvad a 8-asba. A 239-es busz október 4-étől a továbbiakban nem gyorsjáratként közlekedik, hanem minden, az útvonalán érintett megállóhelyen megáll, így biztosítja a többletkapacitást a 8-as Thököly úti szakaszán. Az gazdagréti buszhálózati változásokról hamarosan részletesebben is tájékoztatjuk az utazóközönséget.

102-es, 105-ös, 110-es és 112-es busz: új járat és menetrendi fejlesztések a hegyvidéki buszvonalakon

A 112-es buszjáraton végzett jármű-kihasználtsági felmérés szerint a vonalon jelentős az utasforgalom, így indokoltnak láttuk a Belváros és a XII. kerületi lakóterületek közötti közösségi közlekedési lehetőségek bővítését. Október 4-étől, szombattól 110-es jelzéssel új buszjáratot indítunk a Bosnyák tér és a Thomán István utca között, amelynek útvonala a hegyvidéki végállomás felé megegyezik a 112-es buszéval, ugyanakkor visszafelé is a Fodor utca–Tornalja utca–Bürök utca útvonalon közlekedik, és az eddigihez képest körbeutazás- és átszállásmentes kapcsolatot adva a Belváros felé is. A 110-es busz mindennap a 112-es busz menetrendjével összehangoltan jár. A 112-es busz menetrendje a 110-es busz elindításával módosul: a két járat közös követési ideje hétköznap csúcsidőben 5-8, napközben 10 perc lesz, ami a reggeli csúcsidőben a két járatot együttvéve sűrítést jelent. Hétköznap és hétvégén este is a jelenleginél gyakrabban, 20 helyett 10 percenként, hétvégén napközben pedig szintén sűrűbben, 12 helyett 10 percenként szállhatunk majd fel valamelyik járatra. A 105-ös busz vonalán végzett kihasználtsági felmérés eredményeként október 4-étől hétvégén napközben és hétköznap esténként 22:30-ig sűrűbben, 20 helyett 10 percenként követik majd egymást a buszok.

A 105-ös busz menetrendje megtalálható honlapunkon is a Gyöngyösi utca M irányába és az Apor Vilmos tér felé egyaránt.

195-ös, 297-es és 298-as busz: új járatok Rákosmentén

A hatvani vasútvonal közösségi közlekedéssel való elérése, valamint a XVII. kerület lakóterületei és a Bajcsy-Zsilinszky Kórház közötti közvetlen, átszállásmentes kapcsolat megteremtése érdekében október 6-ától, hétfőtől átalakítjuk Rákosmente autóbusz-hálózatát. Új járatot indítunk 195-ös jelzéssel a Puskás Ferenc Stadion M végállomástól Kőbányán át a Kada utcán, a Maglódi úton és a Kozma utcán keresztül Rákoskeresztúr városközpontig. Ez nemcsak Rákoskeresztúr és a kórház közti közvetlen kapcsolatot teremti meg, de Kőbánya számos területe felé nyújt eljutási lehetőséget.

Szintén október 6-ától két új, részben fix menetrendű, részben Telebusz rendszerben közlekedő járatot is elindítunk. Egyikük a 297-es busz, amely Rákoscsaba-Újtelep vasútállomás és a Nyeremény utca között jár majd a Szabadság sugárút–Agyagos utca–Nápoly utca–Nyeremény utca–Szabadság sugárút útvonalon munkanapokon 5:00 és 21:00 között, a reggeli csúcsidőszakban 20, egyéb napszakokon 30 perces követési idővel. Másik új járatunk a 298-as busz, amely Rákoscsaba vasútállomás és a Zimonyi utca között közlekedik a Rákoscsaba utca–Zrínyi utca–Szigetcsép utca–Csongrád utca–Zimonyi utca–Nagyszentmiklósi utca–Szigetcsép utca–Zrínyi utca–Rákoscsaba utca útvonalon munkanapokon 5:00 és 21:00 között, a reggeli csúcsidőszakban 20, egyéb napszakokon 30 perces követési idővel. Rákosmente új buszhálózatáról hamarosan részletesebben is tájékoztatjuk az utazóközönséget.

