Híreink

Új, díjmentes P+R és B+R parkolót építünk Kaszásdűlő hévállomáson

A már meglévő parkoló átépítésével új, díjmentes P+R és B+R parkolót, valamint több helyen is kijelölt kerékpáros átkelőhelyet létesítünk a  III. kerületi Kaszásdűlő hévállomáson. A felújítások részeként a megálló közelében kerékpártárolót is elhelyezünk, ehhez az útpálya kiemelt szegélyeit is alacsonyabbra vesszük, valamint a gyalogos- és a kerékpáros forgalom részére több helyen kijelölt átkelőhelyet létesítünk.

Az új, díjmentesen igénybe vehető 40 férőhelyes P+R parkoló, valamint a 10 férőhelyes B+R parkoló kialakításával hozzájárulunk ahhoz, hogy a Szentendre felől a belvárosba közlekedők gépjárműve és kerékpárja megfelelő helyen várakozzon. A fejlesztéskor nem csak a gépjárművel közlekedőkre gondolunk, hiszen 500 négyzetméteren aszfaltozott járdát építünk, valamint – a hévvágányokon és az úttesten keresztül – a gyalogos- és kerékpáros-átkelőhely megfelelő kiépítéséről is gondoskodunk.

Az újonnan kiépített parkolóhelyeken és a megálló területén a gépjárművek és a kerékpárok biztonságos tárolása érdekében 6 darab térfigyelő kamerát és számos közvilágítási lámpatestet helyezünk el.

A kerékpárosok és a gyalogosok közlekedésének további könnyítésére a megállóhely közelében, az útpályán 35 méteren, a kerékpáros és gyalogosátvezetés burkolati jeleinek felfestését és 30 négyzetméteren a járdasziget átépítését is elvégezzük. Ezenkívül Budapest felé, a hévállomás és a kerékpártároló közötti kerítés elbontásával könnyen megközelíthetővé tesszük a biciklijüket a tárolóban hagyóknak az állomás elérését.

A Szentendrei úton a gyalogosok részére 4,5 méter szélességben, míg a kerékpárosoknak 2,5 méter szélességben alakítunk ki átkelőhelyet, valamint a szabálytalan parkolás megakadályozására a gyalogos-átkelőhely előtt egy háromszög alakú szigetet építünk az útburkolatba. Ezenkívül az út közepén található járdaszigetet a gyalogosok biztonsága érdekében 1,8 méterről 2,5 méterre szélesítjük.

A hévpálya déli oldalán az utazóközönség részére – a Közlekedési Felügyelőség előírása szerint – 3 méter széles osztott gyalogos-átkelőhelyet építünk, és kiszélesítjük a járdát.

A hévvágányokon keresztül gyalogos-átkelőhelyet létesítünk a Búza utca kereszteződésében is, valamint az északabbra lévő gyalogátkelőhely szegélyét alacsonyabbra építjük. A kerekes székesek, illetve a vakok és gyengén látók közlekedésének megkönnyítése érdekében a gyalogátkelőnél a kiemelt szegély magasságát csökkentjük, valamint az átkelési szakaszok határát taktilis jelekkel látjuk el.

Az új P+R és B+R parkoló átadásával nagymértékben növekszik azon várakozóhelyek száma, ahonnan közvetlen átszállás lehetséges a belvárost elérő  szentendrei hévjáratokra.

A P+R parkolók fejlesztése

A BKK mint Budapest közlekedésszervezője a Fővárosi Önkormányzat megbízásából 2012–13-ban megkezdte a fővárosi P+R parkolók fejlesztésének előkészítését. Az I. ütemben nyílt meg 2014. március végén az Etele téri P+R, illetve Kőbánya-Kispesten az új, háromszintes, 330 férőhelyes P+R parkoló. Az előkészítő folyamat eredményeképp – részben a meglévő P+R parkolók átépítésével és bővítésével – további P+R parkolókat alakítunk ki Cinkotán és Csepelen  a hév mellett, az Örs vezér terén és a Pillangó utcánál a metró mellett, illetve Hűvösvölgyben a villamos-végállomás közelében. Ezzel összesen mintegy 1500 új parkolóhelyet létesítünk, mely az eddigi férőhelykínálat csaknem 50 százalékos bővítését jelenti.

A P+R parkolók hálózatának fejlesztését több ütemben tervezzük. Készítettünk egy megvalósíthatósági tanulmányt további P+R helyszínekre (II. ütem: Zugló, Újpest, Ferencváros, Soroksár). Ezek várhatóan 2015–2016-ban a már előkészített Kelenföld vasútállomás őrmezői oldalára tervezett P+R parkolóval együtt épülhetnek meg, amennyiben a szükséges források rendelkezésre állnak. Így összességében további mintegy 2000 új P+R férőhelyet létesítünk.

Kategória: Híreink, Közlemények | A közvetlen link.
Email This PostAdd to favourites Nyomtatás

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.