- Budapesti Közlekedési Központ - https://bkk.hu -

Megújult Szigetszentmiklós térségének közösségi közlekedése

Teljesen megújul Szigetszentmiklós térségének tömegközlekedése 2014. augusztus 23-ától (szombattól). Az újításoknak köszönhetően bővülnek a közösségi közlekedés által nyújtott szolgáltatások, melyek jelentős részét mostantól a Budapesti Közlekedési Központ biztosítja a Fővárosi Önkormányzat közlekedésszervezőjeként. A szolgáltatások fejlesztése – a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Fővárosi Önkormányzat megállapodásával – Szigetszentmiklós önkormányzatának aktív közreműködése és finanszírozása segítségével valósulhat meg. A város tömegközlekedési szolgáltatási színvonalának növelése érdekében az agglomerációs szolgáltatóváltás részeként vadonatúj, alacsonypadlós, légkondicionált, környezetbarát, égszínkék autóbuszok közlekednek a településen, illetve Szigetszentmiklós és Csepel között. Az augusztusban lebonyolított társadalmi egyeztetések eredményeként augusztus 23-ától (szombattól) a 38-as járat útvonalának meghosszabbításán, illetve a 238-as járat elindításán kívül a szolgáltatási tevékenységbe illesztve új számozással – 278, 279, 280 – átveszünk több VOLÁNBUSZ-járatot. A 673-as, a 674-es, a 675-ös, a 676-os, a 677-es, a 681-es, a 685-ös, a 686-os, a 688-as, a 690-es és a 699-es VOLÁNBUSZ-járat továbbra is a megszokott rend szerint közlekedik. Ide kattintva letölthető a szórólap, amely bemutatja Szigetszentmiklós térségének megújuló közösségi közlekedését (pdf)

A kialakított változások célja, hogy az autóbuszos közlekedési kínálat bővítésével, illetve az eddigi VOLÁNBUSZ-járatok közlekedésszervezői átvételével Szigetszentmiklós és Budapest XXI. kerülete között a jelenleginél lényegesen gyakoribb, ütemes, színvonalas tömegközlekedési szolgáltatást alakítsunk ki.

A tömegközlekedési szolgáltatás minőségének fejlesztésével a sárga buszok mellett közlekedő új BKK-buszok a korábbi 30-60 perces vagy még ritkább követési idő helyett –közös szakaszukon – 15-30 percenként járnak majd. Az új agglomerációs járatokon a fejlesztésben egységes díjszabási rendszert vezetünk be. A jegyvásárlás megkönnyítése érdekében Szigetszentmiklós, Városháza buszmegállóban ideiglenes értékesítési pontot nyitunk, mely addig működik majd, míg üzembe nem helyezzük ugyanott az új, érintőképernyős jegy- és bérletkiadó automatát néhány hónap múlva. A készülék telepítéséig az ideiglenes értékesítési pontban megvásárolható valamennyi, a közösségi közlekedés igénybevételéhez szükséges jegy és bérlet. Jegyek pedig a településre közlekedő autóbusz-vezetőknél is válthatók. A jelenleg működő új BKK-automatából várhatóan 2014 szeptemberétől lehet a szigetszentmiklósi jegyeket és bérleteket is megvásárolni.

A társadalmi egyeztetésen ügyfeleinktől érkezett vélemények, meglátások, a bevezetendő új hálózat az egyeztetésre bocsátott tervekhez képest lényegesen átláthatóbb lesz, egyszerűsödik. Az új járatok az 1–299 számmezőből kapnak jelzést, mivel a BKK budapesti és kapcsolódó agglomerációs szolgáltatásának részei lesznek.

Meghosszabbított és új buszjáratok

38-as, 38A, 238-as, 279-es, 280-as és 938-as járat

Új 278-as, 279-es és 280-as járat

A Leshegyi Ipari Park kiszolgálása érdekében 278-as, 279-es és 280-as jelzéssel új autóbuszjáratot indítunk. Ezek az igényekhez igazodva, meghatározott napokon és napszakokban közlekednek.

Egyéb fontos tudnivalók

Egységes díjszabás

A minisztériumi rendelkezésnek megfelelően az új agglomerációs autóbuszjáratokon a fejlesztés okán részben egységes díjszabási rendszert vezetünk be. Az új szolgáltatási területen a más agglomerációs településekre közlekedő járatokéhoz hasonló viteldíjrendszer lesz érvényes. A főváros közigazgatási határán túl a környéki 5 km-es és 10 km-es bérlettel, illetve környéki helyi bérletekkel lehet utazni. Az új közlekedési rend beindulása előtt megvásárolt, az eddigi VOLÁNBUSZ-vonalakon használt bérleteket – azok lejártáig, azaz legkésőbb szeptember 30-áig – minden esetben elfogadjuk, utasainkat ebből kellemetlenség, kockázat nem éri.

Ezen túlmenően törekszünk arra, hogy a VOLÁNBUSZBUSZ Zrt.-vel kölcsönös bérletelfogadási megállapodás jöjjön létre, melynek célja, hogy Szigetszentmiklós és Budapest XXI. kerülete között bármely autóbuszjáratot a megrendelő cégtől függetlenül a megfelelő VOLÁNBUSZ- vagy BKK-bérlet bármelyikével igénybe lehessen venni.

A BKK Szigetszentmiklóson közlekedő autóbuszain érvényes jegy- és bérletfajták

Bérletek érvényessége, szakaszhatárai az egyes vonalakon:

Jegyek érvényessége:

Jegyek és bérletek ára:

Az érintett autóbuszvonalakon használható legfontosabb jegy- és bérletfajták ára:

Megnevezés Ár (Ft)
környéki havi helyi bérlet 5.200
környéki havi helyi bérlet (tanuló, nyugdíjas) 2.600
környéki havi 5 km-es bérlet 5.940
környéki havi 5 km-es bérlet 90%-os kedvezménnyel 595
környéki havi 10 km-es bérlet 9.580
környéki havi 10 km-es bérlet 90%-os kedvezménnyel 960
környéki helyközi vonaljegy 250
környéki helyközi vonaljegy 50%-os kedvezménnyel 125
környéki helyközi vonaljegy 90%-os kedvezménnyel 25
vonaljegy 350
havi Budapest-bérlet természetes személyeknek 9.500

Az egyéb jegy- és bérletfajták árát részletesen a BKK díjszabása tartalmazza.

A Budapestre történő utazás díjszabási lehetőségei:

Massányi úti lakóparkból Budapestre történő eljutás:

Leshegy Ipari Parkból Budapestre történő eljutás:

Szigetszentmiklós, városháza térségéből Budapestre történő eljutás:

A 38-as, a 38A, a 238-as, a 278-as, a 279-es és a 280-as agglomerációs autóbuszjáraton elsőajtós felszállási rend lesz érvényes, azaz a bérletet fel kell mutatni a járművezetőnek, az előre, illetve a helyszínen váltott jegyet pedig felszálláskor érvényesíteni kell.

A tömegközlekedési változások életbe lépését megelőzően a szigetszentmiklósi lakosokat a következő héten szórólapokkal, valamint a változások életbe lépésének első napjain a főbb megállókban, a járműveken és augusztus 23-án (szombaton) a reggeli órákban a szigetszentmiklósi piactéren felállított információs standnál személyesen is tájékoztatjuk a változásokról.

Kapcsolódó anyagok:

Szigetszentmiklós térségének megújuló közösségi közlekedését bemutató szórólap