65-ös, 65A autóbusz: közösségi közlekedéssel a Szépvölgyi út felső szakaszán is

Láng Zsolt II. kerületi polgármester kezdeményezésére, a lakossági igények alapján 2014. október 1-jétől, szerdától a Szépvölgyi dűlőig meghosszabbítjuk a 65-ös autóbusz útvonalát. A Szépvölgyi út felső szakaszát eddig nem érintették közösségi közlekedési járataink, a közelmúltban lezajlott társadalmi egyeztetés eredményeként azonban mostantól a 65-ös busz szolgálja ki ezt a területet, amely a hétköznapi csúcsidőszakokban fix menetrend szerint, egyéb időpontokban előre jelzett igény esetén Telebusz rendszerben közlekedik. A rendszer elve szerint a 65-ös busz csak akkor teszi meg a Fenyőgyöngye és a Szépvölgyi dűlő közötti útvonalat, ha az utasoknak erre valós az igényük, tehát azt vagy a járművezetőtől kérik, vagy előzetesen bejelentik utazási szándékukat a 06 1 3-BKK-BKK (06 1 3-255-255-ös) telefonszámon. Amennyiben nincs erre igény, a járat csak jelenlegi végállomásai – a Kolosy tér és Fenyőgyöngye – között halad. A jelenlegi járatsűrűség biztosítása érdekében a jövőben ugyanezen a szakaszon 65A jelzéssel is közlekedik autóbusz fix menetrenddel. További részletek itt olvashatók.

Téli menetrend a hajójáratok vonalán

Az ősszel és télen jellemzően csökkenő utasforgalomhoz igazítjuk hajójárataink menetrendjét: 2014. október 15-étől, szerdától – ugyanúgy, ahogy a tavalyi hasonló, téli időszakban is – tavaszig nem közlekedik a D12-es és a D13-as hajójárat. A D11-es csúcsidőben 60, napközben pedig 120 percenként indul majd, reggel 7:00 és 17:00 között.

Menetrendi változások Szigetszentmiklóson

A közelmúltban átalakult Szigetszentmiklós és térsége közösségi közlekedése, melynek eredményeként nagymértékben javult a szolgáltatás minősége. Ügyfeleink visszajelzései és szakmai indokok miatt a rendszert továbbfejlesztettük. 2014. október 1-jétől a szigetszentmiklósi 38-as, 238-as, 279-es, 280-as és 938-as autóbusz már betér az újonnan épült iskolához is. Így az új iskola és a sportcsarnok, valamint a környező kertvárosi rész közösségi közlekedéssel egész nap megközelíthető. A 38-as és 238-as autóbusz a korábbihoz képest jellemzően 10 perccel hamarabb indul Csepel, Szent Imre térről. A 38-as és 238-as vonalon a reggeli csúcsban, mind a Budapestre ingázók érdekében, mind pedig a helyi iskolakezdésekhez igazítva gyakrabban járnak az autóbuszok. A 38A vonalon a reggeli csúcsidőben csak csuklós autóbuszok közlekednek.

További változás a 279-es és a 280-as busz vonalán, hogy a két járat Lakihegy, Cseresznyés utca végállomását a II. Rákóczi Ferenc úti, főpályán található megállóból áthelyezzük az autóbusz-fordulóba, azonban mindkét busz továbbra is érinti a korábbi végállomási megállót. Ezenkívül a meg nem épült Hárosi Csárda megállóhelyet kivesszük a 279-es és a 280-as busz útvonalából.

20E, 30-as, 30A, 230-as autóbusz: végállomás a troliterminálnál

2014. október 4-étől, szombattól a kényelmesebb átszállási lehetőség érdekében a 20E, a 30-as, a 30A és a 230-as busz Keleti pályaudvar M végállomását áthelyezzük a nemrég átépült busz- és troliterminálhoz, a Keleti pályaudvar Kerepesi út felé eső oldalára.

26-os, 34-es, 106-os autóbusz: új megálló a Róbert Károly körúton

2014. október 1-jétől, szerdától az Árpád híd M végállomás felé közlekedő 26-os, 34-es és 106-os járat utasai számára új megállóhelyet létesítünk a Róbert Károly körúton a Váci úti csomópont előtt. Az új megállóhely neve Árpád híd M, ahonnan gyorsabb az átszállási lehetőség az M3-as metróra.

A 26-os autóbuszjárat további változása, hogy az utazási szokásokhoz alkalmazkodva a vonalon október 15-étől, szerdától tavaszi-őszi átmeneti idénymenetrendet vezetünk be: munkanapokon délelőtt továbbra is 15 percenként, délután azonban a 12 helyett szintén 15 percenként követik majd egymást a buszok. Hétvégén a jelenlegi 7-8 perces járatsűrűség 10 percesre módosul. Az utolsó 26-os busz 23:03 helyett 22:03-kor indul majd. A vonalon az elsőajtós felszállási rend lép ismét életbe, azaz a buszon a járművezetők ellenőrzik a felszállás előtt, hogy az utas rendelkezik-e érvényes jeggyel vagy bérlettel. Utasaink igény esetén – 450 forintért – a járművezetőnél is vásárolhatnak vonaljegyet.

Kategória: Forgalmi változások: Tömegközlekedés, Híreink | A közvetlen link.
Email This PostAdd to favourites Nyomtatás

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.